Eksport polskich produktów wzrósł mimo pandemii

Download PDF

Minister rolnictwa Grzegorz Puda podczas debaty online podsumował eksport polskich produktów w czasie pandemii. Szef resortu rolnictwa podkreślił, że polskie rolnictwo i handel zagraniczny pozostaje nadal mocne, pomimo światowego kryzysu. W czasie spotkania uczestnicy zwrócili również uwagę na nowe wyzwania jakie stoją przed producentami żywności. 

Wydarzenie podczas którego omawiano m.in. pozycję polskiego rolnictwa w czasie pandemii zainaugurowało VII edycję Targów World Food Poland. W debacie online pod nazwą „Wpływ pandemii COVID-19 na kształt międzynarodowego handlu w obszarze rolno-spożywczym – szanse dla polskich eksporterów żywności. Branża spożywcza dziś i jutro – obecne trendy konsumenckie i sprzedażowe a perspektywy” uczestniczył minister rolnictwa, oraz m.in. Dyrektor generalna Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Małgorzata Gośniowska-Kola, a także Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki.

Eksport polskich produktów – pandemia nie zaszkodziła

Podczas swojego wystąpienia szef resortu rolnictwa przedstawił wyniki dotyczące handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Podkreślił, że saldo w obrocie artykułami rolno-spożywczymi było dodatnie. Okazało się nawet o 11 proc. wyższe niż w roku ubiegłym. Wartość salda wynosiła 11,7 mld EUR.

Minister rolnictwa skomentował ten fakt następująco:

,, Udział eksportu towarów rolno-spożywczych w polskim eksporcie w ubiegłym roku wzrósł, co oznacza, że sprzedaż żywności ma coraz większe znaczenie w obrotach polskiego handlu zagranicznego ogółem. Polscy eksporterzy udowodnili, że są w stanie sprostać najwyższym wymaganiom stawianym przez partnerów handlowych z zagranicy.”

Nowe wyzwania w dobie koronawirusa

Eksport polskich produktów ma się więc dobrze. Dyrektor Generalna KOWR, Małgorzata Gośniowska-Kola podkreśliła, że wiedza o sytuacji rynkowej i wyzwaniach daje producentom żywności możliwość rozpoznania potrzeb konsumentów.

Dyrektor KOWR zaznaczyła przy tym, że wśród polskich konsumentów wzrasta zainteresowanie żywnością ekologiczną.

Polskie rolnictwo mocne pomimo pandemii

Prezes PZHiPBM, Jacek Zarzecki zwrócił uwagę również na to, że w czasie pandemii rolnicy docenili możliwość sprzedaży bezpośredniej, która odpowiada oczekiwaniom konsumentów.

Natomiast prezes Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita, Dariusz Sapiński odniósł się do wyzwań jakie w czasie pandemii pojawiły się przed firmami. Chodzi w tym przypadku m.in. o konieczność poszukiwania nowych form sprzedaży jak np. tworzenie własnych sklepów online.

Eksport polskich produktów. Podsumowanie

Polskie rolnictwo pozostaje więc mocne pomimo pandemii również dzięki polskiej żywności, która charakteryzuje się wysoką jakością. Podsumowując, uczestnicy spotkania zgodnie podkreślali, że należy kontynuować tworzenie odpowiedniej marki dla polskiej żywności.

Czytaj również: Ardanowski o pieniądzach na rolnictwo z Krajowego Planu Odbudowy i Planu Strategicznego WPR

Źródło: MRiRW

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 3

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o