Jakie ceny bydła? Kłopoty branży w dobie koronawirusa
Producenci mięsa wołowego biją na alarm! Chcą niezwłocznego zatrzymania importu mięsa wołowego z Ameryki Południowej oraz rozpoczęcia interwencyjnego skupu i przechowywania mięsa. Po wybuchu epidemii koronawirusa na branżę spadły ogromne kłopoty – jakie ceny bydła?
Na rynku bydła zauważalne są wyraźne spadki cen. Wszystko przez zaburzenia w dostawach do Włoch, a także spadek sprzedaży w gastronomii z powodu ograniczeń wprowadzanych w walce z koronawirusem. Włochy to największy odbiorca mięsa wołowego z Polski (23 proc. ubiegłorocznego eksportu) oraz bydła żywego.
– Dalsze kształtowanie się cen uzależnione będzie od tempa odbudowy sprzedaży na rynek włoski, co z uwagi na sytuację w tym kraju, prawdopodobnie będzie utrudnione w ciągu najbliższych miesięcy – podaje Agro Navigator PKO BP.
– Rady Sektora Wołowiny zwróciła się z pismem do unijnego komisarza ds. rolnictwa Janusza Wojciechowskiego. Zwróciła uwagę na ogromne kłopoty jakie spotkały polskich producentów wołowiny po wybuchu epidemii koronawirusa. Związane są z utrudnieniami w handlu na wspólnym rynku oraz w jej eksporcie – podaje Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Spis treści
Sprawdzamy, jakie ceny bydła utrzymują się na rynku
80 proc. polskiej produkcji mięsa wołowego trafia poza Polskę. Jednak wprowadzone ograniczenia z powodu koronawirusa, trudności transportowe i logistyczne uniemożliwiają obecnie sprzedaż mięsa na unijnym rynku. A także eksport mięsa do państw trzecich.
Dlatego producenci wołowiny zwrócili się do Komisji Europejskiej z wnioskiem o przygotowanie się do rozpoczęcia interwencyjnego skupu i przechowywania mięsa.
Według Rady Sektora Wołowiny interwencja w obecnej sytuacji jest konieczna. Nie można czekać, aż ceny spadną poniżej progu referencyjnego, który formalnie daje możliwość rozpoczęcia takich działań.
– Dlatego też zakup interwencyjny mięsa wołowego może być zarówno znakomitym stabilizatorem sytuacji rynkowej, jak i stworzyć możliwości zmagazynowania tego mięsa jako rezerw – napisał w liście do komisarza J. Wojciechowskiego Jerzy Wierzbicki przewodniczący Rady Sektora Wołowiny.
Jakie ceny bydła? Na rynku załamanie cen
Według Rady Sektora Wołowiny problemy na rynku potęguje zarzucanie Europy tanią wołowiną z Ameryki Południowej. W trakcie negocjacji UE z krajami Mercosur Copa-Cogeca wielokrotnie zwracała uwagę na zagrożenie ze strony Brazylii, która destabilizuje rynek szlachetnych elementów takich jak polędwica, antrykot, rostbef adresowanych głównie na rynek HORECA.
– Teraz mamy do czynienia z praktycznym załamaniem się cen elementów adresowanych na ten rynek w wyniku zamknięcia restauracji i barów. W krótkiej perspektywie doprowadzi to do masowego mrożenia tych elementów przez przetwórców. Gdyż ich sprzedaż po aktualnych cenach rynkowych wygenerowałaby stratę w zakładach mięsnych. Kolejnym efektem tej spirali będzie zmniejszenie ubojów i spadek ceny skupu – informuje Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych
Źródło: Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych/ Agro Navigator PKO BP