Artykuły mleczarskie podrożały – co najbardziej?

Od stycznia do września tego roku podrożały artykuły mleczarskie (+1,4 proc.), potaniało natomiast masło (-3 proc.). Największą dynamiką cen charakteryzowało się mleko zagęszczone i w proszku (5,5 proc.), w związku z wysokimi światowymi cenami tych artykułów – podaje IERiGŻ.
Jak informuje IERiGŻ, wzrost cen artykułów mleczarskich był niższy od stopy inflacji i wzrostu cen żywności ogółem. Także w relacji do mięsa i jego przetworów oraz ryb. Ceny detaliczne tych produktów poszły w górę odpowiednio o 4,2 i 3,6 proc.
Spis treści
Artykuły mleczarskie – jakie ceny?
W okresie trzech kwartałów tego roku ceny artykułów mleczarskich (w skali roku) poszły w górę. Wyjątek stanowiło mleko spożywcze pitne, którego ceny w zależności od rodzaju zmalały od 0,5 do 1 proc.
– Największą dynamiką cen charakteryzowało się mleko zagęszczone i w proszku (5,5 proc.), w związku z wysokimi światowymi cenami tych artykułów. Relatywnie wysoki był także wzrost cen detalicznych jogurtów (o 2,4 proc.) oraz pozostałych napojów i deserów mlecznych (o 2,5 proc.). Ceny serów i twarogów wzrosły o 1,6 proc., w tym twarogów o 2,7 proc., a serów podpuszczkowych dojrzewających i topionych o 0,9 proc. Ceny detaliczne śmietany wzrosły o 1,7 proc. – zauważa Piotr Szajner z IERiGŻ.
Co dalej? Prognoza
Artykuły mleczarskie pod wpływem działania czynników sezonowych nieznacznie podrożeją w kolejnych miesiącach tego roku. W grudniu ceny detaliczne mleka i jego przetworów mają być wyższe niż rok temu (od 1,5 do 2,5 proc.). Natomiast w całym 2019 roku przeciętny poziom cen może być o około 2 proc. wyższy. Jaka jest prognoza na pierwszą połowę 2020 roku? Wzrostowi krajowej produkcji mleka towarzyszyć ma ożywienie eksportu i popytu wewnętrznego. Efekt? Ceny detaliczne artykułów mleczarskich mają się utrzymać na podobnym poziomie jak rok temu.
– Czynnikiem stabilizującym krajowe ceny detaliczne artykułów mleczarskich będzie relatywnie dobra koniunktura na rynkach światowych. Jest to związane z utrzymującym się na wysokim poziomie globalnym popytem kreowanym przez rosnącą konsumpcję w rozwijających się krajach Azji i Afryki Północnej. Ceny detaliczne masła w kraju będą uzależnione od cen na rynku światowym i rentowności eksportu. W warunkach relatywnie niskich cen światowych eksport nie będzie wzrastał. Duża podaż w kraju będzie oddziaływała w kierunku stabilizacji cen detalicznych – czytamy w biuletynie „Rynek mleka – listopad 2019” IERiGŻ.
Ceny mleka w UE
Jak podaje Eurostat, w poprzednim roku notowania detaliczne mleka, serów i jaj w UE utrzymywały się na wyższym poziomie niż rok wcześniej (+3 proc.). Podwyżki dotyczyły również masła (+12 proc.) przy ogólnym wzroście ceny żywności o 2 proc.
Natomiast we wrześniu tego roku mieszkańcy UE wydawali na mleko, sery i jaja średnio o 1,2 proc. więcej niż rok wcześniej. Masło potaniało (-7,5 proc.).
Źródło: IERiGŻ
