Jakie ceny bydła? Kłopoty branży w dobie koronawirusa

Producenci mięsa wołowego biją na alarm! Chcą niezwłocznego zatrzymania importu mięsa wołowego z Ameryki Południowej oraz rozpoczęcia interwencyjnego skupu i przechowywania mięsa. Po wybuchu epidemii koronawirusa na branżę spadły ogromne kłopoty – jakie ceny bydła?

Na rynku bydła zauważalne są wyraźne spadki cen. Wszystko przez zaburzenia w dostawach do Włoch, a także spadek sprzedaży w gastronomii z powodu ograniczeń wprowadzanych w walce z koronawirusem. Włochy to największy odbiorca mięsa wołowego z Polski (23 proc. ubiegłorocznego eksportu) oraz bydła żywego.

Dalsze kształtowanie się cen uzależnione będzie od tempa odbudowy sprzedaży na rynek włoski, co z uwagi na sytuację w tym kraju, prawdopodobnie będzie utrudnione w ciągu najbliższych miesięcy – podaje Agro Navigator PKO BP.

Rady Sektora Wołowiny zwróciła się z pismem do unijnego komisarza ds. rolnictwa Janusza Wojciechowskiego. Zwróciła uwagę na ogromne kłopoty jakie spotkały polskich producentów wołowiny po wybuchu epidemii koronawirusa. Związane są z utrudnieniami w handlu na wspólnym rynku oraz w jej eksporcie – podaje Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Reklama

Sprawdzamy, jakie ceny bydła utrzymują się na rynku

jakie ceny bydła

Na rynku bydła zauważalne są wyraźne spadki – jakie ceny bydła?

80 proc. polskiej produkcji mięsa wołowego trafia poza Polskę. Jednak wprowadzone ograniczenia z powodu koronawirusa, trudności transportowe i logistyczne uniemożliwiają obecnie sprzedaż mięsa na unijnym rynku. A także eksport mięsa do państw trzecich.

Dlatego producenci wołowiny zwrócili się do Komisji Europejskiej z wnioskiem o przygotowanie się do rozpoczęcia interwencyjnego skupu i przechowywania mięsa.

Według Rady Sektora Wołowiny interwencja w obecnej sytuacji jest konieczna. Nie można czekać, aż ceny spadną poniżej progu referencyjnego, który formalnie daje możliwość rozpoczęcia takich działań.

Dlatego też zakup interwencyjny mięsa wołowego może być zarówno znakomitym stabilizatorem sytuacji rynkowej, jak i stworzyć możliwości zmagazynowania tego mięsa jako rezerw – napisał w liście do komisarza J. Wojciechowskiego Jerzy Wierzbicki przewodniczący Rady Sektora Wołowiny.

Jakie ceny bydła? Na rynku załamanie cen

Według Rady Sektora Wołowiny problemy na rynku potęguje zarzucanie Europy tanią wołowiną z Ameryki Południowej. W trakcie negocjacji UE z krajami Mercosur Copa-Cogeca wielokrotnie zwracała uwagę na zagrożenie ze strony Brazylii, która destabilizuje rynek szlachetnych elementów takich jak polędwica, antrykot, rostbef adresowanych głównie na rynek HORECA.

Teraz mamy do czynienia z praktycznym załamaniem się cen elementów adresowanych na ten rynek w wyniku zamknięcia restauracji i barów. W krótkiej perspektywie doprowadzi to do masowego mrożenia tych elementów przez przetwórców. Gdyż ich sprzedaż po aktualnych cenach rynkowych wygenerowałaby stratę w zakładach mięsnych. Kolejnym efektem tej spirali będzie zmniejszenie ubojów i spadek ceny skupu – informuje Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych

Źródło: Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych/ Agro Navigator PKO BP

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *