Prawidłowe przechowywanie kapusty pekińskiej

Czy wiemy, jak przechowywać kapustę pekińską? W Polsce można ją uprawiać od wiosny do jesieni, ale najkorzystniejsze warunki dla tej rośliny panują w czasie uprawy na zbiór jesienny. Właśnie z tej uprawy znaczną część plonu kieruje się do przechowania.
Zbiór kapusty przeprowadza się w fazie, gdy główki są wyrośnięte i zwięzłe, ale rośliny nie wykazują jeszcze objawów starzenia (żółknięcia liści zewnętrznych). Najlepiej bezpośrednio po wycięciu główek (na polu) usuwać zewnętrzne, nadgniłe, porażone i uszkodzone liście. Trzeba też przycinać głąb i ostrożnie układać kapustę w skrzynkach lub skrzyniach paletowych. A jak prawidłowo przechowywać kapustę pekińską? Zobaczmy.
Spis treści
Jaka temperatura do przechowywania?
Optymalna temperatura do przechowania kapusty pekińskiej wynosi 0–3°C, a wilgotność względna powietrza 95–98%. W komorach z kontrolowaną atmosferą poleca się następujące stężenie tlenu i dwutlenku węgla: 1,5–2,5% CO2 i 1–2% O2.
Przez krótki czas przechowywanie kapusty pekińskiej może odbywać się w pomieszczeniach schładzanych powietrzem zewnętrznym. Równocześnie dbamy o utrzymanie wysokiej względnej wilgotności powietrza (powyżej 90%). Ma to na celu nienarażanie kapusty pekińskiej na szybkie więdnięcie.

Przygotowując kapustę do handlu należy mieć na względzie, że jest ona towarem delikatnym (podatnym na więdnięcie).
Jak przechowywać kapustę pekińską?
Planując przechowywanie kapusty pekińskiej w komorach chłodniczych, powinno się ją szybko schłodzić do temperatury przynajmniej 4–5°C. Można zastosować schładzanie konwencjonalne lub wymuszonym powietrzem. Przy załadowywaniu komór chłodniczych należy pamiętać o pozostawieniu wolnych przestrzeni pomiędzy ścianą pomieszczenia a ścianą skrzyń z kapustą oraz pomiędzy poszczególnymi kolumnami skrzyń. Ma to zapewnić swobodny dostęp zimnego powietrza do całego zgromadzonego towaru i utrzymać jednolitą temperaturę w całej komorze.
Jak przechowywać kapustę pekińską wykazującą odporność na choroby fizjologiczne spowodowane niską temperaturą? Takie odmiany mogą być przechowywane w 0–1°C, natomiast dla odmian wrażliwych poleca się wyższą temperaturę 2–3°C. U odmian wrażliwych podczas długotrwałego składowania w temperaturze 0°C powstają uszkodzenia chłodowe. Są widoczne w postaci brązowienia nerwów liści lub nekrotycznych plam.
Wilgotność względna podczas przechowywania
Przechowywanie kapusty pekińskiej przy utrzymaniu odpowiedniej wilgotności względnej powietrza w całej przechowywanej masie daje dużo dobrego. Bowiem kapusta zachowuje jędrność i soczystość. Z kolei przy zbyt niskiej (> 90%) następuje więdnięcie i szybkie starzenie liści. Przy zbyt wysokiej wilgotności, przekraczającej 98%, szczególnie w wyższej temperaturze (4–5°C), następuje silny rozwój szarej pleśni i gnicie główek.
W komorach gazoszczelnych należy szczególnie dbać o dobrą cyrkulację powietrza, celem zapewnienia jednolitego składu gazowego w całym pomieszczeniu. Przy utrudnionej cyrkulacji, może dojść do spadku stężenia tlenu poniżej poziomu krytycznego w części komory. Natomiast to prowadzi do oddychania beztlenowego i uszkodzenia kapusty w tej części chłodni.
O tym, jak prawidłowo przechowywać inne gatunki warzyw przeczytasz w dziale: warzywa polowe.
Przechowywanie kapusty pekińskiej a etylen
Kapusta pekińska jest bardzo wrażliwa na obecność etylenu w atmosferze i nawet bardzo małe ilości tego gazu powodują żółknięcie liści i oddzielanie się ich od głąba. Dlatego niewskazane jest przechowywanie kapusty pekińskiej w pomieszczeniach razem z owocami i warzywami wydzielającymi etylen, ani nawet w pomieszczeniach sąsiednich. Przed rozpoczęciem sezonu przechowalniczego zarówno pomieszczenia, jak i opakowania powinny być dokładnie oczyszczone i odkażone. Wszelkie pozostałości z poprzedniego sezonu są źródłem porażenia, a tym samym przyczyną zwiększonych strat w następnym sezonie.
Przygotowując kapustę do handlu należy mieć na względzie, że jest ona towarem delikatnym (podatnym na więdnięcie). Pozostawiona na półkach sklepowych bez żadnego zabezpieczenia szybko traci wartość handlową. Jak przechowywać kapustę pekińską w sklepie? Owijanie główek w folię rozciągliwą chroni je przed utratą wilgotności oraz przyczynia się do zachowania lepszego wyglądu i świeżości.
Czytaj również: Przechowywanie porów – metody i zagrożenia
