Ceny warzyw: czy spowodują ograniczenie upraw?

Download PDF

Ceny warzyw do konsumpcji i przetwórstwa są niższe w porównaniu z poprzednimi sezonami. Duża jest natomiast podaż, a zbiory warzyw wręcz rekordowe. Mniejsza opłacalność produkcji. Zdaniem ekspertów tendencje niskich cen warzyw mogą utrzymać się w najbliższych tygodniach… Jak przedstawiają się ceny warzyw i co z tego może wynikać, dla agrofaktu mówią eksperci.

Tomasz Smoleński - ceny warzyw spadają

Tomasz Smoleński z IERiGŻ.

– W sezonie 2016/2017 ceny skupu niemal wszystkich warzyw, zarówno kierowanych do konsumpcji bezpośredniej, jak i do przetwórstwa, są niższe w porównaniu z cenami z sezonów 2012/2013 i 2014/2015, a największy ich spadek dotyczy cebuli i kapustymówi Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). – Opłacalność produkcji wszystkich warzyw gruntowych jest zdecydowanie niższa niż w sezonie 2015/2016, jak również w porównaniu z poprzednimi trzema sezonami.

olejniczak o cenach warzyw

Dr Wojciech Olejniczak, Alior Bank.

– Czynnikiem ograniczającym rozwój branży warzywnej jest nadal duże rozdrobienie produkcji pierwotnej – mówi Dr Wojciech Olejniczak, dyrektor Działu Agro Alior Bank. – Niemniej jednak, nie można nie zauważyć ogromnych zmian, które zaszły w tym obszarze w ostatniej dekadzie m.in. w wyniku wsparcia dla tworzenia grup producentów rolnych. Z drugiej strony poziom integracji producentów warzyw jest mniejszy niż w przypadku producentów owoców – dodaje.

Większe zbiory warzyw

Zbiory warzyw gruntowych w 2016 r. ocenia się na blisko 4,5 mln t – wynika z szacunków głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych, opublikowanych przez Główny Urząd Statystyczny (GUS).

Magdalena Kowalewska o rynku warzyw

Magdalena Kowalewska, BGŻ BNP Paribas SA.

– Oznacza to, że były one o ok. 18% większe od ubiegłorocznych i o 2% większe niż oceniano jeszcze pod koniec września 2016 r. – analizuje Magdalena Kowalewska, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas SA. – Wzrost produkcji warzyw gruntowych w 2016 r. wynikał ze zdecydowanie lepszych warunków agrometeorologicznych w porównaniu do roku ubiegłego – dodaje.

Łączna produkcja kapusty białej w 2016 r. wyniosła 1030 tys. t, czyli aż o 180 tys. t, tj. 21%, więcej niż w ubiegłym roku, a zbiory kalafiorów w ujęciu rocznym zwiększyły się o ponad 26% i oceniane są na ok. 240 tys. t. Z kolei produkcja ogórków zwiększyła się o ponad 20% do poziomu 265 tys. t, marchwi o 19% do 800 tys. t, zaś cebuli o 17% i szacowana jest na 630 tys. t – oceniają eksperci GUS. Takie wzrosty mogę ujemnie wpływać na kształtowanie się cen warzyw.

 

Ceny hurtowe warzyw krajowych

Ceny hurtowe warzyw krajowych (w zł/kg).

 

– Miniony rok 2016 był okresem wysokich zbiorów warzyw. Zbiory warzyw gruntowych zwiększyły się z 3,8 do 4,4 mln t. Z kolei produkcja warzyw spod osłon zwiększyła się z 1 do 1,02 mln t. W dodatku wzrostowi w Polsce towarzyszył spadek zbiorów w całej Unii Europejskiej – analizuje dr Olejniczak z Alior Bank. – Wysokie zbiory warzyw powinny skutkować wzrostem produkcji przetworów, w tym mrożonek. W efekcie oczekuje się zwiększenia wolumenu eksportu mrożonek. Według szacunków IERiGŻ-PIB w 2017 r. spodziewany jest wzrost również wolumenu eksportu warzyw świeżych – dodaje.

marchew i pietruszka

W pierwszych ośmiu miesiącach bieżącego sezonu (lipiec 2016 – luty 2017) średnie ceny warzyw spadły. Dla przykładu: średnia cena marchwi była o połowę niższa i wynosiła 0,63 zł/kg.

Wysoka podaż warzyw i rekordowe zbiory wpływają na niskie ceny warzyw

– Na cenach większości warzyw, w szczególności warzyw korzeniowych i kapustnych, w bieżącym sezonie istotnie ciąży wysoka ich podaż na krajowym rynku, wynikająca m.in. z rekordowych zbiorów  mówi Kowalewska z BGŻ BNP Paribas.

– W lutym 2017 r., w porównaniu ze styczniem br., w skupie na rynku produktów świeżych były wyższe skupowe ceny warzyw takich jak: cebula biała o 8%, marchew o 15%, kapusta biała o 23% i burak ćwikłowy o 2%. Jedynie pieczarki staniały o 5%. W zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu kapusty białej o 8% i cebuli obieranej o 2%, a stabilne były ceny skupu marchwi na kostkę i buraków – analizuje Smoleński z IERiGŻ.

 

Ceny detaliczne warzyw

Ceny detaliczne warzyw świeżych (w zł/kg).

 

Dużo niższe ceny warzyw w skupie

W pierwszych ośmiu miesiącach bieżącego sezonu (lipiec 2016 – luty 2017) średnie ceny warzyw spadły. Przeciętnie za kilogram cebuli w skupie płacono 0,59 zł, czyli o 39% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego sezonu. Z kolei średnia cena kapusty białej ukształtowała się na poziomie 0,38 zł/kg, co oznacza spadek aż o 61% w relacji rocznej. Natomiast średnia cena marchwi była o połowę niższa i wynosiła 0,63 zł/kg – wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW).

