Dezynfekcja w walce z ASF

Dezynfekcja w walce z ASF

Prace nad szczepionką przeciw ASF wciąż trwają. Póki się nie zakończą, jest tylko jedna metoda zapobiegania. Jak poprawić jej skuteczność?

AdvertisementRyzykiem wiążącym się z hodowlą zwierząt jest pojawianie się chorób zagrażających całemu stadu, a niekiedy także ludziom. Jedną z takich rozprzestrzeniających się chorób jest afrykański pomór świń (African Swine Fever – ASF). Dezynfekcja to sprawdzony sposób w walce z tym wirusem!

Rozprzestrzeniające się epizootie są zjawiskiem powstałym w dużej mierze na drodze rozwoju transportu, migracji ludzi i innych czynników determinowanych przez szeroko pojęty rozwój cywilizacji.

ASF w mediach

„Kolejny przypadek ASF w Polsce”, „Znaleziony martwy dzik”, „ASF w Belgii” – to nagłówki newsów z prasy, które przyprawiają o dreszcze niejednego hodowcę. Nie ma się co dziwić. Za pośrednictwem środków masowego przekazu co rusz można usłyszeć o stwierdzonych przypadkach tej epizootii w naszym kraju i za granicą. Nie tylko producenci trzody chlewnej są zaniepokojeni doniesieniami o pojawieniu się afrykańskiego pomoru świń w Polsce. Pośrednio odbija się to na innych gałęziach sektora rolniczego.

W obliczu pojawienia się ogniska ASF hodowcy narażeni są na likwidację całego stada. Warto pomyśleć o dezynfekcji.

Jakie gatunki są zagrożone?

Afrykański pomór świń to wirusowa, szybko szerząca się choroba zakaźna. Występuje ona od kilkudziesięciu lat w Afryce, a pierwsze przypadki ASF w Polsce odnotowano w roku 2014. Gatunki narażone na rozwój ASF to świnie domowe, dziki oraz świniodziki. Na szczęście pomór świń nie stanowi zagrożenia dla innych gatunków zwierząt. Co prawda ASF nie jest chorobą odzwierzęcą, więc ludziom nie grozi zarażenie się, niemniej w innym znaczeniu bardzo szkodzi człowiekowi. Pojawienie się afrykańskiego pomoru świń w stadzie powoduje duże straty w produkcji trzody chlewnej. Dlatego warto rozważyć sprawdzony sposób na walkę z wirusem jakim jest dezynfekcja.

Objawy choroby

Czynnikiem etiologicznym, czyli sprawcą rozwoju choroby jest wirus afrykańskiego pomoru świń – Asfivirus, należący do rodziny Asfarviridae. U zwierząt wrażliwych na tę jednostkę chorobową zakażenie przebiega zazwyczaj w postaci ostrej i nadostrej, przy czym śmiertelność stanowi nawet 100%. U chorych zwierząt występuje gorączka, są widoczne wybroczyny i sinica skóry uszu oraz boków brzucha. Pojawia się pienisty wypływ z nosa, biegunki z widoczną krwią, wymioty, duszności i niedowład zadu. U samic dotkniętych chorobą dochodzi do poronień.

Asf objawy

Drogi zakażenia

Według Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt czas inkubacji choroby trwa 15 dni, a w przypadkach o ostrym przebiegu 3-4 dni. Do zakażenia dochodzi drogą kontaktową czy to bezpośrednio z chorym osobnikiem czy za pośrednictwem osób, które przebywały w gospodarstwie ze stwierdzonym ASF. Innymi sposobami zakażenia jest styczność ze skażonym sprzętem i środkami transportu, kontakt z padłymi zwierzętami, ze skażoną wodą lub paszą. Znaczącym wektorem w rozprzestrzenianiu się choroby są zwierzęta niewrażliwe na wirusa, tj. myszy, szczury, czy też nasi pupile – psy i koty.

drogi zakażenia asf

Właściwości wirusa ASF

Wirus charakteryzuje się wysoką odpornością na działanie niskich oraz wysokich temperatur i może przetrwać w środowisku o szerokim zakresie pH.

Miejsca występowania wirusa w organizmie żywym to krew, tkanki mięśniowe oraz kał. Znajdować się on może także w niedogotowanej wieprzowinie. Jego właściwości zakaźne utrzymują się przez okres 3-6 miesięcy.

