Jakość Tradycja: nowy certyfikat jakości

Jakość Tradycja: nowy certyfikat jakości

Od niedawna rolnicy mogą legitymować się nowym certyfikatem Jakość Tradycja. Dlaczego warto o niego zawalczyć?

Nowy certyfikat Jakość Tradycja dedykowany jest przede wszystkim rolnikom i producentom wytwarzającym od co najmniej 50 lat produkty z zachowaniem tradycyjnej receptury. Dlaczego warto o niego zawalczyć?

Certyfikat Jakość Tradycja to dzieło działającej od 2004 r. i skupiającej blisko 200 członków Polskiej Izby Produktu Regionalnego oraz Związku Województw RP. To pierwszy krajowy system wyróżniania i kontroli tradycyjnej żywności wysokojakościowej. Certyfikat został uznany przez Ministra Rozwoju Wsi i Rolnictwa oraz Komisję Europejską.

Znak może być szczególnie pomocny dla rolników, kiedy wejdą w życie przepisy ułatwiające im handel detaliczny.

Jan Zwoliński, wiceprezes zarządu PIPR i sekretarz kapituły Jakość Tradycja

W tej chwili certyfikatem Jakość Tradycja objętym jest już ponad 200 produktów. Ma on pokazywać, jak ważne jest zachowanie tradycyjnych metod przetwórstwa oraz pilnowanie pochodzenia surowca. Istotne jest to szczególnie teraz, kiedy rynek zalewa importowane mięso – mówi Jan Zwoliński, wiceprezes zarządu PIPR i sekretarz kapituły Jakość Tradycja.

Certyfikat ma za zadanie przede wszystkim informowanie konsumentów, że zakupiona żywność została wytworzona w Polsce, na bazie tradycyjnych receptur.

W tej chwili certyfikatem Jakość Tradycja objętym jest już ponad 200 produktów. Ma on pokazywać, jak ważne jest zachowanie tradycyjnych metod przetwórstwa.

Jan Zwoliński, wiceprezes zarządu PIPR i sekretarz kapituły Jakość Tradycja

Znak może być szczególnie pomocny dla rolników, kiedy wejdą w życie przepisy ułatwiające im handel detaliczny. Legitymujący się znakiem nie mogą wykorzystywać w produkcji GMO. Wszyscy są też dokładnie sprawdzani. Nie tylko przed, ale i po wydaniu naszej akredytacji. To bardzo ważne, jeśli chcemy, by produkty spod znaku Jakość Tradycja były dobrze odbierane przez konsumentów – zaznacza Jan Zwoliński.

Każdy produkt sprawdzany jest od momentu, gdy znajduje się na polu/w oborze czy chlewie, do efektu finalnego. Certyfikat Jakość Tradycja jest też alternatywą dla rolników, którzy z różnych względów nie mogą ubiegać się o status gospodarstwa ekologicznego. Ma on przede wszystkim służyć promocji polskiej tradycji kulinarnej i smakom pamiętanym z dzieciństwa.

Skargi na rolników to duży problem! Co na to resort rolnictwa?

Sprawdź, co na temat zmian proponowanych przez gospodarzy sądzi ministerstwo.

16 czerwca 2018

Nowy minister rolnictwa mianowany przez prezydenta

Jan Krzysztof Ardanowski odebrał nominację na ministra rolnictwa i rozwoju wsi z rąk Prezydenta Andrzeja Dudy

20 czerwca 2018

Jak sobie radzić z nieuczciwymi praktykami handlowymi?

Jak walczyć o własne prawa z większym i silniejszym, ale nieuczciwym kontrahentem?

13 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close