 

Ceny warzyw w spółdzielniach

Ceny skupu warzyw w spółdzielniach ogrodniczych (w zł/kg).

 

– Biorąc pod uwagę aktualną sytuację rynkową wydaje się, że tendencje te mogą utrzymać się również w najbliższych tygodniach – prognozuje analityk M. Kowalewska z BGŻ BNP Paribas. – Obecnie trudno jest jednoznacznie przewidzieć, jak będzie kształtowała się sytuacja na rynku krajowym rynku warzyw w kolejnym sezonie 2017/2018, który rozpocznie się w lipcu 2017. Ceny warzyw będą zależały m.in. od wielkości zasiewów, warunków agrometeorologicznych, a także szeregu innych czynników o charakterze podażowo-popytowym – komentuje ekspert.

 

Ceny warzyw w przetwórstwie

Ceny skupu warzyw w zakładach przetwórczych (w zł/kg).

 

Wyższe ceny warzyw na eksport

W lutym w firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny:

  • kapusty pekińskiej – o 40%,
  • kapusty czerwonej –  o 26%,
  • selerów – o 10%,
  • porów –  o 1%,
  • kapusty białej – o 20%,
  • buraków ćwikłowych – o 6%,
  • ziemniaków – 5%,
  • marchwi – o 2%
  • i pietruszki – o 5% – wynika z analiz IERiGŻ.

Badania rynkowe cen warzyw prowadzone przez instytut wskazują, że w relacji do lutego 2016 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny:

  • buraków – o 37–48%,
  • cebuli – o 23-54%,
  • kapusty białej – o 33-64%
  • i marchwi o – 50–53%.

Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny buraków ćwikłowych o 22%, marchwi o 38%, cebuli o 36% i kapusty białej o 60%.

 

Ceny skupu warzyw na eksport

Ceny skupu warzyw przeznaczonych na eksport (w zł/kg).

 

rynek warzyw - eksport import

Eksport i import warzyw świeżych i przetworzonych (w tys. t).

 

Czy zmniejszy się powierzchnia upraw warzyw?

 Ta niekorzystna sytuacja cenowa dla producentów warzyw może mieć konsekwencje w zmniejszeniu powierzchni uprawy niemal wszystkich warzyw gruntowych w 2017 r., przy czym można prognozować, że najbardziej spadnie powierzchnia uprawy kapusty, cebuli oraz marchwi, a ceny tych warzyw mogą być wyższe niż w sezonie 2016/2017 – analizuje Tomasz Smoleński z IERiGŻ. – Utrzymuje się natomiast od lat stały wysoki popyt oraz relatywnie opłacalne ceny skupu warzyw takich jak brokuły i kalafiory do mrożenia w związku z długofalowym gwałtownym rozwojem eksportu warzyw mrożonych z Polski – podsumowuje.

seler i cebula

W lutym w firmach skupujących warzywa na eksport cena selerów wzrosła aż o 10%.

– Na rynku warzyw dominuje jedno zagrożenie, są to warunki pogodowe, zarówno w Polsce, jak i w Europie. Dotychczasowe warunki pogodowe są korzystne, jednak cały czas istnieje ryzyko wystąpienia negatywnych zjawisk pogodowych – komentuje dr Wojciech Olejniczak z Alior Bank. – Ryzyko wystąpienia niekorzystnych zmian w otoczeniu politycznym, legislacyjnym jest niewielkie. Polscy producenci poradzili sobie z negatywnymi skutkami embarga rosyjskiego, w tym niższymi cenami na rynkach wschodnich – podsumowuje.

Tab. 1. Średnie miesięczne ceny skupu warzyw przeznaczonych do konsumpcji bezpośredniej (w zł/kg) [Źródło: Notowania Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB  ze spółdzielni ogrodniczych]
MiesiąceCebulaaCebulabKapusta białaMarchewBuraki ćwikłoweOgórki do konserwowaniacOgórki do kwaszeniacPomidory gruntowecPomidory szklarnioweKalafiory gruntowe (szt.)Pieczarki
2016II1,021,901,041,270,794,56
III1,041,870,891,250,7710,004,57
IV1,181,880,851,250,777,424,53
V1,261,940,841,350,823,304,63
VI1,352,210,831,380,902,324,92
VII1,182,370,501,090,781,530,882,392,134,78
VIII0,742,100,300,640,551,550,922,452,165,45
IX0,591,730,340,570,501,642,211,675,08
X0,411,460,280,530,483,171,745,23
XI0,401,360,250,520,453,862,904,93
XII0,391,370,280,510,455,01
2016I-XII0,871,840,610,970,671,541,154,122,124,87
 I0,511,390,300,550,455,40
 II0,551,390,370,630,465,14
 
II 2017I 2017108100123115102xxxxx95
II 2017II 20165473365058xxxxx113
 z notowań spółdzielni ogrodniczych, b cena targowiskowa z notowań ZSRIR  MRiRW,za główkę

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Z forum

Powiązany temat:

Opłacalność produkcji warzyw 2017
gosciu506
a na co znajdziesz zbyt to bedzie
zobacz więcej »
Stefannn
Przeanalizuj rynek człowieku i nie zadawaj takich idiotycznych pytań.. 
zobacz więcej »
mtz820narew
Witam Panowie mam takie pytanie o tuż chciałbym się zająć uprawą warzyw co byście polecili ?? na co jest najlepszy zbyt ?
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o