Ograniczenie rozprzestrzeniania się choroby

Ekonomiczne skutki dla gospodarstw dotkniętych chorobą są ogromne, a rozprzestrzenianie choroby może wiązać się z nałożeniem embarga na kraj z problemem ASF. Do tej pory nie udało się opracować skutecznej szczepionki przeciwko afrykańskiemu pomorowi świń, choć prowadzone są działania w tym kierunku.
Sposobem ograniczenia rozprzestrzeniania się ASF jest program bioasekuracji, opierającej się na przestrzeganiu szeregu działań. Prawidłowa bioasekuracja ma przede wszystkim ograniczyć możliwości przedostania się wirusa na fermę wolnej od ASF. Dlatego prawidłowa dezynfekcja pozwala zwalczyć wirusa w gospodarstwach dotkniętych tą rujnującą chorobą.

Na czym polega bioasekuracja?

bioasekuracja

Bioasekuracja pozwala na ograniczenie rozprzestrzeniania się wirusa ASF.

Bioasekuracja polega na planowaniu oraz wdrażaniu procedur, szkoleniu personelu i egzekwowaniu nabytej wiedzy w praktycznym działaniu, i w końcu na stosowaniu środków czyszczących i dezynfekcyjnych na powierzchniach oraz sprzęcie w gospodarstwie. Mycie samą wodą nie przynosi wystarczającego efektu, natomiast użycie detergentu znaczenie zwiększa usuwanie zanieczyszczeń organicznych. To z kolei wraz z dezynfekcją jest środkiem w zwalczaniu wirusa. Niezwykle jest więc istotny wybór bardzo dobrego, niezawodnego produktu. Wysokowydajny detergent Biosolve™ PLUS oraz środek dezynfekcyjny Virkon™ S to połączenie gwarantujące dokładną dezynfekcję i tym samym zapewnienie bezpieczeństwa biologicznego.

przygotowanie do dezynfekcji

Przygotowanie chlewni do dezynfekcji rozpoczynamy od wyprowadzenia zwierząt z obiektu. (fot. własne)

Dezynfekcja jako sposób na wirusa

Virkon™S to wysoko skuteczny preparat dezynfekcyjny o szerokim spektrum działania. Jest skuteczny przeciwko licznym patogenom (500 rodzajów) – bakteriom, wirusom i grzybom, w tym wirusowi ASF. Środek Virkon® S, wykazuje efekt wirusobójczy względem wirusa ASF już w rozcieńczeniu 1:800 (działanie udowodnione badaniami wykonanymi przez Instytut Zdrowia Zwierząt w Pirbright w Wielkiej Brytanii), co przy stosowaniu w rutynowej dezynfekcji (1:100) potwierdza jego wysoką skuteczność bójczą i wysoką wrażliwość wirusa ASF na ten produkt.

To, co wyróżnia Virkon™S, to fakt że zachowuje działanie przeciwko wirusowi już w 4°C, a po dodaniu glikolu propylenowego jest skuteczny nawet w temperaturze -10°C. Dzięki unikalnemu składowi i właściwościom środek ten wpisuje się w ramy określające cechy idealnego środka dezynfekcyjnego i jest wykorzystywany począwszy od mat dezynfekcyjnych, pojemników do dezynfekcji obuwia, dezynfekcję pojazdów poprzez bieżącą dezynfekcję aż do zwalczania chorób w sytuacjach nadzwyczajnych.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Synbiotyki w żywieniu drobiu i trzody chlewnej

Wycofanie antybiotykowych stymulatorów wzrostu wpłynęło na zmianę sposobu postępowania hodowców. Pojawiły się synbiotyki!

6 listopada 2018

Ocena prawidłowego odpojenia cieląt siarą

Zdrowie i prawidłowy wzrost cieląt jest celem każdego hodowcy. O czym trzeba więc pamiętać, pojąc cielęta siarą?

10 listopada 2018

Zapalenie płuc u cieląt: objawy, leczenie i profilaktyka

Zapalenie płuc to nadal jedna z najczęstszych przyczyn upadków cieląt. Jakie straty powoduje i jak można go uniknąć?

13 listopada 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close