Jakie ceny cukru w Polsce?

Download PDF

Produkcja cukru w kampanii 2018/2019 wyniesie około 2,2 mln ton – prognozuje IERiGŻ. To dużo więcej niż zapotrzebowanie na rynku krajowym, konieczny więc będzie duży eksport – jak to wpłynie na ceny cukru w Polsce?

ceny cukru w Polsce

Przewiduje się, że średnio rolnicy zebrali 620 dt buraków cukrowych na ha – informuje IERiGŻ.

Podczas kampanii cukrowniczej 2018/2019 pogoda dopisała rolnikom, jednak ze względu na suszę plony buraków cukrowych były zróżnicowane. Przewiduje się, że średnio plantatorzy zebrali około 620 dt/ha. Technologiczny plon cukru szacuje się na około 9,3 ton/ha – podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Na podstawie danych GUS Piotr Szajner z IERiGŻ przewiduje, że produkcja cukru w kampanii 2018/2019 uplasuje się na poziomie 2,2 mln ton i będzie o około 5 proc. mniejsza od tej z poprzedniego sezonu. Jednocześnie produkcja znacznie przewyższy zapotrzebowanie na rynku wewnętrznym (1,72 mln ton).

 Ceny cukru w Polsce

W 2018 roku cena zbytu cukru workowanego wyniosła średnio 1,63 zł/kg, co oznacza obniżkę o około 30 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem. Cukier paczkowany również był tańszy (1,57 zł/kg). Jak informuje IERGiŻ, zwyżki cen widoczne były natomiast pod koniec roku – w grudniu. Mogło to być wynikiem zwiększonych zakupów w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku.

Niskie ceny zbytu negatywnie wpłynęły na wyniki finansowe przemysłu cukrowniczego. W okresie trzech kwartałów 2018 r. zysk netto branży wyniósł tylko 130,5 mln zł, wobec 615,8 mln zł w analogicznym okresie 2017 – czytamy w biuletynie IERiGŻ  „Rynek rolny – luty 2019”.

Na światowych giełdach

ceny cukru w Polsce

Ceny cukru w Polsce poszły w górę pod koniec 2018 roku.

Na początku 2019 roku ceny cukru na świecie pozostawały na niskim poziomie. Jak podaje IERiGŻ w styczniu cena cukru białego wyniosła średnio około 344 USD/t, cukru surowego – 276 USD/t. W lutym ceny cukru białego osiągnęły poziom –  343 USD/t, cukru surowego – 280 USD/t.

Niskie ceny są niekorzystne dla krajowych eksporterów, a duża produkcja w kampanii 2018/2019 będzie skutkowała dużym eksportem – informuje Piotr Szajner z IERiGŻ. – W okresie styczeń-listopad 2018 r. eksportowano z Polski 782,2 tys. t cukru ze względu na dużą produkcję w kampaniach 2017/2018 i 2018/2019 – podkreśla.

Gdzie trafił polski cukier? M.in. do krajów UE: Rumunii (112,8 tys. t), Niemiec  (86,7 tys. t) oraz Litwy (18,7 tys. ton). A także do krajów trzecich takich jak: Izrael (83,3 tys. t), Egipt (74,0 tys. t), Sri Lanka (58,3 tys. t), Gruzja (49,0 tys. t) oraz Arabia Saudyjska i Liban (po 21 tys. t).

Biuletyn IERiGŻ  „Rynek rolny – luty 2019″/GUS

Kup min. 3 j.s. RGT JakuzziKup teraz a czwartą dostaniesz za 1 zł netto!

Dodaj komentarz