Ceny warzyw cebulowych. Ile kosztują pory i cebula w styczniu 2024?

Jakie są aktualne ceny warzyw cebulowych w Nowym Roku? Otóż na rynku cebuli notowania są względnie stabilne. Za to pory, z powodu niedoborów w podaży, notują spore wzrosty.
Jakie są ceny warzyw cebulowych w styczniu 2024? Ile kosztuje cebula na świeży rynek i do obierania? Po ile oferowane są pory? Poniżej dane dotyczące aktualnych stawek w różnych kanałach dystrybucji.
Spis treści
Ceny warzyw cebulowych — ile kosztuje 1 kg cebuli?
Na rynku tych warzyw cebulowych nadal stabilnie. Średnie ceny skupu cebuli z przeznaczeniem na rynek świeży w kalibrze 40–80 mm wynoszą od 1,20 do 1,50 zł/kg. Cebula przygotowana na sklepowe półki, tj. obcięta, skalibrowana i spakowana zgodnie z wymaganiami odbiorcy, wyceniana jest średnio na 2,00 zł/kg. Na rynkach hurtowych najczęstsze ceny sprzedaży cebuli mieszczą się w przedziale 2,00–2,50 zł/kg.
Zdaniem uczestników rynku, presja importowanej cebuli przeznaczanej na rynek świeży jest obecnie niewielka. Jak na razie nie obserwuje się wzmożonego przywozu z innych krajów. W najbliższym czasie ceny cebuli powinny utrzymać się na zbliżonym poziomie, choć jak twierdzą handlowcy, jakość przechowalnicza warzyw jest przeciętna, co może przyczynić się do zwiększenia podaży gdy aura będzie cieplejsza.
Jakie ceny za cebulę obraną i do obierania?
Cebula obrana w chłodniach wyceniana jest na 2,20–2,30 zł/kg. Z kolei cebula przeznaczona do obierania dobrej jakości sprzedawana jest od 0,80 do 1,20 zł/kg, w zależności od odbiorcy i parametrów warzywa. Odrosty przeznaczone do obierania importowane z zachodniej Europy można kupić średnio za 0,60 zł/kg. Podobną stawkę otrzymują rolnicy za krajową cebulę mniejszego kalibru niż wymagany przez sieci handlowe, tj. poniżej 40 mm.
Pory poszukiwane i wysoko cenione
Por był warzywem poszukiwanym w grudniu ub.r., a w styczniu 2024 r. stał się dodatkowo warzywem wysoko cenionym. Pory w części zostały na polach niezebrane, z powodu wcześniejszego niż zazwyczaj nadejścia zimy. Po ustąpieniu niespodziewanych mrozów rolnicy wydobywali warzywa i to słowo wydaje się bardzo odpowiednie, bowiem warunki pracy — zdaniem wielu plantatorów — były bardzo ciężkie. Praca w błocie zmniejszała wydajność i nie wszystkim udało się zebrać warzywa z plantacji przed kolejnym atakiem zimy. Skutkowało to mniejszą podażą warzyw, a to prosta droga do wyższych cen. Wielu handlowców nie było w stanie kupić krajowego pora, dlatego by realizować dostawy do kontrahentów posiłkowano się warzywami importowanymi.
Ceny warzyw cebulowych — po ile pory?
Ceny skupu tych warzyw cebulowych wynosiły w styczniu br. od 6,00 do 8,00 zł/kg, z tendencją wzrostową. W drugiej dekadzie stycznia stawki nadal rosły. Na rynkach hurtowych pod koniec 2. tygodnia stycznia obowiązywały ceny wywoławcze w granicach 7,50–9,00 zł/kg za krajowe warzywa oraz 9,00–11,00 zł/kg, w przypadku importowanych. Pory o niższej jakości spowodowanej mrozem czy śladami wciornastków wyceniano od 3,50 do 5,50 zł/kg.
Czytaj również: Rekordowe ceny ziemniaków. Czy nadchodzą złote czasy dla producentów ziemniaków?
