Innowacje oraz wyzwania we współczesnym rolnictwie

Firma Osadkowski-Cebulski Sp. z o.o. jak co roku zorganizowała cykl przedsezonowych konferencji rolniczych. Innowacje oraz wyzwania we współczesnym rolnictwie były tegorocznym tematem głównym spotkań z rolnikami.

W wiosennych spotkaniach zorganizowanych w Legnicy, Złotoryi, Zgorzelcu, Głogowie i Zielonej Górze uczestniczyło ponad 600 rolników. Doradcy firmy Osadkowski-Cebulski oraz specjalnie zaproszeni eksperci omawiali najnowsze trendy na nadchodzący sezon. Przedstawiali także wyzwania we współczesnym rolnictwie, z którymi słuchacze wkrótce będą musieli zmierzyć się w praktyce. Patronat medialny nad wydarzeniem sprawowały portale AgroFakt.pl oraz forum AgroFoto.pl

Wyzwania we współczesnym rolnictwie — innowacje w ochronie zbóż

Ilona Walasek-Furman Osadkowski-Cebulski Sp. z o.o. wraz z Adamem Szepielą, SYNGENTA Polska oraz Szymonem Struzikiem, BASF Polska prezentowali technologię ochrony zbóż podczas zbliżającego się milowymi krokami sezonu. Technologia ta oparta jest na 7 różnych i niepowtarzających się substancjach czynnych, uzupełniających się mechanizmami, mobilnością i szybkością działania.

 

Podkreślali, że rozwiązanie to eliminuje zagrożenie związane z budową odporności patogenów na często powtarzające się substancje czynne. Mariusz Salawa, z firmy Osadkowski-Cebulski wspomniał, że coraz większą rolę w rolnictwie odgrywa biologia i przedstawił wyniki doświadczeń przeprowadzanych z wykorzystaniem preparatów mikrobiologicznych zawierających bakterie.

Odporność chwastów na herbicydy — narastający problem

Biorąc pod uwagę ciągle ograniczany dostęp substancji czynnych na rynku europejskim, rolnicy muszą się liczyć z coraz większymi problemami w chemicznej walce z chwastami. Prof. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, dr hab. Łukasz Sobiech poruszył zagadnienie odporności chwastów na herbicydy. Patrząc na sytuację w południowo-zachodniej Polsce, skupił się na rosnącej odporności wyczyńca polnego oraz chabra bławatka. Profesor Sobiech przypomniał również „złote zasady” przeprowadzania zabiegów herbicydowych. Konkretnie, aby zabieg był najbardziej skuteczny, potrzebne są:

  • odpowiednia temperatura podczas i po zabiegu,
  • odpowiednie nasłonecznienie podczas zabiegu,
  • nieprzekraczanie fazy rozwojowej chwastów,
  • stosowanie adjuwantów.

Racjonalne nawożenie jako kolejne wyzwanie we współczesnym rolnictwie

Z prof. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, dr hab. Witoldem Szczepaniakiem rozmawialiśmy o aplikacji azotu na plantacjach pszenicy ozimej i jęczmienia ozimego. Jak zauważa ekspert, na plantacjach słabiej rozkrzewionych należy zastosować nawozy, które w swoim składzie mają dużą ilość azotu w formie azotanowej.

Nikt nam nie gwarantuje, że woda dostępna do tej pory, za jakiś czas się nie skończy. Teraz musimy zabezpieczyć dostęp azotu dla roślin podczas fazy strzelania w źdźbło. Między innymi dlatego, aby nie dopuścić do zagłodzenia roślin. Gdyż w takiej sytuacji zareagowałyby redukcją pięterek w kłosie. W rezultacie doszłoby do utraty plonu — radził Witold Szczepaniak

Międzyplony w uprawie bezorkowej

Wyzwaniem we współczesnym rolnictwie jest niewątpliwie zagadnienie uprawy. Wciąż zwierają się dwie szkoły — pełnej uprawy gleby i uprawy bezorkowej.  Dr hab. Tomasz Piechota, prof. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, podczas konferencji podjął temat międzyplonów w uprawie bezorkowej. Podkreślał, że gleba to podstawowy środek do produkcji rolnej. Przy czym trzy zasadnicze filary utrzymania zdrowej gleby obejmują: dużo pokrycia, mało uprawy roli i dużą bioróżnorodność. Ważny jest staranny dobór i wykonanie zabiegów uprawowych. Międzyplony to nie tylko ochrona gleby przed erozją gleby, ale to również produkcja „zielonego nawozu”. Według prelegenta ważna jest inwestycja w glebę i mądre nią gospodarowanie.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

TO JEST NIEWIARYGODNEZobacz SPRAWDŹ WYNIKI BADAŃ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *