Niższe ceny żywności!

Maleją ceny żywności w detaluw ostatnim czasie. Czy taka tendencja utrzyma się w kolejnych miesiącach 2018 r.? Czy ceny jaj i ceny masła spadną do tych sprzed podwyżek? Jakie mogą być ceny mięsa, mleka, artykułów mleczarskich, owoców i warzyw, a także cukru?

Ceny żywności maleją z miesiąca na miesiąc

ceny żywności

fot. Ewa Ploplis

Wskaźnik cen żywności w Polsce I-III 2018 r. – podstawowe grupy (wg. IERiGŻ)

W marcu 2018 r. ceny żywności i napojów bezalkoholowych obniżyły się o 0,1% w porównaniu z poprzednim miesiącem. W lutym br. zanotowano także spadek w/w cen o 0,4% w porównaniu ze styczniem br. jednak w porównaniu z cenami w 2017 r. ceny żywności i napojów bezalkoholowych w marcu 2018 r. były przeciętnie wyższe o 3,7% . W lutym br. były one przeciętnie większe o 3,4% – wynika z danych  IERiGŻ.

W br. wzrost cen żywności, w porównaniu z 2017 r., wyniósł 3,6%, a napojów bezalkoholowych 1,6%.

Ceny żywności maleją z miesiąca na miesiąc, ale jednak są wyższe w porównaniu z tymi, jakie były przed rokiem – mówi dla agroiFaktu prof. dr hab. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB (IERiGŻ).

fot. Ewa Ploplis

prof. dr hab. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB (IERiGŻ)

– W okresie letnim zawszy tanieje żywność, a drożeje w okresie zimowym. Taka jest tendencja. Sezonowy spadek cen żywności w okresie letnim jest spowodowany zwiększoną podażą żywności na rynku. Pojawiają się zbiory, warzywa i owoce. Kury więcej się niosą. Zwiększa się mleczność krów. Natomiast w okresie zimowym ceny żywności rosną. Jest to spowodowane tym, że jesienią kończą się zbiory. Zimą już nic się nie zbiera. Zimą zapasy kurczą się z miesiąca na miesiąc. Ceny rosną ponieważ podaż żywności kurczy się. Kury słabiej się niosą. Krowy dają mniej mleka. To jest normalne zjawisko – wyjaśnia profesor.

Jaka żywność potaniała, a co podrożało w ostatnim czasie?

ceny mięsa w Polsce

fot. Ewa Ploplis

Wskaźnik cen mięsa, ryb i przetworów w Polsce I-III 2018 r. (wg. IERiGŻ)

W marcu 2018 r. ceny żywności zmalały o 0,13%, w porównaniu z lutym br. Natomiast ceny napojów bezalkoholowych wzrosły o 0,22% – wynika z analiz IERiGŻ PIB.

Spadkowi cen surowców rolniczych i artykułów żywnościowych detalicznych, odnotowanemu w marcu 2018 r., sprzyjał wzrost krajowej podaży tych artykułów. W przeciwnym kierunku oddziaływało natomiast zwiększenie eksportu oraz popytu wewnętrznego. Było to związane głównie ze świętami wielkanocnymi – mówi prof. K. Świetlik z IERiGŻ PIB.

 Tańsze jaja i cukier!

W marcu br. najbardziej potaniały jaja o 3,5% i cukier o 2,7% – wynika z analiz prof. Świetlik z IERiGŻ.

 ceny jaj wracają do przeciętnego poziomu

fot. Ewa Ploplis

Łukasz Czech, analityk rynków rolnych Baku BGŻ BNP Paribas.

Po okresie wzrostu, ceny jaj wracają do przeciętnego poziomu. W drugiej połowie 2017 r. były one na najwyższym poziomie od 2012 r., kiedy to ograniczenia dotyczące chowu kur klatkowych istotnie zredukowały podaż jaj na rynku, doprowadzając do paniki i masowego wykupu jaj w sklepach – mówi Łukasz Czech, analityk rynków rolnych Baku BGŻ BNP Paribas.

Niższe ceny owoców

Z danych IERiGŻ wynika, że spadły także średnie ceny owoców o 1,1%, warzyw o 0,6% i tłuszczów jadalnych o 0,5%.

O spadku cen owoców zadecydowały obniżki cen owoców jagodowych, pestkowych i przetworów owocowych, przy wzroście cen jabłek, cytrusów i bananów – komentuje prof. Świetlik z IERiGŻ PIB. Dodaje, że spośród warzyw tańsze niż miesiąc wcześniej były m.in. ogórki, sałata, cebula i kapusta. Droższe były: kalafiorowate, marchew i buraki.

Tańsze masło, droższe mięso i pieczywo

ceny mleka , ceny jaj , ceny sera

fot. Ewa Ploplis

Wskaźnik cen mleka, serów i jaj w Polsce I-III 2018 r. (wg. IERiGŻ)

Przeciętne ceny artykułów mięsnych zwiększyły się o 0,6%. Podrożało mięso wieprzowe i drobiowe oraz wędliny, przy niewielkiej redukcji cen mięsa wołowego. Ceny pieczywa i produktów zbożowych wzrosły o 0,2% – wynika z danych IERiGŻ.

Nieco więcej niż przed miesiącem konsumenci musieli płacić za pieczywo, makarony, płatki śniadaniowe, ryż i kasze, a mniej za mąkę – komentuje prof. Świetlik. Dodaje, że spadkowi cen masła i margaryn towarzyszył wzrost cen tłuszczów wieprzowych i olejów roślinnych.

