Silna pozycja wołowiny: eksport rośnie

W mijającym roku odnotowano wzrost sprzedaży wołowiny (o 14% wzrósł eksport). Nadal jednak sprowadzamy bardzo dużo cieląt.

Eksport wołowiny w mijającym roku wzrósł o 14%. Dane dotyczą zarówno mięsa, jak i żywych zwierząt.

Sprzedaż wołowiny chłodniczej wzrosła w mijającym roku o 1/5, a sam produkt jest najbardziej popularnym produktem eksportowym. Polska wołowina sprzedawana jest nie tylko do Unii Europejskiej, ale też krajów arabskich. Dużą popularnością cieszy się bowiem wołowina z uboju rytualnego.

Polskie bydło kupowane jest natomiast w takich państwach jak: Holandia, Hiszpania, Włochy, Bośnia i Hercegowina, Francja oraz Chorwacja, dokąd wysłano w sumie ponad 110 tys. szt. żywych zwierząt.

Coraz większą popularnością cieszą się też przetwory i mrożonki. Tu wzrost nastąpił odpowiednio o 6 i 7%.

Równolegle jednak do Polski sprowadza się bardzo dużo cieląt z innych państw. Oprócz Niemiec, cielaki pochodzą z Litwy, Łotwy i Estonii, skąd przyjechało ponad 120 tys. tych zwierząt. Polskim rolnikom częściej opłaca się bowiem sprowadzić zwierzęta, a następnie odchować i sprzedać.

Pamiętać też należy, że w naszym kraju jest ogromny potencjał dla chowu wołowiny. Na 100 ha użytków rolnych przypada średnio 40 zwierząt. W Niemczech jest ich to ponad 80, a Holandii 210.

Bydło mleczne: jak dbać o zdrowie?

Bydło mleczne jest narażone na wiele chorób, powodujących zmniejszenie wydajności mlecznej. Jak można monitorować ich zdrowie?

8 stycznia 2017

Nadmiar mocznika w mleku: przyczyny i zapobieganie

Mocznik w mleku występuje zawsze, problemem staje się dopiero sytuacja, gdy jest go za dużo. Co może to oznaczać?

13 stycznia 2017

Dój karuzelowy: jak wydoić 300 krów w godzinę?

Rolnictwo wymaga ciągłych inwestycji. Jednym z rozwiązań dla hodowców bydła mlecznego jest dój karuzelowy. Jakie ma zalety?

12 stycznia 2017