Jak prawidłowo poić bydło?

Download PDF

Aby produkcja mleka utrzymywała się na wysokim poziomie, należy nie tylko właściwie karmić, ale też odpowiednio poić bydło. Niedobór wody może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, a ilość podawanych płynów zależy od wielu czynników. O czym należy więc pamiętać, by pojenie bydła odbyło się bez błędów?

Krowy potrzebują różnych ilości wody w zależności od wieku, okresu laktacji, intensywności produkcji w danym gospodarstwie. Jest też oczywiste, że latem podczas dużych upałów, zapotrzebowanie zwierząt na wodę znacznie rośnie. Cielęta w pierwszym miesiącu życia potrzebują ok. 5–8 l wody. Krowy w szczycie laktacji potrzebują ok. 50–120 l, natomiast zapotrzebowanie na wodę krów zasuszonych zwykle nie przekracza 50 l dziennie.

jak poić bydło

Najlepsze są poidła stale zaopatrzone w świeżą wodę o odpowiedniej temperaturze. Zwierzęta piją wtedy tyle, ile akurat potrzebują, co przekłada się też na zwiększone pobieranie paszy.

W jaki sposób poić bydło?

Niewskazane jest pojenie jednorazowe, gdyż krowy pobierają wtedy dużo mniej wody niż wtedy, gdy mają do niej zapewniony stały dostęp. Najlepsze są poidła stale zaopatrzone w świeżą wodę o odpowiedniej temperaturze. Zwierzęta piją wtedy tyle, ile akurat potrzebują, co przekłada się też na zwiększone pobieranie paszy. Stały dostęp do wody jest więc bardziej opłacalny z punktu widzenia ekonomiki produkcji. Trzeba również pamiętać, że dostęp do wody powinny mieć zarówno krowy przebywające w oborze, jak i wypasane na pastwisku.

Trzeba również pamiętać, że równie ważna, co ilość wody, jest też jej jakość. Nie może pochodzić z niesprawdzonych źródeł, zanieczyszczonych zbiorników wodnych czy studni, z których woda nie była badana. Zanieczyszczona woda może bowiem powodować sporo dolegliwości zdrowotnych i obniżać wydajność mleczną w gospodarstwie. Na przykład woda zanieczyszczona azotanami i azotynami pochodzącymi z nawozów może powodować silne zatrucia u krów, których następstwem może być nawet ich padnięcie. Najlepiej, aby woda pochodziła z ujęcia wodociągowego. Powinna być bez zapachu, smaku i koloru, a jej odczyn powinien być zasadowy.

 

Zobacz koniecznie:

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o