Kolejne przypadki ASF: czy zawinił czynnik ludzki?

Wykryto 8 i 9 ognisko ASF. Najprawdopodobniej zawinił człowiek. Ministerstwo podejmuje kroki, mające zabezpieczyć polskie hodowle!

Wczoraj Główny Lekarz Weterynarii poinformował o kolejnych – 8 i 9 – ogniskach ASF wykrytych w gospodarstwach w woj. podlaskim. Łącznie od początku sierpnia wykryto już 5 ognisk!

– 8 ognisko choroby stwierdzono w gospodarstwie położonym w gm. Wysokie Mazowieckie, w pow. wysokomazowieckim, natomiast 9 ognisko – w gm. Zambrów, w pow. zambrowskim, woj. podlaskie – informuje Główny Lekarz Weterynarii– Obydwa gospodarstwa, w których wyznaczono ogniska choroby, położone są w obszarze zagrożonym, wyznaczonym przez Wojewodę Podlaskiego w związku z piątym ogniskiem ASF, w którym obowiązuje zakaz wyprowadzania świń z gospodarstw.  W gospodarstwach tych wdrożone zostały wszystkie procedury związane z likwidacją choroby. Ze wstępnych ustaleń dochodzenia epizootycznego wynika, że wysoce prawdopodobne jest powiązanie obu ognisk z wystąpieniem choroby w gospodarstwie położonym w gm. Choroszcz.

ASF

fot. AgroFoto.pl, użytkownik: RafaKdziela

Równolegle ze standardowymi działaniami realizowanymi po stwierdzeniu ognisk ASF prowadzone są dochodzenia epizootyczne w celu wykrycia źródła przenoszenia wirusa. Tak duże nasilenie nowych ognisk wskazuje bowiem na to, że najprawdopodobniej wirus jest przenoszony przesz człowieka. Wszystkie gospodarstwa, w których wykryto w sierpniu ogniska ASF, w 100% wywiązywały się z wymagań dotyczących bioasekuracji.

Sierpniowe przypadki ASF sugerują również, że przepisy ASF wymagają jeszcze większego zaostrzenia.

Minister Krzysztof Jurgiel spotkał się dziś z przedstawicielami branży mięsnej. Rozmowy dotyczyły powołania Międzyresortowego Zespołu ds. Łagodzenia Skutków Związanych z Wystąpieniem Przypadków Afrykańskiego Pomoru Świń.

– Zaostrzamy przepisy dotyczące zwalczania wirusa ASF – powiedział minister Jurgiel, dodając jednocześnie, że – nie wszystko leży w kompetencjach resortu rolnictwach i dlatego muszą zostać podjęte specjalne działania.

Ze wstępnych ustaleń dochodzenia epizootycznego wynika, że wysoce prawdopodobne jest powiązanie obu ognisk z wystąpieniem choroby w gospodarstwie położonym w gm. Choroszcz.

Główny Lekarz Weterynarii

Uczestnicy dzisiejszego spotkania zwracali uwagę, że już w 2014 r. zwracali się z prośbą o utworzenie takiego zespołu, ale bez rezultatu.

Minister Krzysztof Jurgiel podkreślił, że za ostatnie przypadki ognisk odpowiedzialny jest człowiek i dlatego niezbędne jest bardzo ścisłe współdziałanie nie tylko służb weterynaryjnych, ale także służb podległych innym resortom. Chodzi przede wszystkim o policję, służby graniczne i myśliwych. Szef resortu poinformował też przedstawicieli branży mięsnej o proponowanych zmianach w przepisach, które mają m.in. zwiększyć uprawnienia powiatowych lekarzy weterynarii oraz wprowadzić kary za nieprzestrzeganie obowiązujących przepisów dotyczących bioasekuracji.

Na bieżąco pracuje też specjalny zespół resortowy, który przygotowuje kolejne propozycje rozwiązań dotyczące większej skuteczności w zwalczaniu ASF.

Kumulacja nowych przypadków ASF zbiegła się w czasie z terminem składania oświadczeń o niespełnianiu wymogów bioasekuracji. Hodowcy mieli na to czas do wczoraj. We wszystkich gospodarstwach, których właściciele oświadczeń nie złożyli, będą prowadzone szczegółowe kontrole. Jeśli okaże się, że gospodarstwo nie spełnia zasad bioasekuracji, natychmiast zostanie wydana decyzja o uboju wszystkich znajdujących się w nim świń.

 

Nie przegap: Truchła świń z ASF utylizowano na Kujawach!

Grypa cieląt: szczególne zagrożenie dla młodych

Grypa cieląt to jedna z tych chorób, która może wprowadzić prawdziwą epidemię w całym stadzie. Jakie są jej objawy i jak z nią walczyć?

4 grudnia 2016

Polski sektor wołowiny a strategia działania

Co należałoby zmienić w działaniu producentów, żeby polski sektor wołowiny mógł się rozwijać? Sprawdźcie, co mówią eksperci!

11 grudnia 2016

Pasożyty psują tucz! Jak się ich ustrzec?

Świnia domowa to rezerwuar i siewca wielu pasożytów. Jaki mają one wpływ na tucz? I jak producenci trzody mogą sobie z nimi radzić?

5 grudnia 2016