Dodatnie saldo polskiej wołowiny

Dodatnie saldo polskiej wołowiny

Przy znacznym wzroście wielkości obrotów handlowych m.in. żywcem wołowym i mięsem mamy dodatnie saldo wołowiny.

Przy znacznym wzroście wielkości obrotów handlowych żywcem wołowym, mięsem i przetworami wołowymi dodatnie saldo obrotów handlu zagranicznego sektora wołowego w pierwszych 8 miesiącach 2015 r. wzrosło do ok. 771 mln euro.

Eksport żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w pierwszych 8 miesiącach 2015 r. był większy o ok. 12% w porównaniu z rokiem ubiegłym. Złożyły się na to: wzrostu eksportu mięsa mrożonego o 26%, przetworów wołowych o 6%, mięsa mrożonego o 3% oraz mniejszego o 20% wywozu bydła.

Największymi odbiorcami polskiego bydła były: Holandia (24,9 tys. sztuk), Hiszpania (16,4 tys. sztuk), Włochy (12,8 tys. sztuk), Bośnia i Hercegowina (10,8 tys. szt.) oraz Chorwacja (6,0 tys. szt.), a mięsa wołowego Włochy (55,7 tys. ton), Niemcy (39,7 tys. ton) Holandia (30,0 tys. ton), Hiszpania (15,1 tys. ton) i Francja (13,8 tys. ton).

Dominującą pozycję w polskim eksporcie – podobnie jak przed rokiem – miało mięso wołowe świeże, schłodzone i mrożone, którego udział w strukturze ilościowej wywozu wynosił ok. 90%.

Ceny eksportowe wołowiny mrożonej wzrosły o 3% do 3,12 euro/kg, a schłodzonej o 5% do 3,31 euro/kg. Pomimo wzrostu średniej ceny eksportowej bydła o 2%, jego wywóz zmalał pod wpływem rosnącego zainteresowaniem tuczem i ubojem z przeznaczeniem na eksport w postaci mięsa wołowego, za które uzyskuje się wyższe ceny.

Import żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w pierwszych 8 miesiącach 2015 r. został zwiększony w porównaniu z ubiegłym rokiem o 21% do 34,1 tys. ton. Zadecydowało o tym przede wszystkim zwiększenie przywozu wołowiny o 49%, w tym mięsa mrożonego o 60% do 3,6 tys. ton i mięsa schłodzonego o 46% do 9,9 tys. ton.

Import bydła wzrósł o 15% (do 80,4 tys. szt.). Głównymi rynkami zaopatrzenia w bydło były: Litwa (23,7 tys. szt.), Słowacja (16,0 tys. szt.), Niemcy (9,8 tys. szt.), Łotwa (8,5 tys. szt.) oraz Włochy (7,0 tys. szt.), a w wołowinę mrożoną i schłodzoną Niemcy (2,5 tys. ton), Słowacja (1,9 tys. ton), Litwa (1,8 tys. ton), Irlandia (1,4 tys. ton), Włochy (1,2 tys. ton) i Wielka Brytania (1,2 tys. ton). Średnia cena importowa wołowiny schłodzonej spadła o 17% (do 2,65 euro/kg), wołowiny mrożonej o 5% (do 3,05 euro/kg), a bydła o 5% (do 2,08 euro/kg). Sprzyjało to przywozowi produktów wołowych.

System TMR w żywieniu bydła

Zróżnicowane wymagania osobników na krowiej fermie można zaspokoić poprzez zastosowanie systemu TMR. Omawiamy na czym on polega.

15 sierpnia 2017

Programowanie żywieniowe dla cieląt

Uzyskane udoskonalenie potencjału produkcyjnego zwierząt gospodarskich wymaga stałej pracy nad poprawą warunków, w których są utrzymywane zwierzęta.

12 sierpnia 2017

Krowy mleczne rasy HF – jak je hodować?

Krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej posiadają duży potencjał genetyczny. Dzięki temu produkcja mleka w hodowli krów HF może sięgać 10 tys. kg w skali roku.

8 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij