Koronawirus a ceny mięsa

Download PDF

Pomimo pandemii koronawirusa produkcja żywca wieprzowego odbywa się bez większych zakłóceń – informuje KZP-PTCH-Pol-Pig. Jak zapewniają producenci mięsa nie zabraknie, choć przyznają, że dużym wyzwaniem dla branży może być kwarantanna. Jak obecna sytuacja wpłynęła na ceny wieprzowiny?

Koronawirus a ceny mięsa – jak pandemia wpłynie na notowania żywca? Branża mięsna spodziewa się, że koronawirus ograniczy robienie zakupów, które nie są niezbędne i pierwszoplanowe. Jednak konsumenci nie zrezygnują z kupowania żywności (w tym wieprzowiny). Wręcz przeciwnie – informacje o rosnącej liczbie chorych sprawiły, że w ostatnich dniach Polacy robili wzmożone zakupy. W rezultacie mogą wystąpić przejściowe zakłócenia płynności dostaw żywności do placówek handlowych. Jak podaje KZP-PTCH- Pol-Pig, w stosunku do ubiegłego tygodnia cena skupu w monitorowanych krajowych ubojniach spadła średnio o 22 groszy za kilogram (wbc).

W związku z pojawiającymi, się zwłaszcza w mediach społecznościowych informacjami o braku żywności, gromadzeniu zapasów itd. chciałbym zapewnić w imieniu organizacji zrzeszających hodowców i producentów trzody chlewnej reprezentujących 25 proc. rynku, że produkcja żywca wieprzowego odbywa się bez większych zakłóceń – zapewnia Aleksander Dargiewicz z KZP-PTCH-Pol-Pig.

Kwarantanna wyzwaniem dla branży

Jednak dużym wyzwaniem dla branży może okazać się obowiązkowa kwarantanna, w przypadku, gdy dotknie ona pracowników bezpośrednio obsługujących zwierzęta. Pozostawienie stad bez opieki grozić może masowymi upadkami zwierząt i spowoduje ogromne straty.

koronawirus a ceny

Koronawirus a ceny mięsa. Pomimo pandemii produkcja żywca wieprzowego odbywa się bez większych zakłóceń.

Jestem przekonany, że wprowadzane przez rząd regulacje związane ze stanem epidemiologicznym w kraju uwzględnią specjalne uprawnienia dla producentów i dostawców żywności. Dzięki „zielonemu korytarzowi” produkcja mięsa i artykułów na nim opartych w pełni zaspokoi zapotrzebowanie Polaków – podkreśla Aleksander Dargiewicz.

Koronawirus a ceny mięsa 

Jak koronawirus wpływa na ceny żywca? KZP-PTCH-Pol-Pig podaje, że po serii podwyżek cen skupu tuczników w całej Unii Europejskiej wystąpiła krekta notowań. W poprzednim tygodniu ceny w Niderlandach, Danii, Belgii i Austrii pozostały stabilne. Jedynie w Hiszpanii i Francji odnotowano niewielkie wzrosty (+2 ₵/kg) –podaje ISN.

Droższy żywiec powinien spowodować, że wieprzowina w sieciach handlowych podrożeje. Koronawirus sprawił, że na światowych rynkach panuje niepewność. Ma to związek z problemami logistycznymi jakie pojawiły się przy okazji rozprzestrzeniania się choroby. Szczególnie trudna sytuacja występuje w Chinach i we Włoszech.

Pełne chłodnie w zakładach mięsnych przyczyniły się do zahamowania wzrostów cen skupu. Ostatnie trzy notowania małej giełdy w Niemczech przyniosły spadki łącznie o 14 centów za kilogram tuszy. W dniu 11/03/2020 cena skupu tuczników VEZG spadła o 6 centów do poziomu 1,96 €/kg (wbc) – czytamy na stronie KZP-PTCH-Pol-Pig.

Zwiększone dostawy na rynki trzecie

Zwiększyły się dostawy unijnej wieprzowiny na rynki trzecie (+20 proc. w ubiegłym roku). Produkcja dynamicznie rośnie w Hiszpanii. Ten kraj stał się liderem unijnego eksportu w ubiegłym roku podwajając swój eksport do Chin.

Notowania żywca wieprzowego w Chinach poszły w górę osiągając w ubiegłym tygodniu poziom 35 juanów za kg (20,35 zł.kg). Ta rekordowa cena skupu to wynik ograniczenia własnej produkcji wieprzowiny (z powodu ASF) a także silnego wewnętrznego popytu.

Źródło: KZP-PTCH-Pol-Pig

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.6 / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o