Biostymulatory roślin i ich rola w ochronie warzyw

Czym są biostymulatory roślin? Czy biostymulacja pomaga w ochronie roślin przed patogenami i szkodnikami? Jaką rolę preparaty o działaniu biostymulującym pełnią w ochronie warzyw? Dowiesz się z artykułu.
Dr hab. Katarzyna Rębarz z firmy Syngenta Polska mówiąc o ochronie warzyw kapustnych z wykorzystaniem środków chemicznych i biologicznych, zwróciła również uwagę na biostymulatory i ich rolę w ochronie roślin.
Spis treści
Biostymulatory w ochronie warzyw
Specjalistka z firmy Syngenta Polska przedstawiła definicję pojęć, takich jak: biostymulacja i biostymulatory. Jak mówiła:
Biostymulacja to zarządzanie stresem abiotycznym, czyli wsparcie roślin podczas stresu. Wpływa na zwiększenie pobierania składników pokarmowych, a także polega na wsparciu naturalnej odporności roślin. W efekcie czego poprawia się wzrost i wigor roślin, jak również wielkość i jakość plonu — przekazała prelegentka.
Zatem nadrzędnym celem biostymulatorów jest wsparcie roślin w trudnych warunkach uprawowych, związanych np. z wystąpieniem ochłodzenia, przymrozków czy suszy. Ale również w okresach zwiększonej presji chorób czy szkodników. Jednak środki o działaniu biostymulującym nie spełniają bezpośredniej roli w ochronie roślin. Bowiem nie zwalczają sprawców chorób ani szkodników. A jedynie mają działanie wspomagające. Ściśle mówiąc, pomagają roślinie przetrwać stres, wzmacniając ją i aktywując jej naturalne procesy odpornościowe.

Biostymulator ma na celu stymulację naturalnych procesów zachodzących w roślinach, wpływając na efektywność wykorzystania składników odżywczych, tolerancję na stres abiotyczny oraz wspierając wzrost i rozwój roślin.
Czy biostymulator to nawóz czy środek ochrony roślin?
Dr hab. Katarzyna Rębarz zwróciła uwagę na szeroką ofertę biostymulatorów dostępnych na rynku. W ostatnich latach oferta preparatów określanych jako biostymulatory wyraźnie się zwiększa. Są to produkty różnego rodzaju, o różnych mechanizmach działania i na bazie najróżniejszych substancji lub żywych organizmów.
W polskim prawie biostymulatory klasyfikuje się jako „Nawozy i środki wspomagające uprawę roślin”. Wprowadza się je do obrotu na podstawie zezwolenia ministra rolnictwa. Nie są to jednak typowe nawozy, gdyż niezależnie od zawartości składników pokarmowych mają również inne mechanizmy działania. Uściślając definicję biostymulatorów, dr hab. Katarzyna Rębarz wskazała, że:
Biostymulator to jakakolwiek substancja stosowana na roślinę, nasiona czy środowisko korzeniowe, która ma na celu stymulację naturalnych procesów zachodzących w roślinach, wpływając na efektywność wykorzystania składników odżywczych, tolerancję na stres abiotyczny lub jakość plonów.
Czym jest biostymulator roślin?
Jak tłumaczyła specjalistka, biostymulatory definiuje się bardziej na podstawie tego, jak działają niż tego czym są, ponieważ kategoria ta obejmuje różnorodne substancje. Mogą to być przykładowo:
- hydrolizaty białkowe/aminiokwasy i peptydy;
- kwasy humusowe, huminy, kwasy fulwowe;
- ekstrakty na bazie wyciągów roślinnych lub wodorostów;
- substancje pochodzenia mikrobiologicznego (bakterie, grzyby);
- substancje nieorganiczne;
- chitozany.
Jakie biostymulatory w uprawie warzyw kapustnych?
W programach ochrony warzyw opracowanych w firmie Syngenta Polska można znaleźć wiele produktów z tej grupy. Linia biostymulatorów tej firmy zawiera aktywne składniki pochodzenia naturalnego. Działanie tych produktów, to:
- stymulacja najważniejszych procesów fizjologicznych w roślinach oraz wsparcie ich wzrostu i produktywności;
- poprawa tolerancji na stres abiotyczny;
- poprawa skuteczności wykorzystania składników odżywczych;
- podwyższona jakość plonu.
Przykładowe biostymulatory, które Syngenta poleca do zastosowania na plantacjach warzyw kapustnych, to m.in. preparaty oparte na bazie wyciągów z Ascophyllum nodosum (Megafol, MC Cream, MC Set), nawozy wzbogacone o aminokwasy lub z dodatkiem schelatowanych mikroelementów (Benefit PZ, Radifarm, Plantafol).
