Dodatnie saldo polskiej wołowiny

Przy znacznym wzroście wielkości obrotów handlowych m.in. żywcem wołowym i mięsem mamy dodatnie saldo wołowiny.

Przy znacznym wzroście wielkości obrotów handlowych żywcem wołowym, mięsem i przetworami wołowymi dodatnie saldo obrotów handlu zagranicznego sektora wołowego w pierwszych 8 miesiącach 2015 r. wzrosło do ok. 771 mln euro.

Eksport żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w pierwszych 8 miesiącach 2015 r. był większy o ok. 12% w porównaniu z rokiem ubiegłym. Złożyły się na to: wzrostu eksportu mięsa mrożonego o 26%, przetworów wołowych o 6%, mięsa mrożonego o 3% oraz mniejszego o 20% wywozu bydła.

Największymi odbiorcami polskiego bydła były: Holandia (24,9 tys. sztuk), Hiszpania (16,4 tys. sztuk), Włochy (12,8 tys. sztuk), Bośnia i Hercegowina (10,8 tys. szt.) oraz Chorwacja (6,0 tys. szt.), a mięsa wołowego Włochy (55,7 tys. ton), Niemcy (39,7 tys. ton) Holandia (30,0 tys. ton), Hiszpania (15,1 tys. ton) i Francja (13,8 tys. ton).

Dominującą pozycję w polskim eksporcie – podobnie jak przed rokiem – miało mięso wołowe świeże, schłodzone i mrożone, którego udział w strukturze ilościowej wywozu wynosił ok. 90%.

Ceny eksportowe wołowiny mrożonej wzrosły o 3% do 3,12 euro/kg, a schłodzonej o 5% do 3,31 euro/kg. Pomimo wzrostu średniej ceny eksportowej bydła o 2%, jego wywóz zmalał pod wpływem rosnącego zainteresowaniem tuczem i ubojem z przeznaczeniem na eksport w postaci mięsa wołowego, za które uzyskuje się wyższe ceny.

Import żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w pierwszych 8 miesiącach 2015 r. został zwiększony w porównaniu z ubiegłym rokiem o 21% do 34,1 tys. ton. Zadecydowało o tym przede wszystkim zwiększenie przywozu wołowiny o 49%, w tym mięsa mrożonego o 60% do 3,6 tys. ton i mięsa schłodzonego o 46% do 9,9 tys. ton.

Import bydła wzrósł o 15% (do 80,4 tys. szt.). Głównymi rynkami zaopatrzenia w bydło były: Litwa (23,7 tys. szt.), Słowacja (16,0 tys. szt.), Niemcy (9,8 tys. szt.), Łotwa (8,5 tys. szt.) oraz Włochy (7,0 tys. szt.), a w wołowinę mrożoną i schłodzoną Niemcy (2,5 tys. ton), Słowacja (1,9 tys. ton), Litwa (1,8 tys. ton), Irlandia (1,4 tys. ton), Włochy (1,2 tys. ton) i Wielka Brytania (1,2 tys. ton). Średnia cena importowa wołowiny schłodzonej spadła o 17% (do 2,65 euro/kg), wołowiny mrożonej o 5% (do 3,05 euro/kg), a bydła o 5% (do 2,08 euro/kg). Sprzyjało to przywozowi produktów wołowych.

Krzyżowanie świń: które rasy ze sobą łączyć?

W produkcji tuczników wysokiej jakości często wykorzystywane jest krzyżowanie międzyrasowe. Jak sprawić, by dawało dobre efekty?

28 listopada 2016

Grzybica bydła: jak z nią walczyć?

Grzybica bydła jest bardzo niebezpieczną chorobą. Nie tylko dla zwierząt, ale też dla człowieka. Jakie objawy powinny nas zaniepokoić?

6 grudnia 2016

Gryzonie w chlewni: jak im zaradzić?

Jak można walczyć z gryzoniami w chlewni by nie były zagrożeniem dla trzody chlewnej?

4 grudnia 2016