Ceny: żywność wciąż tanieje

Ceny: żywność wciąż tanieje

Wciąż spadają ceny żywności. Tanieje nie tylko wieprzowina, ale też wołowina, przetwory mleczarskie i oleje. Czemu?

Według FAO w listopadzie 2015 r. indeks światowych cen żywności wyniósł 156,7 pkt i wobec października br. obniżył się o 1,6% (2,6 pp.). W porównaniu z listopadem 2014 r. ceny żywności były aż o 18,1% niższe.

Indeks FAO spadał stopniowo od kwietnia 2014 r. z uwagi na wysoką podaż większości towarów wchodzących w jego skład. Trend spadkowy został zatrzymany dopiero we wrześniu i październiku br. W listopadzie natomiast potaniały wszystkie towary wchodzące w skład indeksu, oprócz cukru, którego ceny wzrosły już 3 miesiąc z rzędu.

W listopadzie potaniały w skali miesiąca oleje roślinne (-3,1%), artykuły mleczarskie (-2,9%), zboża (-2,3%) i mięso (-1,6%). W skali roku najgłębszy spadek cen miał miejsce w przypadku mięsa (-23%), a następnie zbóż i olejów roślinnych (-16%) oraz artykułów mleczarskich (-15%). Najmniej potaniał cukier (-10%).

Ze wszystkich gatunków mięsa w listopadzie wzrosły jedynie ceny mięsa owczego, ze względu na ograniczenie podaży eksportowej w Oceanii. Na rynku wieprzowiny w Unii Europejskiej odczuwalna jest nadpodaż, która przyczyniła się do spadku cen wewnętrznych i eksportowych. Niższe ceny wołowiny wynikają natomiast ze zmniejszonego importu przez  USA.

Ceny światowe zbóż były w listopadzie br. najniższe od czerwca 2010 r. Najbardziej potaniało ziarno paszowe, ze względu na dobre warunki podczas tegorocznych żniw i potwierdzenie prognoz obfitych zbiorów kukurydzy w USA, u największego producenta i eksportera tego gatunku zboża. Ceny pszenicy również obniżyły się głównie ze względu na wysoką podaż na świecie oraz słaby popyt.

O aktualnej sytuacji przeczytać można w artykule Jakie będą detaliczne ceny żywności i ceny surowców rolnych?

Produkcja zbóż w Polsce i na świecie: kto produkuje najwięcej?

W którym kraju plony są największe? Gdzie znajduje się Polska w tym zestawieniu?

9 sierpnia 2017

Nawożenie kapusty głowiastej wymaga makroelementów

Kapusta głowiasta, jako roślina wytwarzająca dużą masę wegetatywną, należy do warzyw o dużych wymaganiach pokarmowych w różnych fazach wzrostu.

19 sierpnia 2017

Programowanie żywieniowe dla cieląt

Uzyskane udoskonalenie potencjału produkcyjnego zwierząt gospodarskich wymaga stałej pracy nad poprawą warunków, w których są utrzymywane zwierzęta.

12 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij