Najgroźniejsze choroby pomidora gruntowego. Jak je rozpoznać?
Jakie są najgroźniejsze choroby pomidora gruntowego? Warto, a nawet trzeba to wiedzieć. Bowiem wiedza ta pozwoli skutecznie chronić rośliny. Jest to ważne pod względem przyszłych zysków z uprawy.
Każdego roku głównym wyzwaniem w produkcji pomidorów w gruncie jest uzyskanie dobrej jakości oraz ekonomicznie opłacalnego plonu. Czynnikami limitującymi osiągnięcie tego celu mogą być szkodliwe agrofagi (chorobotwórcze grzyby, organizmy grzybopodobne, bakterie i szkodniki) pojawiąjące się corocznie w uprawach warzyw.
Spis treści
Zaraza ziemniaka na pomidorze
Sprawcą tej choroby pomidora gruntowego jest grzybopodobny organizm Phytophthora infestans. Patogen ten corocznie powoduje duże straty w uprawie pomidorów jak również ziemniaków. Co więcej, w skrajnych przypadkach może doprowadzić do całkowitej utraty plonu.
Wystąpienie tej choroby pomidora gruntowego oraz jej rozwój są ściśle uzależnione od przebiegu warunków pogodowych. Szybkiemu rozwojowi patogena sprzyjają intensywne opady deszczu, wysoka wilgotność powietrza i temperatura około 20ºC. W okresie długotrwałych upałów rozwój choroby może być zahamowany.
Objawy chorobowe na liściach widoczne są w postaci początkowo ciemnozielonych, wodnistych plam. Te natomiast dość szybko brunatnieją i rozszerzają się obejmując całe blaszki i ogonki liściowe. W warunkach optymalnych dla rozwoju tej choroby pomidora gruntowego, na spodniej stronie nekrotycznych plam można zauważyć szaro-biały nalot zarodnikowania P. infestans. Na łodygach obserwuje się rozległe brunatne nekrozy. Z kolei na owocach widoczne stają się brązowiejące plamy – zbrunatnienie tkanek sięga wgłąb miąższu. Owoce bardzo szybko gniją na roślinach, co eliminuje je ze sprzedaży.
Alternarioza na liściach i owocach pomidora
Jest powodowana przez grzyb Alternaria solani, który poraża różne gatunki roślin z rodziny psiankowatych. Zważywszy na to, jakie efekty wywołuje, choroba ta stanowi duże zagrożenie w okresie dojrzewania owoców. Optymalnymi warunkami dla rozwoju infekcji są wysoka wilgotność powietrza i temperatura powyżej 25ºC. Pierwsze objawy tej choroby pomidora gruntowego to suche, ciemnobrunatne i drobne plamy. Są widoczne na liściach. Plamy niekiedy mogą być ograniczone żółtą obwódką od zdrowej tkanki liścia. Powierzchnia plam jest strefowana z koncentrycznie ułożonymi pierścieniami. Przy dużym nasileniu choroby plamy zlewają się ze sobą, a liście zamierają i zasychają. Na owocach, powstają rozległe plamy, które pokrywają się ciemnym, aksamitnym nalotem trzonków i zarodników konidialnych.
Choroby pomidora gruntowego – antraknoza
Jest to choroba pomidora gruntowego, którą wywołuje grzyb Colletotrichum coccodes. Rozwojowi choroby sprzyja długo utrzymująca się wilgotność roślin, jak również duże wahania temperatury pomiędzy dniem i nocą. Patogen infekuje zarówno korzenie, łodygi, jak i owoce pomidorów. Na dojrzałych lub przejrzałych już owocach widoczne są jasnobrunatne, delikatnie wklęsłe, wodniste plamy ze strefowo ułożonymi acerwulusami.
W okresach opadów deszczu na plamach mogą pojawiać się łososiowe skupienia zarodników konidialnych. Na korzeniach i podstawie łodyg obserwuje się zgniliznę, która prowadzi do żółknięcia i więdnięcia roślin. Niekiedy objawy można obserwować także na liściach, w postaci drobnych, okrągłych plamek otoczonych żółtą obwódką. Wystąpienie choroby wywołuje dość duże straty w plonie owoców.
Szara pleśń na pomidorach gruntowych
Jej sprawcą jest polifagiczny grzyb Botrytis cinerea, który może wystąpić we wszystkich etapach produkcji pomidora. Rozwojowi tej choroby pomidora gruntowego sprzyja wysoka wilgotność powietrza oraz temperatura 15–18ºC. W wyniku infekcji na liściach i łodygach pomidora można zaobserwować brunatne nekrozy pokryte szaro-bezowym pylącym nalotem zarodników konidialnych grzyba. Plamy te przy sprzyjających warunkach pogodowych powiększają się. Następnie porażone tkanki obumierają. Z kolei liście zasychają.
B. cinerea jest też sprawcą mokrej zgnilizny owoców. Na powierzchni owoców tworzą się wodniste plamy. W warunkach wysokiej wilgotności bardzo szybko obejmują cały owoc i pokrywają się szarobrunatnym nalotem grzyba. Owoce gniją i opadają. Patogen ten może być także sprawcą widmowej plamistości. W konsekwencji, na niedojrzałych owocach pomidora gruntowego można zaobserwować drobne plamy z ciemniejszym środkiem i jaśniejszą pierścieniową obwódką.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!