Parlament Europejski opracował zasady autoryzacji nowej żywności

Posłowie uprościli zasady procesu autoryzacji tzw. nowej żywności, czyli nanomateriałów, owadów czy innych składników, które do tej pory nie były szeroko rozpowszechnione w UE w spożyciu.

Na trzeciej sesji plenarnej Parlamentu Europejskiego w październiku posłowie uprościli zasady procesu autoryzacji tzw. nowej żywności, czyli nanomateriałów, owadów czy innych składników, które do tej pory nie były szeroko rozpowszechnione w UE w spożyciu.

Nowe zasady mają zapewnić bezpieczeństwo żywności i ochronę zdrowia publicznego bez tworzenia przeszkód dla innowacyjności.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Parlamentu Europejskiego.

Tradycyjne wędzenie: na jakich zasadach jest możliwe?

Na co należy zwrócić uwagę podczas tradycyjnego wędzenia? W jaki sposób ograniczają polskich przetwórców unijne przepisy?

7 stycznia 2017

Wirus PCV2: czym jest i jaki ma wpływ na rozród zwierząt?

Wirus PCV2 atakuje warchlaki i tuczniki. Najnowsze badania pokazują, że infekcja ta ma wpływ na zaburzenie pracy układu rozrodczego!

12 stycznia 2017

Poidła dla bydła na zimę (poidła niezamarzające)

Krowy muszą mieć zapewniony dostęp do świeżej wody. Warto zadbać o to, by poidła dla bydła zimową porą nie zamarzały .

17 stycznia 2017