Kapusta: tania, coraz tańsza

Kapusta w tym roku obrodziła. I właśnie to stanowi problem. Bo gdy kapusty jest dużo, cena jest niska. Coraz niższa.

Kapusta w tym roku obrodziła. I właśnie to stanowi problem. Bo gdy kapusty jest dużo, cena jest niska. Coraz niższa.

Kapusta jest chyba najpopularniejszym warzywem uprawianym w woj. zachodniopomorskim.

Taka jest u nas specyfika terenu – mówi Arkadiusz Semczyszak, główny specjalista ds. ogrodnictwa z Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach. – Uprawia się u nas dużo kapusty, marchwi i porów, a np. nie ma u nas wcale pomidorów przemysłowych. Dlaczego? Bo nie ma zakładów przetwórczych.

Kapusta ostatecznie poradziła sobie z tantnisiem krzyżowiaczkiem, którego było w tym roku wyjątkowo dużo, ale producenci kapusty przez to przegrywają, bo cena jest niska.

Arkadiusz Semczyszak, główny specjalista ds. ogrodnictwa, Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach

Ale kapusta jest specjalnością Pomorza Zachodniego. Od lat producenci sprzedają ją przede wszystkim na kapustą kiszoną. Ale gdy kapusty jest dużo – jej cena jest niska.

Na początku sezonu cena była trochę wyższa, ale gdy okazało się, że kapusty jest dużo, cena spadła do 15 gr/kg – dodaje Arkadiusz Semczyszak. – I zrobił się dramat.

I producenci, i doradcy rolni widzą co się dzieje. Kapusta sprzedawana pośrednikom po 15 gr/kg w sklepach kosztuje często 10 razy więcej.

Rolnicy mówią o zmowie cenowej i o tym, że nie potrafimy się przed tym bronić, choć w Europie Zachodniej jest to karalne – mówi specjalista. – Jeśli jakiegoś produktu rolnego jest dużo to u nas nagle okazuje się, że cena jest śmiesznie niska.

Na jeszcze niższe ceny kapusty w skupie skarżą się także producenci w centralnej Polsce. Tu, w wielu miejscach, kapusta skupowana jest nawet po 10 groszy za kilogram.

Kapusta ostatecznie poradziła sobie z tantnisiem krzyżowiaczkiem, którego było w tym roku wyjątkowo dużo, ale producenci kapusty przez to przegrywają, bo cena jest niska – mówi doradca. – Ale tak naprawdę brakuje u na dobrej jakościowo kapusty. Z tego co obserwuję w krajach na południe od nas, np. w Serbii i na Węgrzech już się przymierzają do eksportu kapusty wiosną do Polski. Tam umieją sobie radzić z tantnisiem krzyżowiaczkiem i kapusta jest lepszej jakości.

Przeczytaj również:

  1. Makroekonomiczne prognozy produkcji wieprzowiny: bez nowych graczy na rynku
  2. Zbyt tania kapusta: czy będzie wsparcie dla producentów?
  3. Jakie ceny jabłek cieszyłyby producentów?

N-Lock Stabilizator azotu: jakie są korzyści z jego stosowania?

Nawożenie azotowe nie zawsze pokrywa całkowite zapotrzebowanie roślin. Co zrobić, żeby straty azotu były jak najmniejsze, a plon wyższy?

27 lutego 2017

Jak wybrać sadzonki truskawek?

Sadzonki truskawek są dostarczane przez wiele podmiotów, przy wyborze odpowiedniego należy być uważnym. Jak dokonać prawidłowego wyboru?

16 lutego 2017

Podstawowe metody szczepienia gruszy

Szczepienie gruszy jest podstawowym zabiegiem który ma na celu zwiększenie odporności drzewa na mrozy i choroby. Jak poprawnie dokonać szczepienia gruszy?

21 lutego 2017