Ceny wieprzowiny pod koniec 2016 idą w górę!

Download PDF

Nadwyżka podaży wieprzowiny na rynku wewnętrznym oraz rosyjskie embargo na towary rolno-spożywcze z Unii Europejskiej  sprawiły, że eksport stał się niezwykle ważnym czynnikiem łagodzącym skutki nadprodukcji w UE, a rosnące ceny wieprzowiny i skupu tuczników cieszą polskich hodowców.

Notowania bieżące: ceny wieprzowiny i żywca wieprzowego

W dniach 28 listopada – 4 grudnia 2016 r. zakłady mięsne [monitorowane przez  MRiRW] skupowały żywiec wieprzowy po 5,08 zł/kg, czyli drożej: o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 4% niż w poprzednim miesiącu i o 36% niż przed rokiem. W Unii Europejskiej ceny też rosną i tak średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych [dane KE] wyniosła 153,45 euro/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E (cena wyższa o 21% niż przed rokiem). Dla porównania w Polsce cena dla klasy E była niższa: klasa E skupowana była po 151,38 euro/100 kg [dane ARR]. Od drugiego tygodnia grudnia trwa przedświąteczny ubój świń, w związku z czym popyt jest zwiększony.

Po 2 trudnych latach w 2016 r. nastąpiła poprawa na rynku wieprzowiny.

Grzegorz Rykaczewski, analityk z Banku Zachodniego WBK

Ceny w krajach UE są zróżnicowane. Przy średniej cenie referencyjnej wieprzowiny pod koniec listopada [27 listopada 2016] wynoszącej dla UE 153,45 euro/100 kg, Polska z ceną 151,38 euro/100 kg zajmowała 6 miejsce w UE, ale od końca… Najwyższa cen wystąpiła na Malcie (218 euro/100 kg), a najniższa w Belgii (137,0 euro/100 kg). [FAMMU/FAPPA]

W samej UE wyższa są średnie ceny wieprzowiny niż na rynku światowym. W październiku 2016 r. na rynku UE odnotowano cenę na poziomie 158,21 euro/100 kg i była ona wyższa o 11,4% niż w październiku 2015 r.  Natomiast ceny wieprzowiny na rynku światowym wynosiły średnio 103,85 euro/100 kg i były o 27,2% niższe niż rok wcześniej. Różnica w cenach wieprzowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła więc +52%. [FAMMU/FAPPA]

Podsumowanie roku 2016

Dodaj komentarz