Blattin: nowa jakość w żywieniu krów!

Blattin: nowa jakość w żywieniu krów!

Przeczytajcie, o czym rozmawialiśmy z dyrektorem firmy Blattin, panem Zbigniewem Pustułą, podczas pierwszego dnia konferencji!

Nowa jakość w żywieniu krów, optymalizacja żywienia dzięki wozom paszowym Blattin i dobre przygotowanie mieszanki TMR – tego wszystkiego dotyczy tegoroczna konferencja firmy Blattin i o tym wszystkim agroFakt.pl rozmawia z dyrektorem firmy, Panem Zbigniewem Pustułą.

Zbigniew Pustuła, dyrektor firmy Blattin: Chcemy przede wszystkim wprowadzić wóz paszowy jako firma, która od samego początku oferuje głównie doradztwo żywieniowe i najlepsze produkty paszowe dla zwierząt. Od wielu lat interesujemy się technologią TMR-u, która weszła do Polski 17 lat temu, i chcemy ją propagować. Nie uda nam się uzyskać dużej wydajności bez dobrze przygotowanej mieszaniny. Dlatego główną zaletą wozów Blattin jest to, że w krótkim czasie rozdrabniają materiał, co pozwala na uzyskanie homogennego TMR-u. Dzięki temu hodowca oszczędza czas i pieniądze.

konferencja Blattin

Zbigniew Pustuła, dyrektor firmy Blattin Polska

Anna Klimecka: Jak co roku, niezmiennie od 15 lat, firma Blattin przygotowuje cykl szkoleń dla hodowców w całym kraju. W tym roku tematem przewodnim jest „Optymalizacja produkcji TMR-ów. Technologie tworzenia”.

Dzisiejsza sytuacja na rynku mleka wręcz wymusza u hodowców szukanie w żywieniu optymalnych rozwiązań. Temu służą konferencje i pokazy, żeby hodowca mógł dowiedzieć się, jak przygotować dobry TMR.

Nowe technologie nie zmieniają jednak naszego myślenia. W jaki sposób radzi sobie firma Blattin, żeby zmienić przyzwyczajenia hodowców, którzy wciąż działają stereotypowo?

Jest to dosyć długotrwały proces. Naszą kadrę pracowników, zwłaszcza terenowych doradców, szkolimy wewnętrznie, czy to z profesorem Kowalskim, czy z gośćmi z zagranicy, aby oni swoim hodowcom mogli przekazywać te dobre stereotypy, te nowe metody oceny, nowe dawki żywieniowe dla hodowców, aby to wszystko mogło być zoptymalizowane.

Dzisiejsza sytuacja na rynku mleka wręcz wymusza u hodowców szukanie w żywieniu optymalnych rozwiązań. Temu służą konferencje i pokazy, żeby hodowca mógł dowiedzieć się, jak przygotować dobry TMR.

Zbigniew Pustuła, dyrektor firmy Blattin

Podjęli Państwo współpracę z firmą Zago. Dlaczego wybór padł na tę włoską firmę?

Od wielu już lat współpracowaliśmy z różnymi wozami na różnych gospodarstwach. Wybraliśmy firmę Zago z prostej przyczyny, jest to marka rodzinna, prowadzona od pokoleń, bardzo dobrze zorganizowana i specjalizująca się w produkcji wozów paszowych doskonałej jakości według opatentowanych technologii. To jeden z największych producentów wozów we Włoszech

konferencja Blattin

Odpowiedniej jakości TMR wpłynie na wydajność krów, a co za tym idzie zysk hodowcy.

Czy doradcy żywieniowi nie mają w tej chwili problemu, żeby przekonać hodowcę do kupna wozu paszowego?

Mamy trudny okres na inwestycje w gospodarstwach, ponieważ cena mleka nie rozpieszcza i ciężko wysupłać pieniądze na zakup nowej maszyny, ale ci, którzy chcą wejść w technologię i którzy są po naszych pokazach, czyli przygotowujemy ten pokaz na tym gospodarstwie i pokazujemy, co potrafi nasz wóz paszowy, praktycznie w 70–80% decydują się na zakup produktu naszej marki. W tym roku hodowcy mogą skorzystać z dofinasowania na zakup w ramach funduszy unijnych PROW 2014–2020, który ma ruszyć na przełomie marca i kwietnia, oraz wybrać wysokiej jakości wóz, który w efekcie pozwoli na duże oszczędności czasu pracy, paliwa i później eksploatacji.

konferencja Blattin

Firma Blattin ma w swojej ofercie zarówno wozy poziome, jak i pionowe.

Hodowca ma do wyboru wiele firm, które w swej ofercie mają wozy paszowe. W czym wóz paszowy Blattin jest lepszy od firm konkurencyjnych? Mam tu na myśli system.

Jeżeli chodzi o system, to kluczowe jest to, że nie jest zły wóz pionowy, bo my również go mamy w ofercie, ale jest to wóz tylko mieszający, który musi otrzymać wszystko pocięte, ponieważ inaczej nie poradzi sobie z tym, bądź trzeba kręcić w nim godzinę, aby wydał na zewnątrz ten prawidłowy TMR. To nikogo nie satysfakcjonuje, bo godzinę przygotowywać jeden TMR… nikt tego nie chce.

konferencja blattin

Rolnicy w trakcie pokazów mogą przyjrzeć się wozom przy pracy.

Natomiast wóz poziomy, który w zależności od modelu posiada 100 do 200 noży i tyle samo przeciwnoży, to wóz bardzo szybko przygotowujący TMR, wóz, który docina każdą kiszonkę. Przygotowanie pełnego TMR-u w poziomym wozie paszowym Blattin King nie trwa dłużej niż 20 minut w przypadku niepociętego materiału. W wozie poziomym można stosować niepocięte baloty, można zastosować sianokiszonkę długopociętą oraz słomę, która w tym roku bardzo się przydaje, bo brakuje kiszonek, które robią nam tę strukturę. Na pokazach towarzyszących konferencji można zobaczyć, jaka jest różnica w tych dwóch systemach – ani jednego, ani drugiego nie przekreślamy, ale jedynie podkreślamy, że trzeba dostosować technologię wozu paszowego do kiszonek, które są w gospodarstwie.

Temu mają służyć testy, tak? Żeby hodowca sam mógł dokonać wyboru?

Tak, po części teoretycznej hodowcy biorą udział w pokazach, które są organizowane na gospodarstwach w całym kraju w cyklu naszych szkoleń, by naocznie pokazać, jak wygląda różnica między wyprodukowanym, wymieszanym i dociętym TMR-em w wozie pionowym a w wozie poziomym.

Start laktacji bez ketozy

Krowy dotknięte ketozą mają obniżone łaknienie, czego następstwem jest spadek wydajności mlecznej. Sprawdź, jak zapobiec schorzeniu!

21 czerwca 2018

Trwałe użytki zielone – jak zwalczyć chwasty (wideo)

Zachwaszczona łąka czy pastwisko to pasza gorszej jakości! Podpowiadamy jak uporać się z chwastami!

23 czerwca 2018

LKS – system alarmowy gruczołu mlekowego

Zdrowy gruczoł mlekowy w dużej mierze zależy od czynnika ludzkiego. Dowiedz się więcej o profilaktyce stada!

14 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close