Preparaty biologiczne w ochronie warzyw. Co trzeba wiedzieć?

Lista chemicznych środków ochrony z roku na rok jest coraz krótsza. Z tego powodu w ochronie warzyw coraz większe znaczenia mają preparaty biologiczne. Czy mogą one być równie skuteczne, jak tradycyjne pestycydy? Jak je stosować? Odpowiadamy.

O tym, co trzeba wiedzieć na temat preparatów biologicznych w ochronie warzyw kapustnych mówiła dr hab. Katarzyna Rębarz, specjalistka z firmy Syngenta Polska podczas spotkania z plantatorami.

Reklama

Ochrona biologiczna warzyw – wybór czy konieczność?

Zmieniające się realia wymagają od plantatorów dostosowania się do aktualnych warunków i wymagań w sektorze związanym z ochroną roślin. Wiąże się to m.in. ze zmianą całościowego podejścia do ochrony plantacji. Z powodu wycofywania przez UE coraz większej liczby chemicznych substancji aktywnych, stosowanie środków biologicznych coraz częściej staje się koniecznością a nie wyborem. Warto zatem rozwijać swoją wiedzę w tym kierunku i być na bieżąco z rozwiązaniami dostępnym na rynku.

Biologiczne fungicydy w ochronie warzyw kapustnych

Jak przekazała dr hab. Katarzyna Rębarz, jednym z preparatów biologicznych przydatnych do ochrony warzyw przed patogenami jest Targeo. To pierwszy biologiczny fungicyd od firmy Syngenta. Preparat ma rejestrację w różnych uprawach, w tym m.in. w warzywach kapustnych. Służy do zwalczania wielu chorób nalistnych, takich jak np. mączniak prawdziwy, szara pleśń, czy zgnilizna twardzikowa. Biofungicyd Targeo zawiera Bacillus amyloliquefaciens. Zaś skuteczność środka zapewnia wielokierunkowe działanie tych pożytecznych bakterii. Ściśle mówiąc, ich mechanizmy działania, to:

  • konkurencja na powierzchni rośliny z patogenem;
  • produkcja metabolitów biobójczych wobec patogenu;
  • indukcja naturalnej odporności uprawianych roślin.
Ze względu na brak karencji, biofungicydy można wykorzystać w końcowej fazie produkcji, do ochrony przedzbiorczej warzyw, zwłaszcza tych przeznaczonych do przechowywania.

Ze względu na brak karencji, biofungicydy można wykorzystać w końcowej fazie produkcji do ochrony przedzbiorczej warzyw, zwłaszcza tych przeznaczonych do przechowywania.

fot. Anna Maciejuk

Czy preparaty biologiczne mogą być równie skuteczne jak chemiczne pestycydy?

Dr hab. Katarzyna Rębarz przedstawiła wyniki badań, jakie specjaliści z firmy Syngenta przeprowadzili w ostatnich latach z wykorzystaniem tego produktu. Doświadczenia realizowano w różnych kombinacjach, m.in. naprzemiennie z fungicydami chemicznymi.

Badania potwierdzają skuteczność działania Targeo w zwalczaniu chorób na plantacjach warzyw. Zaś najlepsze rezultaty uzyskuje się, stosując ten produkt jako wsparcie dla ochrony chemicznej. Ten biologiczny produkt może być szczególnie przydatny np. do przeprowadzenia zabiegu w trudnych warunkach pogodowych, gdy nie da się zastosować chemicznych fungicydów. A także — ze względu na brak karencji — w końcowej fazie produkcji, do ochrony przedzbiorczej warzyw.

Co decyduje o skuteczności preparatów biologicznych?

Należy podkreślić, że Targeo to produkt biologiczny, oparty o żywy organizm. Zatem na skuteczność jego działania i powodzenie przeprowadzonego zabiegu wpływa wiele czynników. Bowiem generalnie, o skuteczności preparatów biologicznych na bazie żywych organizmów decydują:

  • sam produkt (zawartość);
  • prawidłowe przeprowadzenie aplikacji;
  • warunki w czasie stosowania.

Konkretnie mówiąc, jeśli chodzi o zawartość produktu, chodzi o:

  • rodzaj, gatunek i specyfikę mikroorganizmu;
  • czystość izolatów;
  • postać produktu i dodatki formulacyjne;
  • interakcje między mikroorganizmem a rośliną;
  • kompatybilność między mikroorganizmem a stosowanymi rozwiązaniami chemicznymi.

Jak stosować środki biologiczne?

Z kolei jeśli chodzi o warunki przeprowadzenia aplikacji, w przypadku środków z żywymi mikroorganizmami podstawą jest widza. Ściśle mówiąc, wiedza o samym mikroorganizmie oraz o zależnościach między nim a środowiskiem. Fundamentalną rolę odgrywa również prawidłowe przeprowadzenie aplikacji, na które składają się takie czynniki, jak:

  • odpowiednie przygotowanie produktu;
  • właściwe miejsce aplikacji (np. gleba lub roślina);
  • optymalne warunki panujące w czasie przeprowadzania zabiegu.

Niektóre organizmy wymagają bowiem określonych warunków do aktywacji, np. wilgotności gleby czy określonej temperatury. Zatem każdorazowo należy dokładnie zapoznać się z etykietą i instrukcją stosowania środków biologicznych.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *