Jaki jest udział rolnictwa ekologicznego w UE?

Udział rolnictwa ekologicznego w UE wykazuje od kilku lat stałą tendencję. Eurostat opublikował właśnie najnowsze dane na ten temat. Zatem jaki jest udział rolnictwa ekologicznego w UE?

Najnowsze dane opublikowane przez Eurostat wykazują, że w ostatnich latach udział rolnictwa ekologicznego w UE ciągle wzrasta. Ze względu na spory udział obszarów podlegających konwersji, można uznać, że ta dynamika pozostanie utrzymana także w kolejnych latach. Jak więc kształtuje się udział rolnictwa ekologicznego w UE?

Reklama

Obszary ekologiczne w UE

Jako całkowitą powierzchnię upraw ekologicznych uznaje się obszary podlegające konwersji oraz powierzchnie certyfikowane. Obszary podlegające konwersji to takie, które przechodzą 2–3-letni (w zależności od uprawy) okres przemiany z upraw tradycyjnych do certyfikowanych — ekologicznych.

W większości krajów UE odnotowana jest przewaga obszarów ekologicznych posiadających certyfikaty. W krajach takich jak: Malta, Szwecja, Holandia, Belgia, Estonia, Czechy, Finlandia czy Dania jako obszary certyfikowane zgłoszono ponad 90% powierzchni gruntów użytkowanych pod uprawy ekologiczne. Po przeciwnej stronie zestawienia, a więc kraje z najniższym odsetkiem obszarów certyfikowanych znajdują się: Rumunia, Grecja, Bułgaria i Portugalia. W tym ostatnim kraju, dzięki wsparciu krajowych ośrodków, w latach 2020–2022, nastąpił dziesięciokrotny wzrost obszarów w trakcie konwersji. Takie działania mogą zapobiec stagnacji w rozwoju udziału rolnictwa ekologicznego w UE.

Powierzchnia upraw ekologicznych w UE

Według danych opublikowanych przez Eurostat w latach 2012–2022 wzrost powierzchni upraw ekologicznych na terenie UE wzrósł o 79% (7,4 mln ha). Największy udział powierzchni upraw ekologicznych w UE ma Francja. Ściślej mówiąc, wynosił on 17% całkowitej powierzchni takich gruntów w UE.

Zatem w pierwszej czwórce, która równocześnie stanowi łącznie 56% obszaru upraw ekologicznych UE znajdują się: Francja i Hiszpania (oba kraje mają około 2,7 mln ha powierzchni upraw ekologicznych), Włochy (2,3 mln ha) oraz Niemcy (1,6 mln ha).

Zmiana powierzchni upraw ekologicznych na terenie poszczególnych krajów także wzrosła. Największy wzrost powierzchni upraw ekologicznych odnotowano w Chorwacji. Wzrost obszaru upraw ekologicznych wzrósł tam czterokrotnie. Następnie dużymi zmianami mogą pochwalić się także: Portugalia (+278%), Bułgaria (+182%), Francja (+179%), Węgry (+145%), Rumunia (+123%) oraz Włochy (+101%).

Ekologiczna produkcja organiczna

Ekologiczne użytki rolne w UE są wykorzystywane pod uprawy zbóż i warzyw, pastwiska i łąki, a także pod uprawy trwałe — sady, plantacje, winnice.

W roku 2022 ekologiczne uprawy roślinne zdominowały większość całkowitej powierzchni upraw ekologicznych w Finlandii (98%), Danii (80%), Szwecji (77%) oraz w Polsce (73%).

W 11 krajach UE powierzchnia ekologicznych pastwisk i łąk zajmowała większość całkowitego obszaru upraw ekologicznych. Przewagę odnotowano w Irlandii (88%), Czechach (81%) oraz Słowenii (79%).

Powierzchnia trwałych upraw ekologicznych jest zdecydowanie najmniejszą grupą w rolnictwie ekologicznym. W 16 krajach UE obszar ekologicznych upraw trwałych stanowił mniej niż 5% całkowitej powierzchni upraw ekologicznych. Mimo to jest kilka państw, w których udział upraw trwałych w rolnictwie ekologicznym jest większy. Mowa tutaj o Cyprze (38%), Malcie (36%) oraz Hiszpanii (20%).

Pośród ekologicznej produkcji zbóż oraz warzyw w UE na prowadzenie wysuwa się Szwecja. Odnotowano tam najwyższy udział wśród krajów UE. W przypadku zbóż jest to 7,0% całkowitej produkcji zbóż, zaś gdy mowa o warzywach, udział produkcji wynosi 19,2%. Na kolejnych miejscach plasują się w uprawach zbóż: Estonia oraz Włochy. Natomiast w uprawach warzyw — Niemcy i Włochy.

Jaka jest przyszłość unijnego rolnictwa ekologicznego?

Jednym z celów strategii Komisji Europejskiej „od pola do stołu” jest wsparcie rozwoju obszarów rolnictwa ekologicznego. Zgodnie z założeniami tej strategii do 2030 r. udział powierzchni rolnych rolnictwa ekologicznego w UE ma wynieść 25%.

Jednak czy to się uda zrealizować? Otóż już europejski lider produkcji ekologicznej wycofuje się z tego kierunku. Mianowicie Francja pierwotne cele dotyczące przeznaczenia 15% powierzchni użytków rolnych pod uprawy ekologiczne zniosła. Rząd francuski powoli wycofuje się z dotowania rolnictwa ekologicznego, ograniczając corocznie wydatki. Obecnie 10,7% Francji to gospodarstwa ekologiczne. Podczas gdy Niemcy mają ich co najmniej 11,2%, Włochy — 17,9%. Na szczycie znajduje się Austria z 27,5% rolnictwa ekologicznego. Jednak zwróćmy uwagę, że właśnie w Austrii wlicza się w te powierzchnie wszystkie wysokogórskie hale. Na ogólną powierzchnię tego kraju, w porównaniu z pozostałymi (Francja, Włochy, Niemcy czy Polska), łatwo uzyskać taki wynik.

Źródło: ec.europa.eu

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *