Ceny: żywność wciąż tanieje

Wciąż spadają ceny żywności. Tanieje nie tylko wieprzowina, ale też wołowina, przetwory mleczarskie i oleje. Czemu?

Według FAO w listopadzie 2015 r. indeks światowych cen żywności wyniósł 156,7 pkt i wobec października br. obniżył się o 1,6% (2,6 pp.). W porównaniu z listopadem 2014 r. ceny żywności były aż o 18,1% niższe.

Indeks FAO spadał stopniowo od kwietnia 2014 r. z uwagi na wysoką podaż większości towarów wchodzących w jego skład. Trend spadkowy został zatrzymany dopiero we wrześniu i październiku br. W listopadzie natomiast potaniały wszystkie towary wchodzące w skład indeksu, oprócz cukru, którego ceny wzrosły już 3 miesiąc z rzędu.

W listopadzie potaniały w skali miesiąca oleje roślinne (-3,1%), artykuły mleczarskie (-2,9%), zboża (-2,3%) i mięso (-1,6%). W skali roku najgłębszy spadek cen miał miejsce w przypadku mięsa (-23%), a następnie zbóż i olejów roślinnych (-16%) oraz artykułów mleczarskich (-15%). Najmniej potaniał cukier (-10%).

Ze wszystkich gatunków mięsa w listopadzie wzrosły jedynie ceny mięsa owczego, ze względu na ograniczenie podaży eksportowej w Oceanii. Na rynku wieprzowiny w Unii Europejskiej odczuwalna jest nadpodaż, która przyczyniła się do spadku cen wewnętrznych i eksportowych. Niższe ceny wołowiny wynikają natomiast ze zmniejszonego importu przez  USA.

Ceny światowe zbóż były w listopadzie br. najniższe od czerwca 2010 r. Najbardziej potaniało ziarno paszowe, ze względu na dobre warunki podczas tegorocznych żniw i potwierdzenie prognoz obfitych zbiorów kukurydzy w USA, u największego producenta i eksportera tego gatunku zboża. Ceny pszenicy również obniżyły się głównie ze względu na wysoką podaż na świecie oraz słaby popyt.

BASF: ewolucja czy rewolucja? Podsumowanie roku

Jakie innowacyjne środki pokazał podczas grudniowej konferencji chemiczny gigant - firma BASF?

5 grudnia 2016

Anemia u prosiąt: jakie niesie ze sobą zagrożenia?

Jakie są objawy anemii u prosiąt? Czy można szybko i łatwo ją wyeliminować?

4 grudnia 2016

Rozwój roślin: okresy krytyczne

Są momenty w rozwoju zbóż, kiedy niedobory składników czy ataki agrofagów mogą być tragiczne w skutkach. Kiedy należy szczególnie uważać?

3 grudnia 2016