Nie dla patentu krzyżówek pomidora i kalafiora

Nie dla patentu krzyżówek pomidora i kalafiora

Parlament Europejski nie zgadza się na patenty dla pomidora i kalafiora. Jak uzasadnił swoją decyzję?

Parlament Europejski nie zgadza się na patenty dla pomidora i kalafiora.

Parlament Europejski opowiedział się za tym, aby rośliny powstałe w hodowli klasycznymi metodami jak krzyżowanie, były wyłączone z prawa patentowego. Opinia PE była podyktowana decyzją Europejskiego Biura Patentowego zezwalającego na patent dla pomidora o ograniczonych potrzebie podlewania (G0002/12) oraz kalafiora o przeciwrakowych właściwościach (G0002/13).

Parlamentarzyści uważają, że precedensowe patentowanie roślin pochodzących z klasycznej hodowli skutkowałoby zahamowaniem innowacyjności, sprzyjałoby monopolowi oraz zagroziłoby bezpieczeństwu żywnościowemu.

Rzepak RGT JakuzziKup teraz Zaprawiony Cruiser 70WS + tiuram

Przygotowanie gleby pod siew! [WYWIAD Z EKSPERTEM, odc. 2]

Przygotowanie gleby pod siew to proces, który decyduje o tym, czy wschody będą wyrównane. Posłuchaj, co mówi ekspert!

9 sierpnia 2018

Elitarna oścista pszenica ozima IS Spirella

Odmiany elitarne pszenicy wyróżniają się m.in. bardzo dobrymi właściwościami przemiałowymi. Dowiedz się więcej!

14 sierpnia 2018

Jaka recepta na obfite opady deszczu? [WYWIAD Z EKSPERTEM]

Obfite opady deszczu niszczą twoją uprawę? Posłuchaj rad eksperta i dowiedz się, jak sobie z nimi radzić!

16 sierpnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close