Zaburzenia fizjologiczne dotyczące owoców pomidora

Oprócz chorób powodowanych przez czynniki infekcyjne (wirusy, bakterie, grzyby), mnóstwo czynników nieinfekcyjnych powoduje zaburzenia fizjologiczne pomidora. Należą do nich m.in. niekorzystne warunki środowiskowe, nawożeniowe czy nawet błędy popełniane przez plantatorów.

Artykuł przedstawia przyczyny i objawy najczęściej występujących zaburzeń fizjologicznych w uprawie pomidorów, a objawiających się na owocach. Należą do nich takie choroby nieinfekcyjne, jak: sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców, oparzelizna owoców, spękania oraz puste przestrzenie w owocach. W zapobieganiu tym problemom duże znaczenia ma odpowiednie nawożenie i nawadnianie.

Reklama

Czynniki powodujące zaburzenia fizjologiczne

Najczęstszymi zaburzeniami fizjologicznymi, dotykającymi owoce pomidora są:

  • sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców;
  • oparzelizna owoców;
  • spękania owoców;
  • puste przestrzenie w owocach.

Przyczyny zaburzeń fizjologicznych na owocach pomidora

Bezpośrednią przyczyną suchej zgnilizny wierzchołkowej owoców jest niedobór wapnia. Najczęściej jest on wywołany złą gospodarką wodną w roślinie oraz utrudnionym pobie­raniem wapnia z podłoża. Z kolei oparzelizna owoców spowodowana jest intensywnym nasłonecznieniem plantacji. Dodatkowo wystąpieniu jej objawów na owocach sprzyja słabe ulistnienie niektórych odmian. Wówczas liście nie są w stanie zasłonić owoców przed ekspozycją słoneczną.

Spękania owoców następują głównie przy znacznych wahaniach temperatury i wilgotności. Nieregularne dostarczanie wody roślinom wzmaga ten proces. Zaś puste przestrzenie w owocach występują przy nadmiernym wzroście ścianek zewnętrznych owocu przy jednoczesnym niewykształconym miękiszu. Powodem tego zaburzenia są nadmierne wahania temperatury przy niedoborze potasu i magnezu w podłożu.

Objawy zaburzeń fizjologicznych

Objawy suchej zgnilizny wierzchołkowej wy­stępują na wierzchołku owocu/ Początkowo są widoczne jako szkliste, odbarwione plamy. Po pewnym czasie miejsca te czernieją i stają się lekko wgłę­bione, a miąższ brunatnieje. Oparzelizna słoneczna powoduje nieregularne plamy od strony nasłonecznienia owocu, zaś spękania są widoczne na całej powierzchni pomidora.

W celu pogłębienia wiedzy w temacie chorób, szkodników oraz ich zwalczaniu zapraszamy do przeczytania innych artykułów z działu warzywa polowe.

Właściwa diagnoza czynników sprawczych zaburzeń fizjologicznych

Diagnoza jest utrudniona z uwagi do podobieństwa objawów powodowanych przez infekcje patogenami. Dlatego warto powierzyć określenie sprawcy choroby profesjonalnym placówkom.

Straty gospodarcze powodowane przez choroby nieinfekcyjne

Sucha zgnilizna wierzchołków owoców powoduje straty w plonie w uprawie wielu odmian pomidorów. Bardziej podatne na jej wystąpienie są pomidory o wydłużonych owocach i tworzące zwisające grona, a także pomidory malinowe. Pozostałe zaburzenia fizjologiczne również mogą znacznie obniżyć plon, jeśli wystąpią w dużym nasileniu.

Problem nieinfekcyjnych uszkodzeń pomidorów na świecie

Choroby fizjologiczne dotyczące owoców pomidora są powszechne na całym świecie. Ich duże nasilenie może występować w krajach o wysokim nasłonecznieniu i dużych wahaniach temperatury między dniem a nocą.

Zapobiegania zaburzeniom

Producenci muszą być „czujni” na wystąpienie suchej zgnilizny wierzchołkowej, która może ujawnić się już na początku czerwca. Zapobieganie temu zaburzeniu polega na wła­ściwym nawożeniu i nawadnianiu uzależnionym od fazy rozwojowej roślin, stwarzaniu optymalnych warunków do rozwoju systemu ko­rzeniowego czy unikaniu uprawy odmian podatnych. Zapobiegawczo sugeruje się stosowanie dolistnie, w okresie wiązania owoców, płynnych nawozów o podwyższonej zawartości łatwo przyswajalnego wapnia. W przypadku oparzelizny słonecznej należy dobierać odmiany o dużym ulistnieniu. Pękanie owoców można ograniczyć racjonalnym nawadnianiem plantacji. Również nawożenie powinno być zbilansowane.

Czytaj również: Wczesne zbiory pomidora. Jak to zrobić, żeby zarobić?

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *