Tak dla drobiu: sytuacja w 2016 r.

Tak dla drobiu: sytuacja w 2016 r.

Rok 2015 zakończył się przyrostem produkcji drobiu o blisko 10%. Jak będzie wyglądać sytuacja tego rynku w 2016?

Rok 2015 zakończył się przyrostem produkcji drobiu o blisko 10% w stosunku do poprzedniego. Jak jednak będzie wyglądać ten rynek w rozpoczynającym się właśnie roku 2016?

Radiowa Jedynka informuje, że Polska umacnia się na pozycji lidera na rynku drobiu w Unii Europejskiej. Drób stał się najpopularniejszym mięsem w Unii, która też jest głównym kierunkiem polskiego eksportu. Na jego korzyść przemawia również cena drobiu oraz łatwość jego przygotowania.

Dla producentów powoli otwierają się także inne rynki zbytu. Pod koniec ubiegłego roku do kraju przyjechali weterynarze z Chińskiej Republiki Ludowej. Ich celem była akredytacja kolejnych zakładów. Polska jest jednym z państw, które mają bezpośredni dostęp do sprzedaży w tamtym regionie. Łukasz Dominiak, dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa w wypowiedzi do Porannych rozmaitości prognozował, że utrzymany zostanie trend w krajowej produkcji drobiu.

Na koniec warto dodać, że na akredytację polscy przedsiębiorcy czekają w takich państwach jak: Arabia Saudyjska, RPA czy Tajwan.

Jakie będą ceny ryb i ich przetworów w 2018 r.?

w detalu, zbycie, w handlu zagranicznym, w pierwszej sprzedaży…

18 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close