PATRON SERWISU: Blattin

Tak dla drobiu: sytuacja w 2016 r.

Rok 2015 zakończył się przyrostem produkcji drobiu o blisko 10% w stosunku do poprzedniego. Jak jednak będzie wyglądać ten rynek w rozpoczynającym się właśnie roku 2016?

Radiowa Jedynka informuje, że Polska umacnia się na pozycji lidera na rynku drobiu w Unii Europejskiej. Drób stał się najpopularniejszym mięsem w Unii, która też jest głównym kierunkiem polskiego eksportu. Na jego korzyść przemawia również cena drobiu oraz łatwość jego przygotowania.

Dla producentów powoli otwierają się także inne rynki zbytu. Pod koniec ubiegłego roku do kraju przyjechali weterynarze z Chińskiej Republiki Ludowej. Ich celem była akredytacja kolejnych zakładów. Polska jest jednym z państw, które mają bezpośredni dostęp do sprzedaży w tamtym regionie. Łukasz Dominiak, dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa w wypowiedzi do Porannych rozmaitości prognozował, że utrzymany zostanie trend w krajowej produkcji drobiu.

Na koniec warto dodać, że na akredytację polscy przedsiębiorcy czekają w takich państwach jak: Arabia Saudyjska, RPA czy Tajwan.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *