Dodatnie saldo eksportu rolno-spożywczego

W pierwszej połowie 2015 r. dodatnie saldo polskiego eksportu rolno-spożywczego wzrosło o 18% (do ok. 3,5 mld euro) w porównaniu z pierwszą połową 2014 r. FAMMU/FAPA podała w swoim raporcie, że poprawił się bilans handlowy we wszystkich działach, najbardziej w dziale produktów przetworzonych pochodzenia roślinnego, surowców roślinnych oraz używek.

W polskim eksporcie rolno-spożywczym dominowały produkty niskoprzetworzone, stanowiąc 56,5% jego wartości. Towary wysokoprzetworzone miały 24,5% udziału, a nieprzetworzone 19%.

W dziale zwierzęcym wzrosła głównie wartość eksportu mięsa drobiowego, wołowiny, przetworów mięsnych, jaj oraz ryb i przetworów rybnych. Dodatnie saldo w handlu mięsem czerwonym i drobiowym ponownie wzrosło. Natomiast ujemny bilans w handlu żywymi zwierzętami zmniejszył się ze względu na znaczny spadek przywozu trzody chlewnej.

Najważniejszym partnerem Polski w handlu rolno-spożywczym są państwa Unii Europejskiej.

Wzrost o 41% dodatniego salda w handlu mięsem czerwonym zawdzięcza się głównie wzrostowi wpływów z eksportu wołowiny o 17%. Wzrosła również wartość eksportu koniny (+8%) oraz mięsa owczego i koziego (+28%), przy spadku wywozu wieprzowiny (-4%). Dodatnie saldo w handlu mięsem drobiu wzrosło natomiast o 20% dzięki wzrostowi wartości wywozu o 16%. Wzrosły również wpływy ze sprzedaży zagranicznej przetworów mięsnych (+9%), ryb i przetworów rybnych (+3%), jaj i przetworów z jaj (+2%) oraz tłuszczów i mączek zwierzęcych (+1%). Niższa niż przed rokiem była natomiast wartość sprzedaży zwierząt żywych (-12%), głównie bydła i trzody.

Dodatnie saldo eksportu

Wzrost o 41% dodatniego salda w handlu mięsem czerwonym zawdzięcza się głównie wzrostowi wpływów z eksportu wołowiny o 17%.

W dziale roślinnym, podobnie jak w latach ubiegłych, najważniejsze znaczenie w eksporcie odgrywały produkty przetworzone, których wartość wywozu w pierwszym półroczu 2015 r. wzrosła o 6%. W tej grupie zwiększyły się wpływy ze sprzedaży skrobi, grysików i słodu (+21%), wyrobów cukierniczych (+14%), produktów przemiału zbóż (+3%), sosów, zup i zagęszczaczy (+3%), przetworów owocowych (+1%) oraz olejów i tłuszczów roślinnych (+1%). Mniejsza niż przed rokiem była natomiast wartość wywozu cukru i melasy (-12%), śrut oleistych, komponentów paszowych i pasz (-4%) oraz przetworów z warzyw (-2%).

W grupie surowców roślinnych odnotowano po raz kolejny znaczny, 44% wzrost wartości eksportu zbóż, głównie ze względu na zwiększony wywóz pszenicy. Zwiększył się również wywóz rzepaku (+86%).

W pierwszym półroczu br. obniżyły się natomiast o 44% wpływy z eksportu świeżych owoców (-32%), głównie jabłek, warzyw (-17%), ziemniaków (-78%) i kwiatów (-3%). Produkty pochodzenia roślinnego stanowiły ponad połowę wartości całego importu rolno-spożywczego.

Najważniejszym odbiorcą polskich artykułów rolno-spożywczych na rynku unijnym były w pierwszym półroczu Niemcy.

Najważniejszym partnerem Polski w handlu rolno-spożywczym niezmiennie od wielu lat były państwa Unii Europejskiej. Wartość wyeksportowanych tam produktów rolnych osiągnęła blisko 9 mld euro, co stanowiło 80% wartości całego handlu zagranicznego tymi produktami. Wartość importu natomiast zamknęła się sumą ok. 5 mld euro.

Wartość wyeksportowanych produktów rolno-spożywczych wzrosła o 9%, a tych zaimportowanych o niecały 1%. Łączny zaś bilans w handlu rolno-spożywczym z Unią Europejską poprawił się o 21%.

Najważniejszym odbiorcą polskich artykułów rolno-spożywczych na rynku unijnym, jak również poza nim, były w pierwszym półroczu tradycyjnie już Niemcy. W okresie styczeń–czerwiec 2015 r. zakupiły one w Polsce produkty za sumę ok. 2,32 mld euro (+2% wzrost wobec 2014 r.), co stanowiło 21% polskiego eksportu rolno-spożywczego ogółem oraz 26% eksportu do wszystkich państw unijnych. Jak co roku w tym kierunku wysłaliśmy przede wszystkim polskie produkty roślinne świeże i przetworzone – 1,10 mld euro oraz zwierzęce przetworzone – 990,0 mln euro.

Dodatnie saldo eksportu - UK

Do Wielkiej Brytanii wywozimy najwięcej wyrobów cukierniczych.

Największe przychody osiągnęliśmy z tytułu eksportu ryb i przetworów rybnych – 408,4,0 mln euro, w tym głównie ryb wędzonych, wyrobów cukierniczych – prawie 242,0 mln euro, zbóż – 209,2 mln euro oraz przetworów z owoców – 69,1 mln euro. Znaczącą pozycją były także wszelkiego rodzaju mięsa i podroby oraz produkty mleczne.

Drugim pod względem wartości rynkiem zbytu była ponownie Wielka Brytania z sumą blisko 900 mln euro i prawie 8% udziałem w polskim eksporcie rolno-spożywczym ogółem oraz 10% w eksporcie do państw unijnych. W minionym roku wartość wyeksportowanych w tym kierunku produktów rolno-spożywczych odnotowała 12% wzrost wartości z poprzednich 790 mld euro. Brytyjczycy sprowadzali z Polski przede wszystkim wyroby cukiernicze – 188,6 mln euro, przetwory mięsne – ponad 161,0 mln euro, mięso drobiowe – niecałe 97,7 mln euro oraz mięso czerwone.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *