Karp na święta: jaką drogę musi pokonać, zanim trafi na stół?

Download PDF

Na przestrzeni lat Polska stała się największym producentem karpia w Europie – posiadamy ponad 70 tys. ha stawów hodowlanych. Ubiegły rok nie był jednak łaskawy dla hodowców, głównie ze względu na suszę. Wyprodukowano wówczas zaledwie 15 tys. t karpia, podczas gdy jeszcze dekadę wcześniej średnia roczna produkcja sięgała 25 tys. t. Jak jednak powstaje „karp na święta”?

Na delikatny smak, mięsistość i wysoką zawartość składników odżywczych polskiego karpia wpływa przede wszystkim jakość serwowanej mu paszy.

Karp na święta: jaką drogę musi pokonać, zanim trafi na stół?

Rafał Kamiński, dyrektor produkcji De Heus.

Dobry karp to taki, który był karmiony w odpowiedni sposób. Mimo, że jest to ryba wszystkożerna, nie możemy karmić jej byle czym, szczególnie gdy chcemy cieszyć się jej szlachetnym smakiem – wyjaśnia Rafał Kamiński, dyrektor produkcji De Heus. – Często hodowcy ograniczają się jedynie do zboża, ale ono dostarcza tylko węglowodanów. By uzyskać dobry produkt, potrzebna jest odpowiednio zbilansowana pasza. Należy też pamiętać, aby pod żadnym pozorem nie karmić karpi chlebem. Sprawia, że woda kiśnie, a ryby chorują – dodaje.

Karp na święta: dlaczego warto go jeść?

  • karp zawiera wiele cennych witamin, m.in. z grupy B (B6, B1 i B12);
  • zawiera także szereg makroelementów – magnez, fosfor, potas, wapń;
  • 100 g karpia to tylko 130 kcal i ok. 5–6% tłuszczu.
karp na święta

Dlaczego warto zjeść świątecznego karpia? Czy jest kaloryczny? Jakie wartości odżywcze znajdują się w tej rybie?

W okresie przedświątecznym karpie trzymane są w specjalnych stawach. W małych zbiornikach z systemem przepływającej wody ryby oczyszczają się przez kilka tygodni, nie pobierając pokarmu. Ten etap znacząco wpływa na smak i aromat mięsa. W odróżnieniu od zwierząt stałocieplnych, które potrzebują dużo energii dla ogrzania organizmu, ryby są zmiennocieplne. Dlatego w skrajnych przypadkach mogą nie pobierać pokarmu nawet ponad rok, czy prawie dwa, co ma miejsce np. w niektórych populacjach łososi atlantyckich występujących na półwyspie Kola.

– W przypadku karpi jest podobnie. Pobierają pokarm tak naprawdę tylko przez kilka miesięcy w roku. Wynika to z ich metabolizmu, który w okresie jesienno-zimowym znacznie zwalnia i ryby zapadają w letarg – komentuje Kamiński.

Jak powstaje karp na święta?

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o