Chiny otwierają się na polską żywność

Download PDF

Chiny będą kupować polskie jabłka i drób, a w przyszłości – być może – i wieprzowinę. To efekt porozumień i umów, które Polska i Chiny podpisały dziś podczas rozpoczętej wizyty Przewodniczącego Chińskiej Republiki Ludowej – Chin Xi Jinpinga.

Chiny to jedno z największych, najszybciej rozwijających się i najbardziej zaludnionych państw świata, a przez to jeden z najatrakcyjniejszych dziś rynków zbytu. Niestety rynek ten, dla wielu polskich produktów rolnych, jest zamknięty. Od teraz wszystko ma się jednak zmienić, a wszystko za sprawą umów, jakie podczas wizyty Przewodniczącego Chińskiej Republiki Ludowej Chin Xi Jinpinga podpisały polskie i chińskie władze.

fot. MRiRW Chiny

– To znakomity fundament do współpracy  w przyszłości – mówi minister Zhi Shuping. (fot. MRiRW)

– Liczymy, że w niedalekiej przyszłości wzrośnie eksport polskich produktów rolno-spożywczych na rynek chiński – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel.  Nasi partnerzy wiedzą, że nasz przemysł przetwórczy jest jednym z najnowocześniejszych w Europie, zwłaszcza w sektorze mleka i mięsa. Mamy też duże możliwości w rozwoju współpracy naukowo-technicznej w dziedzinie rolnictwa.

Jednym z pierwszych punktów wizyty delegacji Chin w Polsce były poranne odwiedziny w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Szef Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej Zhi Shuping spotkał się z Krzysztofem Jurgielem. Obaj politycy dyskutowali o otwarciu chińskiego rynku na polskie produkty, a także o kwestiach związanych z systemem sanitarnym i bezpieczeństwem żywności. Strona polska zwróciła się z prośbą o uproszczenie procedur związanych z eksportem drobiu i mleka. Podczas spotkania podpisano 2 dokumenty: pierwszy o współpracy w zakresie bezpieczeństwa żywności, drugi o warunkach obrotu jajami wylęgowymi. Kolejne 3 umowy: o warunkach obrotu jabłkami, drobiem i wieprzowiną podpisano w obecności Przewodniczącego Chińskiej Republiki Ludowej i Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej.

fot. MRiRW Chiny

– Liczymy, że w niedalekiej przyszłości wzrośnie eksport polskich produktów rolno-spożywczych na rynek chiński – powiedział Krzysztof Jurgiel. (fot. MRiRW)

– Podpisane porozumienia są owocem naszych wspólnych wysiłków. Najważniejszym takim krokiem była wizyta prezydenta Polski Andrzeja Dudy w Chinach – powiedział Zhi Shuping, minister Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej.  Niezwykle ważna jest wizyta prezydenta Chin Xi Jinpinga w Polsce. To znakomity fundament do współpracy w przyszłości – dodał.

Zgodnie z podpisanymi porozumieniami, pierwsza partia jabłek ma trafić na wschód na przełomie września i października. W kwestii eksportu mięsa wieprzowego potrzebne są jeszcze dalsze ustalenia.

– Jeśli uda nam się w skuteczny sposób wypracować system rozgraniczenia obszarów objętych ASF, to eksport polskiej wieprzowiny zostanie wznowiony – deklarował Zhi Shuping.

Chiny są jednym z najbardziej atrakcyjnych partnerów gospodarczych Polski. W ubiegłym roku wartość eksportu polskich artykułów rolno-spożywczych do Chin wyniosła 127 mln euro. Chiny kupowały głównie: mięso, podroby drobiowe, mleko, śmietanę, także czekoladę i wyroby cukiernicze. O tym, że także dla Chin Polska jest ważnym partnerem świadczyć może fakt, że podczas tegorocznych targów SIAL China w Szanghaju nasz kraj pełnił rolę gościa honorowego.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o