Nie dla patentu krzyżówek pomidora i kalafiora

Nie dla patentu krzyżówek pomidora i kalafiora

Parlament Europejski nie zgadza się na patenty dla pomidora i kalafiora. Jak uzasadnił swoją decyzję?

Parlament Europejski nie zgadza się na patenty dla pomidora i kalafiora.

Parlament Europejski opowiedział się za tym, aby rośliny powstałe w hodowli klasycznymi metodami jak krzyżowanie, były wyłączone z prawa patentowego. Opinia PE była podyktowana decyzją Europejskiego Biura Patentowego zezwalającego na patent dla pomidora o ograniczonych potrzebie podlewania (G0002/12) oraz kalafiora o przeciwrakowych właściwościach (G0002/13).

Parlamentarzyści uważają, że precedensowe patentowanie roślin pochodzących z klasycznej hodowli skutkowałoby zahamowaniem innowacyjności, sprzyjałoby monopolowi oraz zagroziłoby bezpieczeństwu żywnościowemu.

Ewolucja przemysłu nasiennego – co o niej decyduje?

Jakie są tendencje obecnie panujące na rynku nasiennym? Jakie mogą być ich konsekwencje w niedalekiej przyszłości?

11 października 2018

Kombajny dopasowane do szerokich potrzeb [WIDEO]

Intuicyjna i inteligentna automatyzacja kombajnów New Holland poprawia wydajność zbiorów i zwiększa oszczędność czasu. Sprawdź więcej!

8 października 2018

VIII Dzień Soi w Głubczycach. Dlaczego warto uprawiać soję?

Soja świetnie przygotowuje glebę pod rośliny następcze. To jeden z wielu powodów, dla których wzrasta zainteresowanie jej uprawą w Polsce.

6 października 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close