Drób na Wielkanoc: warsztaty kulinarne w Oleśnie

Hodowcy drobiu regularnie wpłacają pieniądze na fundusze promocji. Dzięki temu organizowane są m.in. warsztaty i szkolenia. Odwiedziliśmy z kamerą wielkanocne warsztaty kulinarne przeprowadzone w Oleśnie. Jak nietrudno zgadnąć: ich bohaterem był drób.

Uważam, że jest to jedna z lepszych form promocji mięsa drobiowego. Młodzież uczy się, że tak naprawdę z kurczaka można wyczarować wiele ciekawych potraw, a nie tylko kurczaka pieczonego i rosół – mówi Maciej Bujnik, dyrektor biura Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

Reklama

Drób na Wielkanoc?

Organizatorzy warsztatów zaproponowali przygotowanie dań z drobiu w stylu wielkanocnym.

Będziemy łączyć między innymi jajka, chrzan i kurczaka. (…) Zamiast tradycyjnej wędzonki wieprzowej, zrobimy podwędzanego kurczaka – mówi Kamil Klekowski, kucharz i  przewodniczący jury. – Podwędzane mięso z kurczaka, połączymy właśnie ze smakiem chrzanu, z jajkiem, co zainspiruje nas żeby podać takie danie na Wielkanoc.

Zawód kucharza z pewnością nie odejdzie w zapomnienie

warsztaty kulinarne w Oleśnie

Warsztaty to dla uczniów odskocznia od teorii i od podstawy programowej

fot. Mariusz Drożdż

Wielu młodych ludzi interesuje się przygotowywaniem potraw. – Uczymy się dużo od kucharza, który do nas zawitał. (…) Powiedział co jak przygotować, teraz próbujemy wykorzystywać te umiejętności które przed chwilą nabyliśmy – mówi Natalia Niejadlik, uczennica Zespołu Szkół Zawodowych w Oleśnie.

Uczyliśmy się na przykład jak rozbierać kurczaka w całości, jak smażyć. Także zawsze coś nowego – dodaje Aleksandra Wrzeszcz, uczennica ZSZ w Oleśnie.

Dla młodzieży to odskocznia od teorii i podstawy programowej

Horst Chwałek

Horst Chwałek – dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Oleśnie

fot. Mariusz Drożdż

Jak podkreśla nauczycielka z ZSZ w Oleśnie, pani Violetta Horecka – możliwość skorzystania z warsztatów pod okiem doświadczonego kucharza, to dla młodych odskocznia od typowej podstawy programowej.

– (…) Jednym z kierunków wiodących na terenie naszej placówki jest zawód technik żywienia i usług gastronomicznych – mówi Horst Chwałek – dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Oleśnie. – tego rodzaju warsztaty kulinarne – po raz drugi organizowane z udziałem naszych uczniów – one stanowią ciekawe uzupełnienie procesu kształcenia teoretycznego.

Drób nie tylko w rosole

Andrzej Sieradzki

Andrzej Sieradzki – przewodniczący Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

fot. Mariusz Drożdż

Jak informuje Andrzej Sieradzki – przewodniczący Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj – w programie uczestniczyło 12 szkół z województwa opolskiego, a także placówki z województw kujawsko-pomorskiego i pomorskiego.

Pieniądze na fundusz promocji wpłacają sami przedsiębiorcy. Na akcję: „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole” w ciągu 2 lat przeznaczono 800 tys. zł z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego A spożycie drobiu zaczęło wzrastać.

Finał pod koniec roku

Gdy kończy się przeznaczony na kucharzowanie czas, komisja konkursowa ocenia zarówno wygląd, jak i smak przygotowanych potraw. Pod koniec roku szkolni zwycięzcy rywalizują w konkursach wojewódzkich.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *