Zaburzenia fizjologiczne na liściach i łodygach pomidora

Zaburzenia fizjologiczne, których objawy występują na liściach i łodygach pomidora, również powodują straty gospodarcze. Jednak na ogół są one mniejsze niż w przypadku wystąpienia zaburzeń dotyczących owoców pomidora.
Artykuł omawia różnorodne zaburzenia fizjologiczne dotyczące części nadziemnych pomidora, a przede wszystkim liści i pędów. Koncentruje się na przyczynach tych zaburzeń, do których należą m.in.: niedobór składników pokarmowych, niewykształcanie kwiatostanów, fitotoksyczność środków ochrony roślin oraz przemarzanie roślin.
Spis treści
Czynniki powodujące zaburzenia fizjologiczne na liściach i łodygach pomidora
Najczęstszymi zaburzeniami fizjologicznymi objawiającymi się na roślinach pomidora są:

Przemarznięcia na liściach pomidora
- niedobór składników pokarmowych;
- niewykształcanie kwiatostanów i pąków;
- fitotoksyczność środków ochrony roślin;
- przemarznięcie roślin.
Powody i objawy zaburzeń na roślinach pomidora
Niedobór nawozów | Objawy | Uwagi |
azot | zahamowany wzrost, najstarsze liście stają się bladozielone i przedwcześnie żółkną | rzadko występuje |
potas | chloroza pomiędzy nerwami, tkanki w porażonych miejscach z czasem zasychają, owoce są nierównomiernie wybarwione | nadmiar tego pierwiastka w glebie blokuje wapń |
fosfor | matowienie młodych liści, z czasem stają się one szarozielone, lub przybierają fioletowawy odcień. | składnik ten jest gorzej pobierany przy spadku temperatury podłoża |
wapń | sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców, w początkowym okresie wzrostu również nekrozy liści wierzchołkowych i zahamowanie wzrostu | |
magnez | chloroza międzyżyłkowa (nerwy są zielone, a tkanki pomiędzy nimi żółte) | zaleca się dokarmianie dolistne magnezem na początku kwitnienia i w początkowej fazie wzrostu owoców |

Zaschnięte brzegi liści w wyniku niedoboru wapnia
Niewykształcanie kwiatostanów i pąków może być spowodowane nawet krótkotrwałym przechłodzeniem plantacji do temperatury 10oC, a także zbyt wysoką temperaturą.
Objawy fitotoksyczności środków ochrony roślin mogą wystąpić z powodu błędów w stosowaniu chemicznych środków ochrony (najczęściej herbicydów) lub nieprawidłowego następstwa roślin. Należy zatem uważnie studiować etykiety herbicydów, by uniknąć efektu fitotoksyczności.
Przemarznięcie roślin w uprawie polowej powoduje zazwyczaj nagły spadek temperatury. Sadzenie rozsady pomidorów powinno być przeprowadzane w drugiej połowie maja, kiedy minie już ryzyko późnych przymrozków wiosennych. Sugeruje się też zebranie ostatnich owoców, nawet nie w pełni dojrzałych przed jesiennymi przymrozkami.
W celu pogłębienia wiedzy w temacie chorób, szkodników oraz ich zwalczania zapraszamy do przeczytania innych artykułów z działu warzywa polowe.
Właściwa diagnoza czynników sprawczych zaburzeń
Aby nie popełniać błędów diagnostycznych, rzutujących na właściwą ochronę pomidora, w wątpliwych przypadkach warto jest przekazać próbkę chorej rośliny profesjonalnym placówkom.
Występowanie problemu nieinfekcyjnych uszkodzeń pomidorów na świecie
Choroby fizjologiczne pomidora są znane na całym świecie. Ich duże nasilenie może występować w krajach o wysokim nasłonecznieniu i dużych wahaniach temperatury między dniem a nocą.
Zapobiegania zaburzeniom fizjologicznym roślin pomidora

Uszkodzenia pomidora przez herbicyd
Podstawą jest stosowanie nawożenia zgodne z wynikami analizy zasobności podłoży w makroelementy. Należy też przestrzegać zapisów w etykietach stosowanych środków ochrony roślin, nawet w uprawach poprzedzających produkcję pomidora. To gwarantuje prawidłową uprawę następczą. Bowiem zdarzały się przypadki uprawy pomidora po zbożach ozimych, w których stosowano jesienią herbicydy. Zboża te zlikwidowano z uwagi na zniszczenia przez okres zimowy, lecz herbicyd w podłożu był nadal aktywny i działał przeciwko roślinom dwuliściennym, jakim jest pomidor. Na roślinach były widoczne ewidentne objawy fitotoksyczności. Z kolei, by uniknąć zaburzeń związanych z niskimi temperaturami, należy dostosować terminy sadzenia pomidorów do długoterminowych prognoz pogodowych.
Czytaj również: Zaburzenia fizjologiczne owoców pomidora
