Kapusta: tania, coraz tańsza

Kapusta w tym roku obrodziła. I właśnie to stanowi problem. Bo gdy kapusty jest dużo, cena jest niska. Coraz niższa.

Kapusta w tym roku obrodziła. I właśnie to stanowi problem. Bo gdy kapusty jest dużo, cena jest niska. Coraz niższa.

Kapusta jest chyba najpopularniejszym warzywem uprawianym w woj. zachodniopomorskim.

Taka jest u nas specyfika terenu – mówi Arkadiusz Semczyszak, główny specjalista ds. ogrodnictwa z Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach. – Uprawia się u nas dużo kapusty, marchwi i porów, a np. nie ma u nas wcale pomidorów przemysłowych. Dlaczego? Bo nie ma zakładów przetwórczych.

Kapusta ostatecznie poradziła sobie z tantnisiem krzyżowiaczkiem, którego było w tym roku wyjątkowo dużo, ale producenci kapusty przez to przegrywają, bo cena jest niska.

Arkadiusz Semczyszak, główny specjalista ds. ogrodnictwa, Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach

Ale kapusta jest specjalnością Pomorza Zachodniego. Od lat producenci sprzedają ją przede wszystkim na kapustą kiszoną. Ale gdy kapusty jest dużo – jej cena jest niska.

Na początku sezonu cena była trochę wyższa, ale gdy okazało się, że kapusty jest dużo, cena spadła do 15 gr/kg – dodaje Arkadiusz Semczyszak. – I zrobił się dramat.

I producenci, i doradcy rolni widzą co się dzieje. Kapusta sprzedawana pośrednikom po 15 gr/kg w sklepach kosztuje często 10 razy więcej.

Rolnicy mówią o zmowie cenowej i o tym, że nie potrafimy się przed tym bronić, choć w Europie Zachodniej jest to karalne – mówi specjalista. – Jeśli jakiegoś produktu rolnego jest dużo to u nas nagle okazuje się, że cena jest śmiesznie niska.

Na jeszcze niższe ceny kapusty w skupie skarżą się także producenci w centralnej Polsce. Tu, w wielu miejscach, kapusta skupowana jest nawet po 10 groszy za kilogram.

Kapusta ostatecznie poradziła sobie z tantnisiem krzyżowiaczkiem, którego było w tym roku wyjątkowo dużo, ale producenci kapusty przez to przegrywają, bo cena jest niska – mówi doradca. – Ale tak naprawdę brakuje u na dobrej jakościowo kapusty. Z tego co obserwuję w krajach na południe od nas, np. w Serbii i na Węgrzech już się przymierzają do eksportu kapusty wiosną do Polski. Tam umieją sobie radzić z tantnisiem krzyżowiaczkiem i kapusta jest lepszej jakości.

Przeczytaj również:

  1. Makroekonomiczne prognozy produkcji wieprzowiny: bez nowych graczy na rynku
  2. Zbyt tania kapusta: czy będzie wsparcie dla producentów?
  3. Jakie ceny jabłek cieszyłyby producentów?

Jęczmień ozimy ma już ości – to ostatni moment na drugie skracanie

Po okresie złej pogody w końcu doczekaliśmy się ocieplenia. Rośliny rosną z dnia na dzień i to ostatni moment na drugie skracanie jęczmienia ozimego.

19 maja 2017

Już jutro dni pola Demo Farm firmy Adama!

Zapraszamy na spotkanie polowe organizowane przez firmę Adama Polska. Tradycyjnie na Dolnym Śląsku spotkanie to odbędzie się w Mojęcicach koło Wołowa.

24 maja 2017

Jak podnieść odporność zbóż na stres?

Zboża są narażone na różne choroby, szkodniki i zmienność pogody. Odporność zbóż na stres wydaje się kluczowa. Zobacz, jak ją zwiększyć.

17 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij