Hiszpańskie truskawki i borówki – plany produkcji jagodowych na nowy sezon
Hiszpańskie truskawki i borówki zaczynają plonować w odmiennych terminach, niż w Polsce, co nie oznacza, że nie są dla nas konkurencją. Niemniej jakość owoców dostarczanych na rynek jest w pełni porównywalna. Stali konsumenci wymagają, bez względu na dostawcę i porę roku, owoców premium. Wówczas doceniają dbałość producenta o towar, ale też przecież o klienta. Hiszpanie zwiększają powierzchnię upraw jednocześnie podnoszą poprzeczkę odnośnie do jakości owoców jagodowych.
Hiszpańskie truskawki i borówki z rozpoczynających się wkrótce zbiorów będą nieźle plonowały i wykazywały dobrą jakość – opiniują członkowie stowarzyszenia Berry Freshuelva. Pomimo lokalnych szkód na zachodnim wybrzeżu, który spowodował deszcz, miał on w innych rejonach pozytywny wpływ na kształtowanie się tegorocznych plonów jagodowych. Jak poinformowało stowarzyszenie, wysoka temperatura, która wystąpiła po obfitych opadach, pozwoliła zakończyć sadzenie truskawek do połowy listopada. Niestety chłodny początek grudnia opóźnia zbiór pierwszych wolno dojrzewających owoców z nieco wcześniejszych nasadzeń.
Spis treści
Hiszpańskie truskawki i borówki – produkcja w 2021 r. wzrosła
Firma Freshuelva zwraca uwagę na hiszpańskie truskawki i borówki w prowincji przy mieście Huelva. Jak zaznaczyła, tamtejsza powierzchnia upraw wynosi łącznie 11 740 ha – czyli podobnie jak w ubiegłym sezonie. Przy czym w Huelvie areał truskawki w 2021 r. wynosi 1 167 ha, czyli o 1% więcej niż w ubiegłym roku. Przechodząc do powierzchni uprawy borówek, wzrosła ona o 6,7%. Oznacza to, że w porównaniu z poprzednim sezonem jest uprawiana na 3 532 ha. Nasadzenia borówek zwiększają się z roku na rok, ponieważ coraz więcej plantatorów wybiera tę uprawę, jako uzupełniającą do truskawek. Według Berry Freshuelva, plantacje borówki wykazują duży stopień zróżnicowania odmianowego, a hodowcy inwestują w kreacje wczesnosezonowe, które pozwalają wejść na rynek z towarem już na początku stycznia.
Spadek produkcji innych hiszpańskich owoców
Pomimo zwiększonej powierzchni upraw truskawki, a także borówki, na hiszpańskim rynku zauważalny jest spadek produkcji innych owoców tj.:
• maliny – powierzchnia upraw tych owoców zmniejszyła się o 8,1% w porównaniu do ubiegłego roku. Areał nasadzeń maliny w 2021 r. wyniósł 1 902 ha.
• jeżyny – ich produkcja spadła do 139 ha. Oznacza to spadek o 4% w porównaniu do ubiegłego roku.
Hiszpańskie truskawki i borówki w starciu z konkurencją
Tak zwane ogółem owoce jagodowe to w hiszpańskiej produkcji ogrodniczej pula towaru, która ucierpiała najbardziej przez konkurencję z dostawcami na nasz kontynent spoza Unii Europejskiej.
Freshuelva donosi, że powyższe decyzje odnośnie do powierzchni upraw odzwierciedlają trend w kierunku większej dywersyfikacji. Stawia głównie na hiszpańskie truskawki i borówki, co gwarantuje Huelvie obecność na rynku praktycznie przez dziewięć miesięcy w roku.
Są to bowiem owoce przez konsumentów najbardziej poszukiwane, na których produkcję głównie stawia nacisk. Jakość i świeżość towaru przeznaczanego na rynki krajów europejskich to walor, w porównaniu z konkurencyjnymi owocami transportowanymi z odległych kontynentów.
Reasumując – hiszpańskie truskawki i borówki na razie konkurują z owocami z półkuli południowej. Niemniej różnorodność odmianowa sprawia, że plony z polskich plantacji zazębią się z hiszpańskimi. Wzrost produkcji w tym zachodnim kraju nie rokuje więc dobrze dla reszty producentów europejskich, w tym dla nas. Musimy zadbać o jakość. Już teraz warto pomyśleć o optymalnych rozwiązaniach, mając na uwadze znaczne wzrosty cen środków produkcji.
źródło: fruitnet.com
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!