Tradycje wielkanocne: rodzinnie, kolorowo i ze smakiem!

Święta Wielkanocne mają bardzo bogatą tradycję, są niezwykle barwne, pełne symboli oraz religijnych i ludowych obrzędów, które towarzyszą nam od stuleci. I tak np. w Wielką Sobotę święcimy pokarmy, aby w Wielkanocną Niedzielę zasiąść w gronie rodzinnym do uroczystego śniadania poprzedzonego składaniem sobie życzeń. W małych miejscowościach i na wsiach typowe paschalne obyczaje podtrzymują i pielęgnują m.in. panie z Kół Gospodyń Wiejskich.

– Moi rodzice pochodzą z Jugosławii i u nas na stole wielkanocnym musi być święconka, tradycyjna święconka przyniesiona z kościoła. Zanim usiądziemy do śniadania, jest dzielone jajko, stukamy się najpierw jajkiem i później obierane to jajko jest przy stole, dzielimy je na tyle części, ile jest osób przy stole – mówi Regina Jankiewicz z Koła Gospodyń Wiejskich z Wykrotu (woj. dolnośląskie).

Wielkanocne potrawy to przede wszystkim zupy

Na wielkanocnym stole nie może też zabraknąć tradycyjnego żurku.

– Ale też w innych rodzinach podawany jest barszcz biały, dlatego że np. mój mąż pochodzi z… jego rodzice pochodzą z Kresów, więc u nich tam był barszcz biały – dodaje Regina Jankiewicz.

żurek wielkanocny

Wielkanocny żurek to obowiązkowa pozycja na każdym stole.

Jak wspomina Weronika Pławiak z Koła Gospodyń Wiejskich z Parzyc (woj. dolnośląskie), kiedyś Święta Wielkanocne nie były tak bogate jak dzisiaj.

– Za naszych czasów była bieda, jak przyjechaliśmy do Polski, ale później każdy sobie hodował bydło, świniaki swoje, wszystko, i później do święcenia najstarsza osoba chodziła – opowiada Weronika Pławiak.

W święconym koszyczku nie mogło też zabraknąć wędlin i swojskiej kiełbasy, które są symbolem dostatku.

– W naszym koszyczku wielkanocnym znajduje się kiełbaska, oczywiście, wędzona szyneczka, chlebek, masełko, chrzan, który zwiastuje nam nastanie wiosny, jajeczko – nowe życie – mówi  Zofia Szajwaj z Koła Gospodyń Wiejskich Bożejowice-Rakowice.

Na stole musi się pojawić też mazurek i tradycyjna wielkanocna baba. Ale Święta Zmartwychwstania Pańskiego kojarzą się przede wszystkim z pięknymi, ręcznie zdobionymi, kolorowymi pisankami.

babka wielkanocna

Babka wielkanocna to najpopularniejsze świąteczne ciasto.

Tradycje wielkanocne to nie tylko potrawy

– Pisanki się pisze dużo wcześniej woskiem, później się barwi różnymi rzeczami, na przykład łuskami z cebuli. Kiedyś były takie ołówki, kopiołowe się nazywały, którymi się pisało przez kalki i tą farbką z tych ołówków otrzymywało się bardzo fajne kolory – opisuje pani Janina Broszko z Koła Gospodyń Wiejskich z Tomisławia.

Zgodnie z polską tradycją Wielki Tydzień rozpoczyna Niedziela Palmowa, czyli dzień, w którym święcimy wielkanocne palmy.

– Dawniej robiono z barwinku, z tui nawet, z innych jakichś zielonych gałązek, natomiast teraz króluje bukszpan w każdym ogródku i można go bardzo dobrze wykorzystać i dobrze się zachowuje. Wyplatana ręcznie, jak najbardziej, z naturalnych różnych składników – mówi Aneta Kamińska z Koła Gospodyń Wiejskich z Kraśnika Dolnego.

Z palmami wielkanocnymi wiąże się wiele ludowych zwyczajów i wierzeń.

wielkanocne wędliny

Na Wielkanoc wędliny najczęściej idą w parze z ćwikłą i chrzanem.

Dobrze jest właśnie po takiej mszy, po poświęceniu, przejść wkoło domostwa, można wyjść z pole, też wszystkich domowników tą palmą troszeczkę poobijać, oczywiście życząc zdrowia i wszelkiej pomyślności – kontynuuje pani Aneta Kamińska.

Lany Poniedziałek, Śmigus-Dyngus, czy Poniedziałek Wielkanocny, to określenia drugiego dnia Świąt Wielkanocnych.

– Ja pamiętam z dzieciństwa, trzeba było uważać, przechodząc obok rzeki, żeby w niej nie wylądować, teraz jest to delikatne oczywiście, ale cieszymy się bardzo, że ta tradycja jest, nie umarła i nikt nie obraża się, nie gniewa się jak zostanie lekko oblany – opowiada Aneta Kamińska.

Wielkanoc to najstarsza i najważniejsza uroczystość chrześcijańska obchodzona na pamiątkę śmierci i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa, ale to również czas spotkań z bliskimi, czas radości, nadziei i odradzającego się życia.

 

Zobacz również:

Czy to jeszcze plac zabaw, czy już survival?

Miejsce rekreacji i zabawy dla najmłodszych dzieci powinno być pod szczególnym nadzorem dorosłych.

22 maja 2019

Ilu rolników ma 100 ha lub więcej?

Rośnie liczba dużych gospodarstw. Razem mają już więcej ziemi, niż wynosi powierzchnia województwa wielkopolskiego.

10 maja 2019

Siew soi stał się opłacalny

Soja była w Polsce do niedawna egzotyczną uprawą. Dziś jej areał przekracza już 16 tys. hektarów.

16 maja 2019