Jest szansa na wyższe ceny wieprzowiny!

Download PDF

Analitycy Banku BGŻ PNB Paribas prognozują, że po złym dla polskiego sektora wieprzowiny 2015 r., w obecny może nastąpić poprawa. Jest szansa, że stanie się to jeszcze w I półroczu!

Wyższym cenom sprzyjać ma przede wszystkim malejąca liczba świń. Ale nie tylko. Jaka jest szansa na podniesienie cen?

– Prognozujemy, że w  2016 r. nastąpi poprawa relacji cen trzody do cen pasz ze względu na wyższe przeciętne ceny trzody i być może, szczególnie w I połowie roku, niższe ceny pasz. Niemniej jednak poprawa ta przyjdzie zbyt późno, żeby powstrzymać dalsze, nawet kilkunastoprocentowe spadki pogłowia – wyjaśnia Michał Koleśnikow, kierownik Zespołu Analiz Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

Przypomnijmy również, że pogłowie świń w Polsce w grudniu 2015 r., w porównaniu z analogicznym okresem 2014 r., było niższe o 6% i wynosiło 10,6 mln. To najgorszy wynik od 60 lat! Taka sytuacja może jednak oznaczać wzrost cen tego najchętniej kupowanego w kraju mięsa.

Analitycy podkreślają też, że problemy mają producenci wieprzowiny w całej Unii Europejskiej. Na podstawie wstępnych i niepełnych danych Komisji Europejskiej szacują, że produkcja wieprzowiny w Unii w 2015 r. zanotowała wzrost o ok. 3,2–3,6%. Mimo że w ubiegłym roku kraje te zwiększyły eksport wieprzowiny i podrobów wieprzowych, wzrost nie był jednak wystarczający, aby powstrzymać ceny przed dużymi spadkami. Sprzedaż poza kraje UE była w dodatku utrudniona ze względu na rosyjskie embargo i silną konkurencję międzynarodową. Miejmy nadzieję, że wkrótce sytuacja na tym rynku ulegnie zmianie.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o