Dodatnie saldo polskiej wołowiny

Dodatnie saldo polskiej wołowiny

Przy znacznym wzroście wielkości obrotów handlowych m.in. żywcem wołowym i mięsem mamy dodatnie saldo wołowiny.

Przy znacznym wzroście wielkości obrotów handlowych żywcem wołowym, mięsem i przetworami wołowymi dodatnie saldo obrotów handlu zagranicznego sektora wołowego w pierwszych 8 miesiącach 2015 r. wzrosło do ok. 771 mln euro.

Eksport żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w pierwszych 8 miesiącach 2015 r. był większy o ok. 12% w porównaniu z rokiem ubiegłym. Złożyły się na to: wzrostu eksportu mięsa mrożonego o 26%, przetworów wołowych o 6%, mięsa mrożonego o 3% oraz mniejszego o 20% wywozu bydła.

Największymi odbiorcami polskiego bydła były: Holandia (24,9 tys. sztuk), Hiszpania (16,4 tys. sztuk), Włochy (12,8 tys. sztuk), Bośnia i Hercegowina (10,8 tys. szt.) oraz Chorwacja (6,0 tys. szt.), a mięsa wołowego Włochy (55,7 tys. ton), Niemcy (39,7 tys. ton) Holandia (30,0 tys. ton), Hiszpania (15,1 tys. ton) i Francja (13,8 tys. ton).

Dominującą pozycję w polskim eksporcie – podobnie jak przed rokiem – miało mięso wołowe świeże, schłodzone i mrożone, którego udział w strukturze ilościowej wywozu wynosił ok. 90%.

Ceny eksportowe wołowiny mrożonej wzrosły o 3% do 3,12 euro/kg, a schłodzonej o 5% do 3,31 euro/kg. Pomimo wzrostu średniej ceny eksportowej bydła o 2%, jego wywóz zmalał pod wpływem rosnącego zainteresowaniem tuczem i ubojem z przeznaczeniem na eksport w postaci mięsa wołowego, za które uzyskuje się wyższe ceny.

Import żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w pierwszych 8 miesiącach 2015 r. został zwiększony w porównaniu z ubiegłym rokiem o 21% do 34,1 tys. ton. Zadecydowało o tym przede wszystkim zwiększenie przywozu wołowiny o 49%, w tym mięsa mrożonego o 60% do 3,6 tys. ton i mięsa schłodzonego o 46% do 9,9 tys. ton.

Import bydła wzrósł o 15% (do 80,4 tys. szt.). Głównymi rynkami zaopatrzenia w bydło były: Litwa (23,7 tys. szt.), Słowacja (16,0 tys. szt.), Niemcy (9,8 tys. szt.), Łotwa (8,5 tys. szt.) oraz Włochy (7,0 tys. szt.), a w wołowinę mrożoną i schłodzoną Niemcy (2,5 tys. ton), Słowacja (1,9 tys. ton), Litwa (1,8 tys. ton), Irlandia (1,4 tys. ton), Włochy (1,2 tys. ton) i Wielka Brytania (1,2 tys. ton). Średnia cena importowa wołowiny schłodzonej spadła o 17% (do 2,65 euro/kg), wołowiny mrożonej o 5% (do 3,05 euro/kg), a bydła o 5% (do 2,08 euro/kg). Sprzyjało to przywozowi produktów wołowych.

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close