Ceny artykułów mleczarskich, ryb i owoców morza wzrosły po 0,1%.

 Spadkowi cen mleka spożywczego pitnego, mleka w proszku oraz napojów i deserów mlecznych towarzyszył wzrost cen jogurtów, twarogów, serów dojrzewających i śmietany – mówi prof. Świetlik.

Jak mogą kształtować się ceny żywności w najbliższych miesiącach?

cena pieczywa i cena produktów zbożowych w Polsce

fot. Ewa Ploplis

Wskaźnik cen pieczywa i produktów zbożowych w Polsce I-III 2018 r. (wg. IERiGŻ)

Wiele wskazuje na to, że w najbliższych miesiącach ceny żywności będą maleć. Jednak do końca pierwszego półrocza ceny żywności będą o ok. 102% wyższe w porównaniu do tych przed rokiem. Roczna dynamika krajowych cen żywności będzie się nadal obniżać. Możliwe są bezwzględne spadki cen, z miesiąca na miesiąc, podstawowych produktów, takich jak: jaja, cukier, owoce i warzywa, mięso wieprzowe, artykuły mleczarskie i masło – prognozuje prof. K. Świetlik z IERiGŻ. Dodaje, że spadkowi cen jaj sprzyjać będzie stopniowa odbudowa stad kur niosek i stabilizacja unijnego rynku po wykryciu skażenia jaj fipronilem w Europie Zachodniej w sierpniu ub. roku oraz wzrost krajowej produkcji jaj.

 

Jakich cen cukru można się spodziewać?

Ceny owoców i warzyw w Polosce

fot. Ewa Ploplis

Wskaźnik cen owoców i warzyw w Polsce I-III 2018 r. (wg. IERiGŻ)

Można spodziewać się niższych cen cukru – prognozuje prof. Świetlik. Dodaje, że duży wzrost produkcji cukru w UE, w tym także w Polsce w kampanii 2017/2018 oraz wysoka podaż cukru na rynkach globalnych wynikająca ze zwiększenia produkcji w Tajlandii i Indiach będą oddziaływały w kierunku obniżek cen tego produktu.

Na krajowym rynku skala spadku cen cukru będzie zależała m.in. od tegorocznych zbiorów owoców i warzyw oraz związanych z tym rozmiarów domowego i przemysłowego przetwórstwa – dodaje prof. IERiGŻ.

Jakie mogą być ceny mięsa?

Od III kwartału 2017 r. rynek wieprzowiny znajduje się we wzrostowej fazie cyklu.

W wyniku wzrostu krajowej produkcji i podaży żywca wieprzowego należy się liczyć z dalszym spadkiem cen mięsa wieprzowego. Pod presją malejących cen wieprzowiny mogą obniżyć się także ceny drobiu – prognozuje prof. Świetlik z IERiGŻ. Dodaje, że czynnikami hamującymi tempo spadku cen mięsa drobiowego będą utrzymujące się korzystne tendencje w eksporcie,wspierane przez nowe przypadki grypy ptaków w państwach Europy Zachodniej, oraz wysoki poziom krajowego spożycia.

Jak mogą kształtować się ceny artykułów mleczarskich?

Ceny olejów w Polsce

fot. Ewa Ploplis

Wskaźnik cen olejów i tłuszczów w Polsce I-III 2018 r. (wg. IERiGŻ)

Masło będzie nadal taniało, ale powrót ceny z przed podwyżki jest mało realny – mówi prof. Świetlik. Dodaje, że jeśli masło i jaja podrożały o 30-40%, a obecnie następuje spadek cen to i tak są one droższe niż rok wcześniej.

Wzrost produkcji i spadek cen skupu mleka wskazują na możliwość dalszych obniżek cen detalicznych artykułów mleczarskich. – mówi prof. Świetlik. Zauważa, że sprzyjać im będzie także rosnąca produkcja mleka w UE oraz u pozostałych liczących się światowych eksporterów oraz istniejące duże zapasy odtłuszczonego mleka w proszku w UE. Spadek cen surowca mlecznego i przewidywany wzrost produkcji masła będą wpływały na obniżki krajowych cen tego tłuszczu. Czynnikami wspierającymi ceny artykułów mleczarskich będą: spodziewany wzrost eksportu masła, ożywiony globalny popyt na masło i sery oraz utrzymujący się wysoki poziom cen tych produktów na zagranicznych rynkach.

Jakie mogą być ceny owoców i warzyw?

Spodziewany spadek cen owoców i warzyw będzie efektem przewidywanej większej, niż w roku ubiegłym, ich produkcji, m.in. truskawek, wiśni, nowalijek, oraz niższych cen produktów pochodzących z importu – prognozuje prof. Świetlik. Dodaje, że wzrost cen importowanych warzyw w pierwszych miesiącach ub. r. był konsekwencją niekorzystnych warunków pogodowych na południu Europy.

 

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund. Dla kogo nowe dopłaty?

Jakie zabiegi zyskały dofinansowanie? Które zwierzęta gospodarskie uwielbiają muzykę? Bądź na bieżąco!

Fotowoltaika – kaprys czy dobry interes?

Dziś trzeba oszczędzać na wszystkim. Czy alternatywne źródło energii może nam w tym pomóc?

Polscy rolnicy płacą za anomalie pogodowe za dużo

9 miliardów złotych rocznie sięgają w Polsce straty z tytułu anomalii pogodowych. W największym stopniu ponoszą je rolnicy.

14 maja 2019