Jak zrobić kiszonkę z trawy? Filmowy raport z pola

Uzyskanie wysokiej jakości paszy objętościowej to cel każdego hodowcy bydła. Podpowiadamy jak zrobić kiszonkę z trawy w kilku prostych krokach!

Drobne błędy przy produkcji paszy objętościowej z trawy mogą zaważyć na jej jakości. Dlatego w dzisiejszym odcinku Raportu z pola znajdziecie kilka prostych zasad, które pomogą w uzyskaniu wysokiej jakości kiszonki z trawy.

Więcej w materiale wideo:

Reklama

Termin zbioru trawy – wyznacz go prawidłowo

Odwiedziliśmy gospodarstwo na Dolnym Śląsku podczas zbioru trawy na kiszonkę. Sprawdziliśmy jak przebiegają poszczególne jego etapy oraz jak je należy przeprowadzić, aby uzyskać wysokiej jakości paszę objętościową dla bydła. Jednym z najważniejszych etapów jest prawidłowe wyznaczenie terminu koszenia traw. – Termin zbioru pierwszego pokosu wyznacza także moment kolejnych zbiorów. Trawy na kiszonkę należy kosić gdy dominujące w runi trawy zaczynają się kłosić. W tym stadium rozwojowym zawierają one najwięcej cukrów. Jeśli przeoczymy ten moment lub warunki pogodowe nie pozwolą na zbiory należy się liczyć ze zwiększeniem zawartości włókna surowego. – mówił Daniel Biernat.

Wysokość koszenia wpływa na jakość paszy

dobrze rozdrobniona sieczka z trawy

Sieczka z trawy powinna być odpowiednio rozdrobniona

fot. Daniel Biernat

Wysokość koszenia to kolejny istotny element przy zbiorze traw na kiszonkę. Wydawać by się mogło, że tak prosty element nie ma wpływu na jakość paszy. Nic bardziej mylnego, zbyt nisko skoszona trawa może przyczynić się do pogorszenia jakości paszy. – Istotnym elementem jest wysokość koszenia. Optymalna wysokość powinna wynosić od 5-7 cm. Zbyt niskie koszenie może spowodować pogorszenie jakości paszy.

Nisko skoszona zielonka może zostać zabrudzona ziemią lub szkodliwymi drobnoustrojami, które przekładają się na gorsze zakiszanie. – dodał Daniel Biernat.

Kiedy zbierać trawę na kiszonkę?

Zielonka do zakiszania powinna zawierać minimum 30 % suchej masy, aby uniknąć wyciekania soków kiszonkowych z silosu i zapobiec procesowi fermentacji masłowej. – Prawidłowo dosuszona zielonka przed zbiorem powinna oddawać wilgoć podczas skręcania w dłoniach i nie kruszyć się. Jeśli nasze ręce po skręceniu będą wilgotne materiał będzie zawierał ok. 30 % suchej masy. – mówił Daniel Biernat.

transport trawy

Trawa po skoszeniu powinna być od razu zwieziona na silos, gdzie następnie jest odpowiednio ubijana

fot. Daniel Biernat

Pomiędzy koszeniem a zbiorem na kiszonkę i umieszczeniem zebranej trawy na pryzmie upłynęło 24 godzin. Sieczka także powinna zostać pocięta na kawałki odpowiedniej długości, optymalnym zakresem jest 6-8 cm przy 30 % zawartości suchej masy. Im wyższy udział suchej masy tym sieczka powinna być drobniejsza i pocięta na kawałki 3-4 cm.

Jak zrobić kiszonkę z trawy?

Kolejnym istotnym elementem w przypadku zbioru trawy na kiszonkę jest dodatek biologicznych dodatków kiszonkarskich. Pamiętajmy, że trawy mają mniejszą zawartość cukrów w porównaniu z kukurydzą, więc ich dodatek znacznie ułatwia zakiszanie takiego materiału. Dodatek zakiszaczy zawierających w swoim składzie dobroczynne bakterie kwasu mlekowego wspomaga proces fermentacji.

Stosowanie zakiszaczy zawierających w swoim składzie dobroczynnych bakterii wspomaga uzyskanie wysokiej jakości paszy objętościowej 

Ponad to bakterie obniżają pH zakiszanej masy, co chroni kiszonkę przed rozwojem niechcianych mikroorganizmów, bakterii gnilnych, pleśni oraz grzybów.

Bonsilage ekspert w zakiszaniu trawy

Zakiszaczem odpowiednim do podwiędniętej do około 30 -35 % suchej masy traw jest Bonsilage Plus. Zawiera on zarówno homo – jak i heterofermentacyjne szczepy bakterii co zapewnia powstanie dużej ilości kwasu mlekowego, a szczególnie octowego, który doskonale konserwuje kiszonkę. Zabezpiecza przed rozwojem pleśni , grzybów i drożdży tym samym chroniąc ją przed zagrzewaniem. Jeśli warunki pogodowe uniemożliwiają podsuszenie zielonej masy to należy zebrać ją w odpowiedniej fazie wzrostu tuz przed kłoszeniem. Wtedy taką bardziej mokrą kiszonkę o suchej masie poniżej 30 % zabezpieczamy specjalnym zakiszaczem Bonsilage FORTE , który uchroni ją przed szkodliwymi bakteriami Clostridium i fermentacją masłową.

– Pamiętajmy odpowiednio zebrana zielonka oraz dodatek wspomnianych zakiszaczy z pewnością przyczyni się do uzyskania wysokiej jakości paszy objętościowej.  Dziękuję za uwagę i zapraszam na następny Raport z pola. Do zobaczenia – podsumował Daniel Biernat.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *