Jakie są ceny warzyw?

Warzywa nadal drożeją, dotyczy to zwłaszcza kapusty białej, cebuli, pietruszki, buraków ćwikłowych i marchwi. Sprawdzamy, jakie są ceny warzyw w skupie, na targowiskach i w zakładach przetwórczych!

Ceny warzyw poszybowały w górę – wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Które z nich podrożały najbardziej? Jakie są ceny warzyw – sprawdzamy!

Jakie są ceny warzyw?

jakie są ceny warzyw

Ceny warzyw poszybowały w górę!

W lutym 2019 roku podwyżki w skali miesiąca objęły takie warzywa jak:

  • kapusta biała (+49 proc.) – w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej
  • cebula i buraki ćwikłowe (po 9 proc.) – w spółdzielniach ogrodniczych
  • cebula (+5 proc.) i marchew (+2 proc.) – na targowiskach
  • cebula obierana (+8 proc.) i buraki ćwikłowe (+3 proc.) w zakładach przetwórczych
  • kapusta biała (+51 proc.), marchew i cebula (po 4 proc.) – w firmach skupujących warzywa na eksport
  • kapusta biała (+38 proc.), cebula (+11 proc.) i buraki ćwikłowe (7 proc.) – w handlu hurtowym

Produkcja mrożonek w dół

W dół poszły jedynie ceny skupu pieczarek, ceny selerów pozostały stabilne. Pod koniec 2018 roku w zakładach przetwórczych zmniejszyła się produkcja warzyw mrożonych (-50 proc), marynat (-28 proc.), soku pomidorowego (-13 proc.) i konserw warzywnych (- 10 proc.).

Eksport warzyw świeżych w grudniu 2018 r. wyniósł 31,2 tys. t, a jego wartość 19,8 mln EUR. W porównaniu z grudniem 2017 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 14 proc., a jego wartość zwiększyła się o 38 proc. – informuje Tomasz Smoleński z IERiGŻ.

Wzrost wolumenu eksportu

jakie są ceny warzyw

Jedynie ceny selerów są stabilne.

Do wzrostu wolumenu eksportu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży:

  • cebuli (+35 proc.)
  • kapusty (+23 proc.)
  • pomidorów (+22 proc.)
  • ogórków (+4 proc.)

W tym samym czasie wyeksportowano 49,7 tys. t przetworów warzywnych o wartości 44,0 mln EUR. Wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 8 proc., ale jego wartość wzrosła o 5 proc.

Przetwory warzywne

 W grudniu 2018 r. zaimportowano 67,1 tys. t warzyw świeżych tj. o 7 proc. więcej niż w grudniu 2017 r. Wartość ich importu wyniosła 68,9 mln EUR, tj. o 2 proc. więcej niż w grudniu 2017 r. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu marchwi (o 26 proc.), cebuli (o 21 proc.), papryki (o 10 proc.), pomidorów (o 6  proc.) i ogórków (o 2 proc.) czytamy w biuletynie „Rynek rolny – marzec 2019” IERiGŻ.

25,9 tys. ton – na tyle oszacowano wolumen importu przetworów warzywnych. Jego wartość wyniosła 68,9 mln EUR (+2 proc. w ciągu roku). Wszystko za sprawą wzrostu przywóz konserw (+22 proc.) w tym kukurydzy konserwowej (+9 proc.), mrożonek (+15 proc.), marynat (+10 proc.) i koncentratu pomidorowego (+6 proc.). W ciągu całego 2018 r. saldo handlu warzywami i ich przetworami było ujemne –  38,2 mln EUR. W porównaniu z 2017 rokiem (-95,6 mln EUR) zmalał deficyt w handlu zagranicznym o 57,4 mln EUR.

Źródło: „Rynek rolny – marzec” Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

Kup min. 3 j.s. RGT JakuzziKup teraz a czwartą dostaniesz za 1 zł netto!

Wyższe ceny młodych ziemniaków

Sezon handlowy na ziemniaki z ubiegłorocznych zbiorów powoli dobiega już końca. Sprawdzamy, jakie są ceny młodych ziemniaków!

18 czerwca 2019

Interwencyjny skup jabłek – wypłaty zakończyły się

Firma Eskimos uregulowała wreszcie swoje wszystkie zobowiązania wobec sadowników - dlaczego rolnicy musieli tak długo czekać na wypłaty?

Ceny warzyw idą na rekord

Na rynku warzyw – rekordowe zwyżki cen! Kapusta biała jest w tym roku ponad 6 razy droższa niż w ubiegłym roku, cebula – 2,5 razy!