Drobnoustroje chlamydii: czy można je pokonać?

Drobnoustroje chlamydii: czy można je pokonać?

U loch przyczyniają się do poronień. U knurów – do zapalenia najądrza. Drobnoustroje chlamydii są też groźne dla człowieka. Jak zatem uchronić się przed finansową i zdrowotną katastrofą?

U loch przyczyniają się do poronień. U knurów – do zapalenia najądrza. Drobnoustroje chlamydii są też groźne dla człowieka. Jak zatem uchronić się przed finansową i zdrowotną katastrofą?

Obecnie zakażenia drobnoustrojami chlamydii u świń są powszechne. – Najczęściej przebiegają one bezobjawowo – tłumaczy prof. dr hab. Zygmunt Pejsak z Zakładu Chorób Świń Państwowego Instytutu Weterynaryjnego z Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. – Objawy, takie jak kaszel lub ronienia w trzecim trymestrze ciąży, można zaobserwować w momencie spadku odporności. Dodatkowo pojawić się mogą: wysoka gorączka, spadek apetytu, ogólne osłabienie – dodaje.

Leki w różnej postaci

W leczeniu zakażeń z udziałem chlamydii stosuje się na ogół doxycyklinę, czyli półsyntetyczny antybiotyk z grupy tetracyklin. Roztwór, zazwyczaj 40% lub 20%, podawany jest domięśniowo. Część weterynarzy poleca też mieszanie sproszkowanego leku z wodą i podawanie go zwierzętom bezpośrednio do picia. Dostępne są także specjalne środki w postaci pasz leczniczych. W leczeniu wykorzystuje się również inny antybiotyk – tylozynę, która hamuje rozwój mikroorganizmów.

By nie dać się nabrać, warto wcześniej porównać ceny leków. Zarówno doxycykliny, jak i tylozyny są podstawą większości z nich. Różnić się mogą więc stężeniem i… ceną. Warto o tym pamiętać.

Wymienione antybiotyki dla zwiększonej skuteczności należy podawać przez co najmniej dwa tygodnie, nie zapominając o utrzymaniu chlewu w czystości. Trzeba mieć też na uwadze okresy karencji dla spożycia mięsa, które mogą trwać ok. 21 dni.

Skutecznych szczepionek jeszcze nie ma

Nie ma natomiast skutecznych szczepionek zapobiegających rozwojowi chorób z udziałem bakterii chlamydii. Wiadomo, że nad rozwiązaniem pracują obecnie naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego i duńskiego Statens Serum Institut. Wyniki póki co są zadowalające, ale wciąż trwają badania nad skutecznością szczepionki we Francji. Dopóki nie ma jej na rynku, warto przedsięwziąć środki ostrożności.

Spożycie mięsa w Polsce nadal stabilne?

Choć wieprzowina wciąż króluje, na naszych talerzach coraz częściej pojawia się drób i wołowina. Co wpływa na zmianę preferencji żywieniowych Polaków?

8 grudnia 2017

Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Środki wspierające produkcję mięsa mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych.

4 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij