Ceny żywności na świecie najniższe od 2009 r.

Download PDF

Jak wynika z informacji Banku Credit Agricole, ceny żywności na świecie są obecnie najtańsze od 7 lat. Co to oznacza dla Polski?

W styczniu 2016 r. indeks cen żywności FAO ukształtował się na najniższym poziomie od 2009 r. Warto w tym miejscu przypomnieć, że indeks ten jest średnią 5 subindenksów cen podstawowych rodzajów żywności: mięsa, zbóż, oleju roślinnego, nabiału oraz cukru. Wagi poszczególnych składowych odzwierciedlają udział poszczególnych kategorii w światowym eksporcie żywności w latach 2002–2004.

Styczniowy spadek wynikał z niższych składowych wszystkich wartości. Największe spadki na światowych rynkach zanotowały ceny cukru, co ma związek z mniejszym niż zakładanym wpływem El Niño na największych eksporterów.

Obecnie spadek cen żywności ma szeroki zakres: spadają ceny zbóż, roślin oleistych, mięsa, produktów mlecznych, cukru itd. Ponadto towarzyszy im spadek cen ropy naftowej.

Jakub Olipra, ekonomista z Departamentu Analiz Makroekonomicznych Banku Credit Agricole

O tym, czy w związku z ostatnimi informacjami rolnicy w Polsce będą tracić czy korzystać, zadecydują ostatecznie koszty produkcji. Są one inne dla każdego sektora. Dla producentów mięsa i mleka ważne są ceny pasz, na które składają się rośliny oleiste i zboża. Dla producentów roślin oleistych znaczenie mają ceny nawozów, w znacznym stopniu determinowane przez stawki za surowce energetyczne.

– Obecnie spadek cen żywności ma szeroki zakres: spadają ceny zbóż, roślin oleistych, mięsa, produktów mlecznych, cukru itd. Ponadto towarzyszy im spadek cen ropy naftowej. W efekcie mimo że producenci rolni otrzymują coraz niższe ceny na skupie, jednocześnie obniżają się ich koszty produkcji, co pozwala im na ogół utrzymać opłacalność produkcji na zbliżonym poziomie. Jest to jednak duże uogólnienie i sytuację każdego producenta należy rozpatrywać indywidualnie, uwzględniając pozostałe koszty jak np. kredyty i inne obciążenia – wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista z Departamentu Analiz Makroekonomicznych Banku Credit Agricole.

Spadek indeksu cen żywności FAO, według specjalistów banku, potwierdza ich przypuszczenia, że inflacja w Polsce w I kwartale tego roku wyniesie 0,1%.

O sytuacji na rynku żywności w maju 2017 można przeczytać w tekście Jakie będą detaliczne ceny żywności i ceny surowców rolnych?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o