Konferencja o higienie i bezpieczeństwie żywności

Na początku grudnia odbyła się specjalna konferencja poświęcona higienie i bezpieczeństwu żywności na terenie całej Unii.

Jakie standardy powinny być normą w całej Unii Europejskiej? Jak dbać o higienę i bezpieczeństwo żywności na terenie całej wspólnoty? – m.in. na te pytania starano się znaleźć odpowiedź podczas konferencji zorganizowanej pod honorowym patronatem Inspektora Głównego.

„Nowe standardy higieny i bezpieczeństwa żywności w UE” – to temat specjalnej konferencji, która odbyła się 2 grudnia.

Głównym celem konferencji było przedstawienie tendencji normalizacji w zakresie bezpieczeństwa żywności. Wśród wielu gości byli przedstawiciele firm spożywczych, urzędów kontroli żywności i jednostek certyfikujących.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi było reprezentowane przed podsekretarz stanu panią Ewę Lech. Jeden z referatów wygłosił Główny Inspektor, prof. Stanisław Kowalczyk. Wystąpił z prezentacją pt. „Nowe standardy jakości jako odpowiedź na zagrożenia w zakresie bezpieczeństwa żywności”.

Organizatorem spotkania był Polski Komitet Normalizacyjny.

Działy specjalne produkcji rolnej a składki KRUS: złóż oświadczenie!

Do 31 stycznia rolnicy prowadzący działy specjalne produkcji rolnej muszą złożyć w KRUS oświadczenie w celu wyliczenia wysokości składki!

17 stycznia 2017

Rolnik może już więcej dorobić bez utraty ubezpieczenia!

W życie weszły zmiany dotyczące ubezpieczenia społecznego rolników, sprawiające, że rolnicy będą mogli dorobić sobie więcej!

9 stycznia 2017

Sprzedaż ziemi rolnej: chwilowy zastój w obrocie

Czego możemy spodziewać się w najbliższym czasie na rynku ziemi rolniczej? Specjalnie dla agrofaktu wypowiadają się eksperci!

12 stycznia 2017