Jak przygotować kiszonkę? Skuteczny zakiszacz do kukurydzy. Raport z pola

Kiszonka z kukurydzy to niezwykle cenna pasza. Jednak aby była wartościowa i długo zachowywała swoje właściwości, powinna być przygotowana w odpowiedni sposób. Starania o jej wysokie parametry, zaczynają się na długo przed rozpoczęciem zakiszania. Ważny jest wybór odmiany i prowadzenie plantacji, ale przede wszystkim termin zbioru i wreszcie samo zakiszanie. O czym pamiętać przygotowując kiszonkę i dlaczego warto dodać zakiszacz do kukurydzy?
Zanim przystąpimy do zbioru kukurydzy na kiszonkę, warto przypomnieć sobie podstawowe reguły dotyczące tej operacji. Pozwoli to na wyeliminowanie błędów, które mogą skutkować obniżeniem wartości przygotowanej paszy.
Spis treści
Kiedy kosić kukurydzę na kiszonkę?

Dla prawidłowego procesu zakiszania i wartości paszy niezwykle ważny jest odpowiedni termin zboru kukurydzy.
Termin zbioru kukurydzy na kiszonkę jest niezwykle istotny. Niekorzystne jest zarówno jego przyspieszenie jak i opóźnienie. Przedwcześnie zebrana kukurydza będzie miała niską zawartość skrobi. W efekcie nie wykorzystamy jej potencjału, i wyprodukujemy paszę o obniżonej wartości energetycznej. Jeżeli zaś będziemy czekać zbyt długo, zmniejszy się strawność liści i łodyg. Dodatkowym problemem przy opóźnionym zbiorze jest nadmierne wysuszenie sieczki. Utrudnia ono właściwe przygotowanie kiszonki. Optymalny termin zbioru kukurydzy na kiszonkę, to moment kiedy zawartość suchej masy zawiera się w przedziale 30 – 35 %.
Jak właściwie przygotować kiszonkę? Zakiszacz do kukurydzy
Aby proces zakiszania przebiegał właściwie, musimy stworzyć warunki beztlenowe. W przeciwnym wypadku dojdzie do innych, niekorzystnych reakcji w pryzmie. Mówiąc potocznie, zebrany materiał będzie się psuł. Aby tego uniknąć, nie powinniśmy opóźniać zbioru, by sieczka nie była przesuszona. Ponadto należy dokładnie ugniatać kolejne warstwy dokładane do silosu, w celu pozbycia się powietrza. Ważne jest także, abyśmy tak prowadzili prace, by nie zanieczyścić zakiszanego materiału ziemią. Aby ograniczyć ryzyko rozwoju pleśni i drożdży w pryzmie, warto zastosować Biosilac Żółty. Jest to skuteczny zakiszacz do kukurydzy, który poprawia stabilność tlenową kiszonki i wspiera przygotowanie paszy o wysokich parametrach. Zakiszacz do kukurydzy Biosilac Żółty jest preparatem bakteryjnym poprawiającym smakowitość kiszonki i zapewniającym jej wysoką jakość oraz wartość pokarmową.
Zobacz Raport z pola poświęcony przygotowaniu kiszonki:
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.
