Niższe ceny żywności!

Niższe ceny żywności!

Czy taka tendencja utrzyma się? Czy ceny jaj i masła powrócą do tych sprzed podwyżek? Jakich cen żywności można się spodziewać?

Maleją ceny żywności w detaluw ostatnim czasie. Czy taka tendencja utrzyma się w kolejnych miesiącach 2018 r.? Czy ceny jaj i ceny masła spadną do tych sprzed podwyżek? Jakie mogą być ceny mięsa, mleka, artykułów mleczarskich, owoców i warzyw, a także cukru?

Ceny żywności maleją z miesiąca na miesiąc

ceny żywności

fot. Ewa Ploplis

Wskaźnik cen żywności w Polsce I-III 2018 r. – podstawowe grupy (wg. IERiGŻ)

W marcu 2018 r. ceny żywności i napojów bezalkoholowych obniżyły się o 0,1% w porównaniu z poprzednim miesiącem. W lutym br. zanotowano także spadek w/w cen o 0,4% w porównaniu ze styczniem br. jednak w porównaniu z cenami w 2017 r. ceny żywności i napojów bezalkoholowych w marcu 2018 r. były przeciętnie wyższe o 3,7% . W lutym br. były one przeciętnie większe o 3,4% – wynika z danych  IERiGŻ.

W br. wzrost cen żywności, w porównaniu z 2017 r., wyniósł 3,6%, a napojów bezalkoholowych 1,6%.

Ceny żywności maleją z miesiąca na miesiąc, ale jednak są wyższe w porównaniu z tymi, jakie były przed rokiem – mówi dla agroiFaktu prof. dr hab. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB (IERiGŻ).

fot. Ewa Ploplis

prof. dr hab. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB (IERiGŻ)

– W okresie letnim zawszy tanieje żywność, a drożeje w okresie zimowym. Taka jest tendencja. Sezonowy spadek cen żywności w okresie letnim jest spowodowany zwiększoną podażą żywności na rynku. Pojawiają się zbiory, warzywa i owoce. Kury więcej się niosą. Zwiększa się mleczność krów. Natomiast w okresie zimowym ceny żywności rosną. Jest to spowodowane tym, że jesienią kończą się zbiory. Zimą już nic się nie zbiera. Zimą zapasy kurczą się z miesiąca na miesiąc. Ceny rosną ponieważ podaż żywności kurczy się. Kury słabiej się niosą. Krowy dają mniej mleka. To jest normalne zjawisko – wyjaśnia profesor.

Jaka żywność potaniała, a co podrożało w ostatnim czasie?

ceny mięsa w Polsce

fot. Ewa Ploplis

Wskaźnik cen mięsa, ryb i przetworów w Polsce I-III 2018 r. (wg. IERiGŻ)

W marcu 2018 r. ceny żywności zmalały o 0,13%, w porównaniu z lutym br. Natomiast ceny napojów bezalkoholowych wzrosły o 0,22% – wynika z analiz IERiGŻ PIB.

Spadkowi cen surowców rolniczych i artykułów żywnościowych detalicznych, odnotowanemu w marcu 2018 r., sprzyjał wzrost krajowej podaży tych artykułów. W przeciwnym kierunku oddziaływało natomiast zwiększenie eksportu oraz popytu wewnętrznego. Było to związane głównie ze świętami wielkanocnymi – mówi prof. K. Świetlik z IERiGŻ PIB.

 Tańsze jaja i cukier!

W marcu br. najbardziej potaniały jaja o 3,5% i cukier o 2,7% – wynika z analiz prof. Świetlik z IERiGŻ.

 ceny jaj wracają do przeciętnego poziomu

fot. Ewa Ploplis

Łukasz Czech, analityk rynków rolnych Baku BGŻ BNP Paribas.

Po okresie wzrostu, ceny jaj wracają do przeciętnego poziomu. W drugiej połowie 2017 r. były one na najwyższym poziomie od 2012 r., kiedy to ograniczenia dotyczące chowu kur klatkowych istotnie zredukowały podaż jaj na rynku, doprowadzając do paniki i masowego wykupu jaj w sklepach – mówi Łukasz Czech, analityk rynków rolnych Baku BGŻ BNP Paribas.

Niższe ceny owoców

Z danych IERiGŻ wynika, że spadły także średnie ceny owoców o 1,1%, warzyw o 0,6% i tłuszczów jadalnych o 0,5%.

O spadku cen owoców zadecydowały obniżki cen owoców jagodowych, pestkowych i przetworów owocowych, przy wzroście cen jabłek, cytrusów i bananów – komentuje prof. Świetlik z IERiGŻ PIB. Dodaje, że spośród warzyw tańsze niż miesiąc wcześniej były m.in. ogórki, sałata, cebula i kapusta. Droższe były: kalafiorowate, marchew i buraki.

Tańsze masło, droższe mięso i pieczywo

ceny mleka , ceny jaj , ceny sera

fot. Ewa Ploplis

Wskaźnik cen mleka, serów i jaj w Polsce I-III 2018 r. (wg. IERiGŻ)

Przeciętne ceny artykułów mięsnych zwiększyły się o 0,6%. Podrożało mięso wieprzowe i drobiowe oraz wędliny, przy niewielkiej redukcji cen mięsa wołowego. Ceny pieczywa i produktów zbożowych wzrosły o 0,2% – wynika z danych IERiGŻ.

Nieco więcej niż przed miesiącem konsumenci musieli płacić za pieczywo, makarony, płatki śniadaniowe, ryż i kasze, a mniej za mąkę – komentuje prof. Świetlik. Dodaje, że spadkowi cen masła i margaryn towarzyszył wzrost cen tłuszczów wieprzowych i olejów roślinnych.

