Kapusta: tania, coraz tańsza

Kapusta w tym roku obrodziła. I właśnie to stanowi problem. Bo gdy kapusty jest dużo, cena jest niska. Coraz niższa.

Kapusta w tym roku obrodziła. I właśnie to stanowi problem. Bo gdy kapusty jest dużo, cena jest niska. Coraz niższa.

Kapusta jest chyba najpopularniejszym warzywem uprawianym w woj. zachodniopomorskim.

Taka jest u nas specyfika terenu – mówi Arkadiusz Semczyszak, główny specjalista ds. ogrodnictwa z Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach. – Uprawia się u nas dużo kapusty, marchwi i porów, a np. nie ma u nas wcale pomidorów przemysłowych. Dlaczego? Bo nie ma zakładów przetwórczych.

Kapusta ostatecznie poradziła sobie z tantnisiem krzyżowiaczkiem, którego było w tym roku wyjątkowo dużo, ale producenci kapusty przez to przegrywają, bo cena jest niska.

Arkadiusz Semczyszak, główny specjalista ds. ogrodnictwa, Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach

Ale kapusta jest specjalnością Pomorza Zachodniego. Od lat producenci sprzedają ją przede wszystkim na kapustą kiszoną. Ale gdy kapusty jest dużo – jej cena jest niska.

Na początku sezonu cena była trochę wyższa, ale gdy okazało się, że kapusty jest dużo, cena spadła do 15 gr/kg – dodaje Arkadiusz Semczyszak. – I zrobił się dramat.

I producenci, i doradcy rolni widzą co się dzieje. Kapusta sprzedawana pośrednikom po 15 gr/kg w sklepach kosztuje często 10 razy więcej.

Rolnicy mówią o zmowie cenowej i o tym, że nie potrafimy się przed tym bronić, choć w Europie Zachodniej jest to karalne – mówi specjalista. – Jeśli jakiegoś produktu rolnego jest dużo to u nas nagle okazuje się, że cena jest śmiesznie niska.

Na jeszcze niższe ceny kapusty w skupie skarżą się także producenci w centralnej Polsce. Tu, w wielu miejscach, kapusta skupowana jest nawet po 10 groszy za kilogram.

Kapusta ostatecznie poradziła sobie z tantnisiem krzyżowiaczkiem, którego było w tym roku wyjątkowo dużo, ale producenci kapusty przez to przegrywają, bo cena jest niska – mówi doradca. – Ale tak naprawdę brakuje u na dobrej jakościowo kapusty. Z tego co obserwuję w krajach na południe od nas, np. w Serbii i na Węgrzech już się przymierzają do eksportu kapusty wiosną do Polski. Tam umieją sobie radzić z tantnisiem krzyżowiaczkiem i kapusta jest lepszej jakości.

Przeczytaj również:

  1. Makroekonomiczne prognozy produkcji wieprzowiny: bez nowych graczy na rynku
  2. Zbyt tania kapusta: czy będzie wsparcie dla producentów?
  3. Jakie ceny jabłek cieszyłyby producentów?

Światowa produkcja ziemniaka: prognozy są dobre!

Optymistyczne prognozy produkcji, ale nie dla wszystkich regionów. Produkcja ziemniaka będzie wypierana z krajów o wysokich temperaturach…

2 grudnia 2016

BASF: ewolucja czy rewolucja? Podsumowanie roku

Jakie innowacyjne środki pokazał podczas grudniowej konferencji chemiczny gigant - firma BASF?

5 grudnia 2016

Rozwój roślin: okresy krytyczne

Są momenty w rozwoju zbóż, kiedy niedobory składników czy ataki agrofagów mogą być tragiczne w skutkach. Kiedy należy szczególnie uważać?

3 grudnia 2016