Ceny warzyw idą na rekord

Na rynku warzyw – rekordowe zwyżki cen! Kapusta biała jest ponad 6 razy droższa niż w ubiegłym roku, cebula – 2,5 razy! Sprawdzamy ceny warzyw w skupie, na targowiskach, w zakładach przetwórczych oraz firmach skupujących na eksport.

Ceny warzyw dalej pną się w górę. Prawdziwą rekordzistką jest kapusta biała, której cena w skupie do konsumpcji bezpośredniej poszybowała aż o 639 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem, w handlu hurtowych – o 538 proc.  Cebula w spółdzielniach ogrodniczych jest droższa o 245 proc., w zakładach przetwórczych i chłodniach  – o 200 proc., w handlu hurtowym – o 180 proc.

ceny warzyw

fot. Pixabay

Cena cebuli wzrosła aż o prawie 250 proc.!

Znacznie droższa jest również pietruszka (+65 proc.) na targowiskach, marchew na kostkę (+140 proc.) w zakładach przetwórczych i chłodniach oraz buraki ćwikłowe (+42 proc.)

Jakie ceny warzyw?

Zwyżki cen widać również w skali miesiąca. Jak podaje IERiGŻ, w kwietniu ceny kapusty białej przeznaczonej do konsumpcji bezpośredniej wzrosły o 20 proc. w porównaniu z poprzednim miesiącem, cebuli w spółdzielniach ogrodniczych o 10 proc., a pietruszki i buraków ćwikłowych – po 5 proc. Droższa jest również cebula na targowiskach (+4 proc.).

W zakładach przetwórczych i chłodniach w kwietniu 2019 r., w porównaniu z analogicznym miesiącem 2018 r., wzrosły ceny cebuli obieranej (o 200 proc.). A także marchwi na kostkę (o 140 proc.) i buraków ćwikłowych (o 42 proc.). W handlu hurtowym, w analizowanym okresie, wzrosły ceny kapusty białej (o 538 proc.), cebuli (o 181 proc.), buraków ćwikłowych (o 21 proc.) i marchwi (o 13 proc.) – podaje Paweł Kraciński z IERiGŻ.

Eksport i import

ceny warzyw

fot. Pixabay

Ceny warzyw poszybowały w górę! W tym najbardziej – kapusty białej

30,4 tys. ton – na tyle oszacowano w lutym 2019 roku eksport warzyw świeżych, jego wartość wynosi 20,6 mln EUR.

W porównaniu z lutym 2018 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 12 proc., a jego wartość zwiększyła się o 42 proc.. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży kapusty (o 27 proc.), marchwi (o 21 proc.), cebuli (o 20 proc.) i pomidorów (o 6 proc.) – czytamy w biuletynie IERiGŻ „Rynek rolny – maj 2019”.

Z kolei zaimportowano 94,1 tys. ton warzyw świeżych (o ponad 40 proc. więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku) o wartości 89,9 mln EUR. Czym spowodowany był wzrost wolumenu importu? To efekt zwiększonego przywozu cebuli (10,7-krotnie), kapusty (+280 proc.) oraz czosnku, papryki, ogórków i marchwi.

Źródło: IERiGŻ

RGT JakuzziKup teraz 5% rabatu na nasiona rzepaku od 3 j.s. RGT Jakuzzi

Spada amerykański eksport soi

Amerykański eksport soi w tym sezonie spada! Jak wpłynie to na bilans sezonu 2019/20?

14 czerwca 2019

Buraki cukrowe rosną, ale z ich cenami dzieje się coś złego

Plony powinny być dobre, ale ceny buraków cukrowych na Śląsku nie napawają gospodarzy optymizmem.

22 czerwca 2019

Interwencyjny skup jabłek – wypłaty zakończyły się

Firma Eskimos uregulowała wreszcie swoje wszystkie zobowiązania wobec sadowników - dlaczego rolnicy musieli tak długo czekać na wypłaty?