Fuzaryjne więdnięcie pomidora – jak przewidzieć chorobę?

Fuzaryjne więdnięcie pomidora może spowodować znaczące straty w plonach. Zaś wczesne wykrycie pozwala je zmniejszyć i ograniczyć rozprzestrzenianie się choroby. Jak przewidzieć wystąpienie fuzariozy? Teraz jest na to sposób.

Izraelscy naukowcy opracowali innowacyjną metodę, pozwalającą przewidzieć fuzarynje więdnięcie pomidora jeszcze przed pojawieniem się objawów. Sprawdź, na czym polega.

Reklama

Sprawca fuzaryjnego więdnięcia pomidora

Fuzaryjne więdnięcie pomidora nazywane również fuzariozą zgorzelową pomidora jest chorobą wywoływaną przez Fusarium oxysporum. Ten patogen glebowy, występuje powszechnie na całym świecie i powoduje straty w uprawach wielu warzyw, w tym pomidorów, ogórków i papryki uprawianych pod osłonami. Choroba powoduje szkody w uprawach prowadzonych w glebie, ale również w podłożach inertnych.

Sprawca fuzarynego więdnięcia jest groźny na wszystkich etapach uprawy. Może zaatakować siewki lub rozsadę, powodując zgorzele. Jak również może pojawić się na późniejszych etapach wzrostu i rozwoju roślin, przyczyniając się do znacznych strat gospodarczych.

Wczesne wykrycie fuzaryjnego więdnięcia pozwala na ograniczenie strat i zapobiega rozprzestrzenianiu się choroby.

Wczesne wykrycie fuzaryjnego więdnięcia pozwala na ograniczenie strat i zapobiega rozprzestrzenianiu się choroby.

fot. Anna Maciejuk

Jakie są charakterystyczne objawy fuzariozy na pomidorach?

Charakterystycznym objawem porażenia roślin pomidora przez Fusarium oxysporum jest więdnięcie roślin. Rozpoczyna się ono od dolnych liści i zwykle bywa widoczne po jednej stronie rośliny. Zainfekowane rośliny są zahamowane we wzroście i stopniowo zamierają.

Typowym objawem choroby jest również ciemnobrązowe przebarwienie wiązek przewodzących widoczne na podłużnym przekroju łodygi w okolicy szyjki korzeniowej.

Choroba postępuje szybko i szybko się rozprzestrzenia. Wobec tego istotne znaczenie w ograniczeniu strat ma jak najwcześniejsze wykrycie zagrożenia.

Choroba powoduje straty nie tylko w uprawie pomidorów, ale również m.in. papryki uprawianej pod osłonami.

Choroba powoduje straty nie tylko w uprawie pomidorów, ale również papryki uprawianej pod osłonami.

fot. Anna Maciejuk

Jak przewidzieć fuzaryjne więdnięcie pomidora?

Tradycyjnie wykrywanie fuzaryjnego więdnięcia pomidora opiera się na ocenie wizualnej, na podstawie objawów. Tymczasem kiedy symptomy choroby są już zauważalne, zazwyczaj doszło już do poważnych szkód.

Naukowcy z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie opracowali nowatorską metodę wczesnego wykrywania fuzaryjnego więdnięcia pomidora, jeszcze zanim objawy staną się widoczne. Wykorzystano do tego zaawansowaną technologię, pozwalającą na stały monitoring tempa transpiracji roślin i zmiany ich biomasy. W badaniach zaobserwowano spadek tempa transpiracji na kilka dni lub nawet tygodni przed pojawieniem się jakichkolwiek objawów wizualnych fuzaryjnego więdnięcia pomidora.

Badanie to pokazuje, że procesy fizjologiczne związane z wodą mogą być wiarygodnymi, wczesnymi wskaźnikami infekcji. Byliśmy w stanie określić ilościowo, jak rośliny reagują na patogen na długo przed pojawieniem się tradycyjnych widocznych objawów choroby — powiedziała współautorka badania Shani Friedman.

Wczesne wykrycie sprawcy i ocena zagrożenia

Co więcej, metoda badawcza pozwala nie tylko wykryć chorobę na wczesnym etapie, ale również zmierzyć stopień zagrożenia, jakie patogen stanowi dla roślin. Dzięki temu naukowcy i rolnicy uzyskują przejrzyste dane liczbowe pozwalające określić agresywność patogenu w uprawie oraz ocenić, w jakim stopniu poszczególne odmiany pomidorów mogą zostać zaatakowane przez sprawcę choroby.

Współautor badań, profesor Menachem Moshelion, podkreślił, że proponowaną metodę można stosować nie tylko w przypadku pomidorów. Bowiem zspół badawczy z powodzeniem zastosował swoją metodę polegającą na monitorowaniu tempa transpiracji roślin również w przypadku chorób ziemniaka.

Nasze podejście otwiera możliwości monitorowania nie tylko pomidorów, ale także innych upraw rolnych. Wczesne wykrywanie chorób za pomocą monitoringu procesów fizjologicznych może znacznie zmniejszyć straty w uprawach i poprawić zrównoważone zarządzanie rolnictwem — powiedział profesor Menachem Moshelion.

Źródło: www.newsru.co.il

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *