Drób na Wielkanoc: warsztaty kulinarne w Oleśnie

Hodowcy drobiu regularnie wpłacają pieniądze na fundusze promocji. Dzięki temu organizowane są m.in. warsztaty i szkolenia. Odwiedziliśmy z kamerą wielkanocne warsztaty kulinarne przeprowadzone w Oleśnie. Jak nietrudno zgadnąć: ich bohaterem był drób.
– Uważam, że jest to jedna z lepszych form promocji mięsa drobiowego. Młodzież uczy się, że tak naprawdę z kurczaka można wyczarować wiele ciekawych potraw, a nie tylko kurczaka pieczonego i rosół – mówi Maciej Bujnik, dyrektor biura Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.
Spis treści
Drób na Wielkanoc?
Organizatorzy warsztatów zaproponowali przygotowanie dań z drobiu w stylu wielkanocnym.
– Będziemy łączyć między innymi jajka, chrzan i kurczaka. (…) Zamiast tradycyjnej wędzonki wieprzowej, zrobimy podwędzanego kurczaka – mówi Kamil Klekowski, kucharz i przewodniczący jury. – Podwędzane mięso z kurczaka, połączymy właśnie ze smakiem chrzanu, z jajkiem, co zainspiruje nas żeby podać takie danie na Wielkanoc.
Zawód kucharza z pewnością nie odejdzie w zapomnienie
Wielu młodych ludzi interesuje się przygotowywaniem potraw. – Uczymy się dużo od kucharza, który do nas zawitał. (…) Powiedział co jak przygotować, teraz próbujemy wykorzystywać te umiejętności które przed chwilą nabyliśmy – mówi Natalia Niejadlik, uczennica Zespołu Szkół Zawodowych w Oleśnie.
– Uczyliśmy się na przykład jak rozbierać kurczaka w całości, jak smażyć. Także zawsze coś nowego – dodaje Aleksandra Wrzeszcz, uczennica ZSZ w Oleśnie.
Dla młodzieży to odskocznia od teorii i podstawy programowej
Jak podkreśla nauczycielka z ZSZ w Oleśnie, pani Violetta Horecka – możliwość skorzystania z warsztatów pod okiem doświadczonego kucharza, to dla młodych odskocznia od typowej podstawy programowej.
– (…) Jednym z kierunków wiodących na terenie naszej placówki jest zawód technik żywienia i usług gastronomicznych – mówi Horst Chwałek – dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Oleśnie. – I tego rodzaju warsztaty kulinarne – po raz drugi organizowane z udziałem naszych uczniów – one stanowią ciekawe uzupełnienie procesu kształcenia teoretycznego.
Drób nie tylko w rosole
Jak informuje Andrzej Sieradzki – przewodniczący Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj – w programie uczestniczyło 12 szkół z województwa opolskiego, a także placówki z województw kujawsko-pomorskiego i pomorskiego.
Pieniądze na fundusz promocji wpłacają sami przedsiębiorcy. Na akcję: „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole” w ciągu 2 lat przeznaczono 800 tys. zł z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego A spożycie drobiu zaczęło wzrastać.
Finał pod koniec roku
Gdy kończy się przeznaczony na kucharzowanie czas, komisja konkursowa ocenia zarówno wygląd, jak i smak przygotowanych potraw. Pod koniec roku szkolni zwycięzcy rywalizują w konkursach wojewódzkich.
