Czarna plamistość agrestu: jak ustrzec się choroby?

Download PDF

Agrest w Polsce uprawiany jest przede wszystkim na dużych plantacjach nastawionych na zysk. Każdy szkodnik czy choroba, który zaatakuje uprawę, obniża zarówno zbiory, jak i opłacalność produkcji. Jedną z groźniejszych i często występujących chorób jest czarna plamistość agrestu.

Czarna plamistość agrestu jest chorobą grzybową, której sprzyjają wysokie temperatury połączone z dużą wilgotnością powietrza. Takie warunki atmosferyczne są wręcz doskonałe do rozwoju różnego rodzaju grzybów. Choroba zaczyna rozwijać się już wiosną, choć najbardziej widoczne objawy porażenia pojawiają się dużo później, niemal tuż przed zbiorami. Na wiosnę na grzybni, która zimowała w resztkach wcześniej porażonych roślin, tworzą się zarodniki koloidalne. To one są źródłem późniejszego porażenia owoców – tworzą na skórce wysuszone, czarne plamy o nieregularnym kształcie. Przy bardzo dużej wilgotności powietrza grzyb atakuje także wierzchołkowe części pędów, które też zaczynają się pokrywać owalnymi, czarnymi plamami.

Jeżeli plantator zauważy zmiany chorobowe w krótkim czasie przed zbiorami, na zabiegi środkami ochrony roślin jest już zdecydowanie za późno.

Leszek Skubiszewski z WODR

– Dokładne przeglądy plantacji agrestu należy wykonywać już wiosną, podczas kwitnienia krzewów. Wtedy można dostrzec na nich pojawiające się grzybnie – tłumaczy Leszek Skubiszewski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego– Po zakończeniu kwitnienia można przeprowadzić zabiegi fungicydami. Jeżeli plantator zauważy zmiany chorobowe w krótkim czasie przed zbiorami, na zabiegi środkami ochrony roślin jest już zdecydowanie za późno. Wtedy pozostaje leczenie objawowe, czyli wycinanie porażonych pędów i owoców. Wszystkie wycięte elementy należy jak najszybciej usunąć z plantacji, a następnie spalić.

W zapobieganiu czarnej plamistości agrestu bardzo ważna jest profilaktyka. Przede wszystkim, tuż po zbiorach należy usunąć z sadu wszystkie stare liście, które mogą być zimowym siedliskiem dla grzyba. Warto też dokładnie sprawdzać, skąd pochodzą sadzonki używane do zakładania plantacji. Powinien to być wyłącznie sprawdzony i certyfikowany materiał, gdyż tylko taki obniża ryzyko pojawienia się nie tylko czarnej plamistości, ale też innych groźnych chorób owoców miękkich.

 

Zobacz również: Opadzina liści porzeczki nie tylko na porzeczkach!

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o