Korekcja racic u bydła a jakość produkcji

Korekcja racic u bydła a jakość produkcji

Coraz częściej pojawiają się problemy z racicami u bydła. Co je powoduje, do czego prowadzą i jak ich uniknąć?

Coraz częściej w polskich oborach potrzebna jest korekcja racic u bydła, lecz nie każdy hodowca zwraca na to uwagę lub nie łączy tego z niską produkcją w gospodarstwie lub zwiększonymi upadkami w stadzie.

Problem racic pojawia się szczególnie w oborach typu uwięziowego, gdzie zwierzęta mają mało ruchu, a co za tym idzie nie mogą ścierać odpowiednio paznokci. Inną przyczyną są także złe warunki utrzymania, które przy udziale bakterii powodują stany zapalne narządów ruchu. Korekcja racic u bydła może być rozwiązaniem na powyższe problemy.

Kiedy występuje przypadłość?

Korektor racic, Szymon Obszyński z Waksumnda (lat 23), stwierdza, że przypadłość ta pojawia się w zwiększonej liczbie wiosną poza okresem wypasu, gdzie krowy 80% czasu są bez ruchu. Większość sztuk udaje się jednak wyprowadzić poprzez szereg zabiegów i opatrunków. Korekcja racic u bydła to skuteczne zapobieganie schorzeniom. Wielu hodowców zapomina jednak o profilaktyce racic, co wiąże się z innymi poważnymi problemami zdrowotnymi u krów.

70% sztuk z wrzodami podeszwy lub piętki łatwo można wyprowadzić ze schorzenia, jednak zależy to od szybkości działania.

Skutki choroby

Prof. Zygmunt Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie uznaje problemy racic za jedną z przyczyn występowania ketoz u bydła. Jak twierdzi, krowy, które cierpią na choroby kończyn, znacznie ograniczają pobranie paszy, co wiąże się z ujemnym bilansem energii, co w rezultacie prowadzi do ketozy.

Problemy z racicami

Najczęstsze problemy z racicami to wrzód podeszwy lub wrzód piętki, który jest następstwem nieprawidłowej pozycji racicy podczas poruszania. Wrzody te bardzo często mogą się uzłośliwiać przy bardzo złych warunkach bytowych zwierząt lub przewlekłych zapaleniach kończyn. Specjaliści stwierdzają, że 70% sztuk z tym schorzeniem łatwo można wyprowadzić, jednak zależy to od szybkości działania. Krwawe wykwity mogą prowadzić do zakażenia całej racicy i oddzielenia puszki racicznej od żywej tkanki, co powoduje u zwierzęcia straszliwy ból i najczęściej prowadzi do wybrakowania zwierzęcia z obory.

Nie zapominaj o profilaktyce

korekcja racic u bydła

Źródło: AgroFoto.pl, jakub16

Gorzej jest z leczeniem takich schorzeń jak nierównomierny wzrost palców racicy, przerost racicy, a także nieprawidłowa pozycja racicy. Bardzo często następstwem tych patologii jest wykrzywianie stawów, co prowadzi do deformacji układu kostnego. Pojawiają się wówczas kulawizny. Przy braku interwencji korektora, może nawet dojść do trwałego uszkodzenia narządów ruchu. Przerośnięte racice są dzisiaj plagą w polskich oborach, co świadczy o niskim dobrostanie zwierząt, a skupieniu uwagi na produkcji, która jest z profilaktyką racic ściśle związana.

Korekcja racic u bydła, a wydajności produkcji

Od czasu wprowadzenia profilaktyki racic w swojej oborze, wydajność mleczna wzrosła o 18% –przyznaje Zygmunt Janik, 45-letni hodowca krów (35 sztuk) z Gołkowic Górnych. – W dzisiejszych czasach, kiedy następuje szybka innowacja produkcji, trzeba traktować korekcję racic jako zabieg niezbędny do maksymalizowania zysków – dodaje.

Od czasu wprowadzenia profilaktyki racic w swojej oborze, wydajność mleczna wzrosła o 18%!

Zygmunt Janik, 45-letni hodowca krów

Doświadczenia przeprowadzane w różnych gospodarstwach zajmujących się hodowlą bydła mięsnego wykazują, że bydło ze zdrowymi racicami ma lepsze zużycie paszy o 60%!

Zwierzęta mające problem z racicami, zapadają na inne schorzenia np. metaboliczne lub krążeniowe 2 razy częściej niż zwierzęta zdrowe – mówi lek. wet. Stanisław Ścirka z Nowego Targu.

Poważne choroby racic

schorzenia racic

Źródło: AgroFoto.pl, trq

Kolejnymi patologiami jest zapalenie skóry nad piętkami, które bez odpowiednich zabiegów bardzo szybko postępuje, a następnie przeobraża się w niegojące wykwity, wrzody, a nawet w nowotwory. Leczenie jest trudne i nie zawsze przynosi zamierzony efekt. Zauważone odpowiednio wcześnie są w dużym stopniu do opanowania.

Nierówna podeszwa racicy

Jak pokazują statystyki, ok. 10% bydła w każdej oborze ma nierówno startą podeszwę racicy. Jest to efekt nieodpowiedniej powierzchni w oborach lub ściółki, która powoduje zbyt miękką tkankę rogową racicy i zwiększa jej łamliwość.

Zanokcica

Podobnie często występuje zanokcica, inaczej ropowica międzypalcowa. Jest to pęknięcie skóry między palcami, którego przyczyną mogą być kamienie, które dostają się między palce, lub nieprawidłowa postawa i zbyt duży nacisk z jednoczesnym osłabieniem skóry. Zanokcica (ze wyglądu na swoje umiejscowienie) szybko ulega zakażeniu, w związku z czym dochodzi do zaropienia. Kulawizna występuje natychmiastowo, a zakażona racica jest bardzo bolesna i spuchnięta. Może dochodzić także do przechodzenia zapalenia w środek racicy, a następnie do gnicia wewnętrznych tkanek.

10

Kiedy i jak bielić oborę? Czy jesień to dobry czas?

Bielenie obory powinno wykonać się co najmniej raz w roku. Jest wiele metod bielenia, którą wybrać?

15 września 2018

Czym się kierować przy wyborze odmiany? [Agrotechnika zbóż ozimych, cz.2]

Decyzja o wyborze konkretnej odmiany zbóż nie jest prosta. Czym się kierować, by potem nie żałować?

12 września 2018

Przyczyny i objawy zatruć u świń

Wiele zatruć przebiega bardzo podobnie. Jak zdiagnozować przyczynę?

18 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close