Eksport rolno-spożywczy w górę!

23,6 mld euro – tyle w 2015 r. wynosiła wartość eksportu polskich artykułów rolno-spożywczych. W porównaniu z rokiem poprzednim wzrost wyniósł więc 7,7%. Co może cieszyć, dotyczył on przede wszystkim sprzedaży w państwach Unii Europejskiej.
– W tym roku prawdopodobnie nadal będzie rósł eksport drobiu, pieczywa cukierniczego i słodyczy – prognozuje Marta Skrzypczyk, koordynator analityków agrobiznesu, Bank Zachodni WBK. – Poprawić może się też sprzedaż artykułów mlecznych. Z kolei eksport produktów nieprzetworzonych, takich jak zboża i rzepak, wciąż będzie odgrywał dużą rolę, ale jego poziom może być niższy niż w 2015 r. – dodaje analityk.
Ubiegłoroczne wyniki eksportu to przede wszystkim efekt wysokich zbiorów w 2014 r., co przełożyło się zwłaszcza na dobrą sprzedaż za granicę pszenicy i nasion rzepaku. Poza surowcami roślinnymi, na uwagę zasługuje wzrost wartości sprzedaży zagranicznej mięsa wołowego o 29%, mięsa drobiowego o 20%, wyrobów piekarniczych i ciastkarskich o 18% oraz czekolady i wyrobów zawierających kakao o 13%. Spadła natomiast wartość eksportu mleka w proszku, jabłek oraz serów, czyli artykułów, dla których istotnym rynkiem zbytu była Rosja.
Źródło: Bank Zachodni WBK
