Akademia Nawożenia Intermag: cz. 5, jabłka

Akademia Nawożenia Intermag: cz. 5, jabłka

Co wpływa na zdrowotność owoców, ich smak i przechowywanie? Oczywiście woda, słońce i... Sprawdź, co mówią eksperci.

Gorzka plamistość podskórna, zbrązowienie przygniezdne, oparzelizna powierzchniowa – to tylko niektóre z chorób, które mogą zaatakować jabłonie w naszych sadach. Jak się przed nimi chronić i co robić, aby produkowane przez nas jabłka były zdrowe, słodkie i smaczne? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań w 5 odcinku „Akademii Nawożenia Intermag” udzieli doradca agrotechniczny – Łukasz Kutermach. Musisz to zobaczyć!

Łukasz Kutermach, doradca agrotechniczny firmy Intermag: Aktualnie znajdujemy się w sadzie jabłoniowym w okolicach Grójca, gdzie od 8 lat uprawiane są jabłka odmiany Ligo. Rośliny w sadzie są w fazie BBCH 73–75, a wielkość owoców oscyluje na poziomie 30–50% docelowej wartości. Zalecenia firmy Intermag będą się opierały na pierwiastkach podstawowych, jakimi są wapń, potas, mangan i fosfor.

Wapń bardzo pozytywnie wpływa na poprawienie właściwości przechowalniczych owoców, a także uodparnia je na choroby fizjologiczne.

Łukasz Kutermach, doradca agrotechniczny firmy Intermag

Wpływ na jabłka

Zacznijmy omawiać nasze zalecenia od najważniejszego pierwiastka, jakim jest wapń. Wapń jest jednym z najważniejszych pierwiastków, jeśli chodzi o budowanie jakości owoców. Pamiętajmy, że wapń jest trudno przemieszczalny do owoców. Wapń ma bardzo duże znaczenie, jeśli chodzi o budowanie stabilności ścian komórkowych w owocach. Pamiętajmy także, że składnik ten bardzo pozytywnie wpływa na poprawienie właściwości przechowalniczych owoców, a także uodparnia je na choroby fizjologiczne, jakimi są gorzka plamistość podskórna, zbrązowienie przygniezdne czy oparzelizna powierzchniowa. W celu zapobiegania tym objawom zalecamy stosowanie 2 naszych preparatów, jakimi są Wapnovit, który w swoim składzie ma dużą ilość wapnia, mikroelementy, a także magnez, oraz preparat Optycal, który w swoim składzie ma aminokwasy pobudzające pompę oksynowo-wapniową, czyli przyspieszają pobieranie wapnia z gleby.

akademia nawożenia jabłka

Jak objawia się niedobór potasu u jabłek?

Potas wpływa z kolei na transport asymilatów, w tym cukrów, a także poprawia gospodarkę wodną w roślinie. Objawy niedoboru potasów występują na najstarszych liściach, które charakteryzują się zmianami herotycznymi na brzegach blaszki liściowej, a w owocach występują jako zepsucie smaku, czyli kwasowość. W celu zapobiegania tym objawom zalecamy stosowanie preparatu Kalprim.

Zalecenia dla różnych odmian

Mangan jest pierwiastkiem, który intensyfikuje fotosyntezę, przez co wpływa na budowanie wielkości naszych plonów. Odżywianie tym składnikiem jest zalecane szczególnie do stosowania w odmianach, które charakteryzują się zieloną barwą skórki. Takimi odmianami są m.in. Golden Delicious bądź Mutsu.

Odżywianie manganem jest zalecane szczególnie do stosowania w odmianach, które charakteryzują się zieloną barwą skórki.

Łukasz Kutermach, doradca agrotechniczny firmy Intermag

W celu dostarczenia roślinie manganu zalecamy stosowanie preparatów Mikrochelat Mn-13 bądź Mikrovit Mangan. Jeśli chodzi o odmiany z rumieńcem, w celu lepszego wybarwienia tych owoców zalecamy stosowanie preparatów, które zawierają w sobie fosfor. Takimi preparatami jest Fostar lub Growon.

W okresie rozwoju owoców zalecamy także stosowanie naszych stymulatorów wzrostu. Pierwszym z nich jest Tytanit, który intensyfikuje fotosyntezę, przyspiesza pobieranie składników pokarmowych, a także uodparnia rośliny na stresy. Drugim preparatem jest preparat Optisil, który uodparnia na stresy abiotyczne i biotyczne, w tym także stres związany z niedoborem wody.

 

Zobacz poprzednie odcinki „Akademii Nawożenia Intermag„:

Omacnica prosowianka – rozpocznij walkę zawczasu!

Zwalczanie omacnicy prosowianki to problem, który pojawia się co roku. Sprawdź, jak skutecznie sobie z nią radzić!

22 maja 2018

Uprawa kalafiora wypierana przez brokuł!

Potrzeba zwiększenia produkcji kalafiorów na rynek świeży i wprowadzenia nowych odmiany o barwnych różach

16 maja 2018

Produkcja jabłek idzie na rekord? Gorzej będzie z jakością owoców…

Nadprodukcja jabłek może oznaczać niższe ceny - martwią się sadownicy.

19 maja 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close