Chorujące pomidory: jak walczyć z alternariozą?

Wysokie temperatury i duża wilgotność powietrza powodują problemy nie tylko na polach, ale także w warzywnikach i sadach.

Wysokie temperatury i duża wilgotność powietrza powodują problemy nie tylko na polach, ale także w warzywnikach i sadach. Uprawy pomidorów warto dobrze monitorować w kierunku pojawienia się alternariozy. Choroba atakuje zarówno liście, jak i dojrzewające pomidory.

Alternarioza pomidorów zagraża przede wszystkim warzywom uprawianym na polach, w uprawach pod osłonami występuje sporadycznie. Jest to choroba grzybowa, której sprzyjają wysokie temperatury oraz często padające deszcze. Patogen rozwija się bardzo szybko i w krótkim czasie może porazić sporą część plantacji.

Porażone pomidory zasychają, stają się skórzaste i pojawia się na nich nalot grzybni. Tracą całkowicie swoją wartość handlową i konsumpcyjną.

Leszek Skubiszewski z WODR

– Pierwsze objawy alternariozy pomidorów mogą pojawiać się już pod koniec czerwca, ale na liściach. Owoce atakowane są nieco później. Na liściach porażenie objawia się ciemnobrunatnymi plamkami, na których powierzchni widoczne są strefowo ułożone, koncentryczne pierścienie – wyjaśnia Leszek Skubiszewski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu– W przypadku silnego porażenia plamy zaczynają się zlewać i obejmować całą powierzchnię liście, w efekcie czego zaczynają one zamierać i zasychać. Następnie patogen atakuje owoce – porażenie rozpoczyna się w okolicach szypułek, a następnie obejmuje coraz większą powierzchnię owocu. Porażone pomidory zasychają, stają się skórzaste i pojawia się na nich nalot grzybni. Tracą całkowicie swoją wartość handlową i konsumpcyjną.

Zabiegi chemiczne w przypadku alternariozy należy wykonywać natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów choroby. Przypominamy również, że przy stosowaniu fungicydów trzeba brać pod uwagę okres karencji, jaki podaje producent konkretnego środka ochrony roślin.

 

Podobne: Alternarioza coraz powszechniejsza. Czy wyprze zarazę?

Już na polach: słodyszek rzepakowy! Zwalczanie czas zacząć!

Na plantacjach rzepaku pojawił się słodyszek rzepakowy! Sprawdźcie, jak możecie go zwalczyć, mimo częstych zmian pogody!

11 kwietnia 2017

Ochrona herbicydowa zbóż a jakość ziarna

Czy ochrona herbicydowa zbóż ma wpływ na jakość ziarna dostarczanego do przemysłu spożywczego? Czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?

14 kwietnia 2017

Szukamy rozwiązania na wyczyńca polnego!

Coraz częściej zwracać musimy uwagę na chwasty, które dotąd nie występowały. Wyczyniec polny jest nieproszonym gościem w naszych uprawach.

12 kwietnia 2017