Choroby przechowalnicze: jak ochronić jabłka?

Jabłka narażone są na sporo chorób nie tylko w okresie wegetacji, ale także po zbiorze. Jak ustrzec się przed utratą zebranych owoców?

Jabłka narażone są na sporo chorób nie tylko w okresie wegetacji, ale także już po zbiorze. Bardzo często do porażenia dochodzi jeszcze wtedy, gdy owoce są na drzewach, a objawy choroby pojawiają się jakiś czas po zbiorze, na etapie przechowywania. Jak się ich ustrzec?

Choroby przechowalnicze są groźne, gdyż początkowo mogą być niewidoczne, ale w efekcie ich działania spora partia wyprodukowanych jabłek może nie nadawać się do obrotu handlowego. Są one powodowane przez ok. 20 gatunków różnych grzybów, wywołujących gorzką zgniliznę, szarą pleśń czy brunatną zgniliznę. Niektóre grzyby powodują na jabłkach rozwój mikotoksyn, które są szkodliwe dla ludzi. Co więcej, sporo tych toksyn przedostaje się z jabłek do wytwarzanych z nich produktów. Nie należy więc nigdy przeznaczać do przetwórstwa nawet tych owoców, na których znajdują się choćby niewielkie plamki gnilne.

Porażenie może następować od początku czerwca, gdy jabłka dopiero rozwijają się na drzewach, aż do końca zbiorów.

Anna Olszewska

– Spośród wszystkich chorób przechowalniczych najczęściej występuje gorzka zgnilizna jabłek. Porażenie może następować od początku czerwca, gdy jabłka dopiero rozwijają się na drzewach, aż do końca zbiorów – wyjaśnia Anna Olszewska, przedstawiciel producenta środków ochrony roślin.  Aby uchronić owoce przed rozwojem choroby na etapie przechowywania, zaleca się wykonanie 1 zabiegu fungicydowego na ok. 2 tygodnie przed zbiorami. Oprócz chemicznego zwalczania chorób przechowalniczych warto zastosować też inne środki ostrożności. Trzeba zachowywać właściwy termin zbioru – opóźnienie zbierania wiąże się z większym ryzykiem pojawienia się chorób grzybowych na etapie przechowywania.

Bardziej odporne na chorobyowoce o właściwej zawartości wapnia, dlatego w końcowej fazie ich wzrostu dobrze jest wykonać nawożenie wapniem. Dzięki temu skórka jabłek jest bardziej wytrzymała i mniej podatna na uszkodzenia, przez które zarodniki grzybów mogą przedostać się do wnętrza owocu.

 

Zobacz koniecznie: Akademia Nawożenia Intermag: cz. 5, jabłka

Komentarze

  1. U nas 80gr a w niemczech od 2 do 4 euro haha paranoja

Wolnostanowiskowy czy uwięziowy system utrzymania bydła mięsnego?

Chcesz produkować mięso lepszej jakości, za które dostaniesz więcej pieniędzy w zakładach mięsnych? Najwyższy czas na zmiany!

20 stycznia 2017

Pryszczarek zbożowiec: jak z nim walczyć?

Pryszczarki są zmorą praktycznie każdego rolnika i sadownika. Jednym z nich jest pryszczarek zbożowiec. Jak go pokonać?

19 stycznia 2017

Bielenie drzewek: jak wykonać je poprawnie?

Bielenie drzewek owocowych jest jednym z zabiegów mających za zadanie przygotować sad do zimy. Jakich błędów nie możemy popełnić?

23 stycznia 2017