Ceny artykułów mleczarskich, ryb i owoców morza wzrosły po 0,1%.

 Spadkowi cen mleka spożywczego pitnego, mleka w proszku oraz napojów i deserów mlecznych towarzyszył wzrost cen jogurtów, twarogów, serów dojrzewających i śmietany – mówi prof. Świetlik.

Jak mogą kształtować się ceny żywności w najbliższych miesiącach?

cena pieczywa i cena produktów zbożowych w Polsce

fot. Ewa Ploplis

Wskaźnik cen pieczywa i produktów zbożowych w Polsce I-III 2018 r. (wg. IERiGŻ)

Wiele wskazuje na to, że w najbliższych miesiącach ceny żywności będą maleć. Jednak do końca pierwszego półrocza ceny żywności będą o ok. 102% wyższe w porównaniu do tych przed rokiem. Roczna dynamika krajowych cen żywności będzie się nadal obniżać. Możliwe są bezwzględne spadki cen, z miesiąca na miesiąc, podstawowych produktów, takich jak: jaja, cukier, owoce i warzywa, mięso wieprzowe, artykuły mleczarskie i masło – prognozuje prof. K. Świetlik z IERiGŻ. Dodaje, że spadkowi cen jaj sprzyjać będzie stopniowa odbudowa stad kur niosek i stabilizacja unijnego rynku po wykryciu skażenia jaj fipronilem w Europie Zachodniej w sierpniu ub. roku oraz wzrost krajowej produkcji jaj.

 

Jakich cen cukru można się spodziewać?

Ceny owoców i warzyw w Polosce

fot. Ewa Ploplis

Wskaźnik cen owoców i warzyw w Polsce I-III 2018 r. (wg. IERiGŻ)

Można spodziewać się niższych cen cukru – prognozuje prof. Świetlik. Dodaje, że duży wzrost produkcji cukru w UE, w tym także w Polsce w kampanii 2017/2018 oraz wysoka podaż cukru na rynkach globalnych wynikająca ze zwiększenia produkcji w Tajlandii i Indiach będą oddziaływały w kierunku obniżek cen tego produktu.

Na krajowym rynku skala spadku cen cukru będzie zależała m.in. od tegorocznych zbiorów owoców i warzyw oraz związanych z tym rozmiarów domowego i przemysłowego przetwórstwa – dodaje prof. IERiGŻ.

Jakie mogą być ceny mięsa?

Od III kwartału 2017 r. rynek wieprzowiny znajduje się we wzrostowej fazie cyklu.

W wyniku wzrostu krajowej produkcji i podaży żywca wieprzowego należy się liczyć z dalszym spadkiem cen mięsa wieprzowego. Pod presją malejących cen wieprzowiny mogą obniżyć się także ceny drobiu – prognozuje prof. Świetlik z IERiGŻ. Dodaje, że czynnikami hamującymi tempo spadku cen mięsa drobiowego będą utrzymujące się korzystne tendencje w eksporcie,wspierane przez nowe przypadki grypy ptaków w państwach Europy Zachodniej, oraz wysoki poziom krajowego spożycia.

Jak mogą kształtować się ceny artykułów mleczarskich?

Ceny olejów w Polsce

fot. Ewa Ploplis

Wskaźnik cen olejów i tłuszczów w Polsce I-III 2018 r. (wg. IERiGŻ)

Masło będzie nadal taniało, ale powrót ceny z przed podwyżki jest mało realny – mówi prof. Świetlik. Dodaje, że jeśli masło i jaja podrożały o 30-40%, a obecnie następuje spadek cen to i tak są one droższe niż rok wcześniej.

Wzrost produkcji i spadek cen skupu mleka wskazują na możliwość dalszych obniżek cen detalicznych artykułów mleczarskich. – mówi prof. Świetlik. Zauważa, że sprzyjać im będzie także rosnąca produkcja mleka w UE oraz u pozostałych liczących się światowych eksporterów oraz istniejące duże zapasy odtłuszczonego mleka w proszku w UE. Spadek cen surowca mlecznego i przewidywany wzrost produkcji masła będą wpływały na obniżki krajowych cen tego tłuszczu. Czynnikami wspierającymi ceny artykułów mleczarskich będą: spodziewany wzrost eksportu masła, ożywiony globalny popyt na masło i sery oraz utrzymujący się wysoki poziom cen tych produktów na zagranicznych rynkach.

Jakie mogą być ceny owoców i warzyw?

Spodziewany spadek cen owoców i warzyw będzie efektem przewidywanej większej, niż w roku ubiegłym, ich produkcji, m.in. truskawek, wiśni, nowalijek, oraz niższych cen produktów pochodzących z importu – prognozuje prof. Świetlik. Dodaje, że wzrost cen importowanych warzyw w pierwszych miesiącach ub. r. był konsekwencją niekorzystnych warunków pogodowych na południu Europy.

 

Producenci żywności przygotowują się na Brexit

Przeciągające się negocjacje sprawiają, że producenci żywności przygotowują się na brak porozumienia między Londynem a Brukselą!

5 grudnia 2018

Wizja Zero – najnowsza strategia KRUS

Zapobieganie wypadkom w miejscu pracy rolnika to międzynarodowa kampania organizowana przez ISSA, do której w tym roku przystąpiła Kasa

6 grudnia 2018

Ceny zbóż: będą podwyżki?

Sezon 2018/19 rozpoczął się dynamicznymi wzrostami cen. Na jakim poziomie plasują się obecnie ceny zbóż i do kiedy utrzymają się podwyżki?

17 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close