Silna pozycja wołowiny: eksport rośnie

W mijającym roku odnotowano wzrost sprzedaży wołowiny (o 14% wzrósł eksport). Nadal jednak sprowadzamy bardzo dużo cieląt.

Eksport wołowiny w mijającym roku wzrósł o 14%. Dane dotyczą zarówno mięsa, jak i żywych zwierząt.

Sprzedaż wołowiny chłodniczej wzrosła w mijającym roku o 1/5, a sam produkt jest najbardziej popularnym produktem eksportowym. Polska wołowina sprzedawana jest nie tylko do Unii Europejskiej, ale też krajów arabskich. Dużą popularnością cieszy się bowiem wołowina z uboju rytualnego.

Polskie bydło kupowane jest natomiast w takich państwach jak: Holandia, Hiszpania, Włochy, Bośnia i Hercegowina, Francja oraz Chorwacja, dokąd wysłano w sumie ponad 110 tys. szt. żywych zwierząt.

Coraz większą popularnością cieszą się też przetwory i mrożonki. Tu wzrost nastąpił odpowiednio o 6 i 7%.

Równolegle jednak do Polski sprowadza się bardzo dużo cieląt z innych państw. Oprócz Niemiec, cielaki pochodzą z Litwy, Łotwy i Estonii, skąd przyjechało ponad 120 tys. tych zwierząt. Polskim rolnikom częściej opłaca się bowiem sprowadzić zwierzęta, a następnie odchować i sprzedać.

Pamiętać też należy, że w naszym kraju jest ogromny potencjał dla chowu wołowiny. Na 100 ha użytków rolnych przypada średnio 40 zwierząt. W Niemczech jest ich to ponad 80, a Holandii 210.

Ptasia grypa – odszkodowania sprawiedliwe dla producentów drobiu!

Czy można obiektywnie wycenić wartość kury w czasie ptasiej grypy? Jak uniknąć strat na odszkodowaniu i utrzymać dobre wyniki w 2017 roku?

21 lutego 2017

Muzyka łagodzi obyczaje w oborze

Muzyka łagodzi obyczaje w oborze – w gospodarstwie państwa Kopciów krowy mleczne słuchają muzyki. Jakie jeszcze udogodnienia zapewniają krowom gospodarze?

18 lutego 2017

Zapalenie wymienia u krów (mastitis): przyczyny i zapobieganie

W ciągu roku ok. 20–50% krów choruje na zapalenie wymienia, co przynosi olbrzymie straty hodowcom. Czy schorzeniu można zapobiec?

11 lutego 2017